Predstavenie: Garmin Instinct 2 Solar - nekonečná batéria retro hodiniek

Oplatí sa priplatiť za dobíjanie slnkom a funkciu Solar? Hodí sa štýlový model v retro dizajne na šport? Na aké neduhy stále trpí Garmin?

Spokojný zákazník značky Garmin som už niekoľko rokov, okrem cyklopočítačov som roky používal aj hodinky Forerunner 935. Aj keď ma nič netlačilo do ich výmeny, už som chcel jednoducho zmenu, bol som zvedavý, aké nové funkcie majú aktuálne modely, vlastné skúsenosti sa mi hodia aj pri tvorbe článkov a videí. A tiež 935ky ešte bez chyby fungujú a stále dobre vyzerajú a tak sa ich nebojím s čistým svedomím posunúť ďalej kamošovi. Prečo som si vybral model Instinct 2 Solar a ako som spokojný s funkciou Solar a ako slúžia takéto hodinky cyklistovi? Aj o tomto bude tento článok.


Menej je viacej

V úvode som naznačil, o čom bude toto predstavenie, férové bude povedať, aj o čom nebude. Na hodinkách úmyselne nevyužívam funkcie, ako sú notifikácie prichádzajúcich správ a hovorov, prípadne práca s kalendárom, už aj tak mám tých upozornení na iných zariadeniach za deň až až, preto si ďalšie nechcem pridávať na hodinkách. Na webe je kopec recenzií, ktoré sa zameriavajú na túto oblasť, ja sa pozriem na ich používanie pri športe.

Fotovoltaika a.k.a. Solar

Nabíjanie hodiniek na slnku je pre mňa novinka, zaujímalo ma, ako funkcia Solar vlastne funguje. Na displeji sú rôzne citlivé plochy, ktoré vedia prijímať energiu zo slnečných lúčov, najlepšie je na tom pás na jeho obvode, ktorý je 100 % fotovoltaický, displej samotný dosahuje 10 %. Zaujímavé je pozrieť sa na rôzne modely, práve Instinct je na tom najlepšie, lebo displej nemá klasický kruhový tvar, takže miesta na plochu so 100 % snímaním je najviac, čiže dosahuje aj najlepšie výsledky.


Nikdy sa nevybijú

Slovné spojenie nekonečná batéria z nadpisu nie je len „clickbait", ak budú hodinky denne na dostatočnom slnku (50 000 luxov) aspoň 3 hodiny, tak ich v úspornom režime batérie nemusíte vôbec nabíjať, bez funkcie Solar by len na batériu v tomto móde vydržali 65 dní. Čo som vypozoroval pri reálnom používaní počas jarných dní, o tom za chvíľu, ešte by som pridal zopár oficiálnych údajov, ktoré ma zaujali.

Výdrž s GPS

Mňa najviac zaujíma používanie pri športe s využitím GPS, ak chcete najlepšiu presnosť satelitov a svieti vám slniečko, tak výdrž je 48 hodín, čo bohate stačí aj na Everesting a podobné aktivity.

V strednom režime nazvanom „Max. battery GPS” dokážete trackovať so slnkom nad hlavou až 370 hodín, to už si môžete dať slušný trek na niekoľko dní.

Maximálna životnosť a najmenšia presnosť GPS záznamu je v móde „Expedition GPS”, dostávame sa na čarovný údaj, nekonečná výdrž. Toto všetko sú oficiálne čísla, ktoré uvádza Garmin.


Ležatá osmička

Že batéria sa pri aktuálnom svetle a zvolenom profile nikdy nevybije, ukazujú hodinky aj ikonou ležatej osmičky, ktorá sa objaví namiesto klasického ukazovateľa. Mne sa to ešte nepodarilo dosiahnuť, ako som spomínal, používam ich na jar, keď ešte toľko nesvieti, ale v lete sa už na to teším, že to vyskúšam. Intenzitu slnečného žiarenia vidieť aj v grafe na hodinkách, alebo detailnejšie aj v appke, priznám sa, neviem, aké to má využitie, možno pre pestovateľov a poľnohospodárov.

Výdrž iných modelov

Vec, čo si veľmi pochvaľujem je, že na hodinkách mám konečne Garmin pay, takže mám svoju platobnú kartu stále pri sebe.
Nechcem robiť prehľad všetkých modelov značky Garmin, všeobecne platí, že čím sú hodinky menšie, je v nich menšia batéria, menší je aj displej, takže menšia plocha pre fotovoltaiku a menšia je aj ich výdrž. Z batérie uberá značne aj displej, čím krajší a prepracovanejší a vysvietenejší je, tým menej hodinky vydržia. Z aktuálnej ponuky som najlepšie čísla našiel práve pri modeli Instinct 2 Solar, vyhrávajú práve kombináciou jednoduchého displeja, veľkej batérie a najväčšej 100 % plochy pre dobíjanie, neprekonáva ich ani vlajková a drahšia loď Fenix 7.


Skúšanie výdrže

Toto boli papierové parametre od výrobcu, takže očakávam, že pôjde o maximálne hodnoty za ideálnych podmienok, ale už z nich sa dá tušiť, že výdrž je silná vlastnosť hodiniek, osobne si neviem predstaviť dávať nabíjať hodinky každý večer, už som „otrok" mobilu, notebooku, cyklopočítača, radaru, svetiel... Veľkú výdrž ocenia aj tí, čo robia veľmi dlhé aktivity, alebo poznám aj borcov a borkyne, ktorým učarovali ultra disciplíny, tam nie je čas, chuť a priestor na nabíjanie zariadení. Ako to reálne bolo s potrebou nabíjania?

Maximálna výdrž so slnkom a bez

Najdlhšie bez slnka mi batéria vydržala 7 dní, hodinky som nosil nonstop kvôli analýze spánku, v meranom týždni som si dal 3 h bikovania so záznamom GPS, s max. výkonom satelitov, mobil bol spárovaný, notifikácie vypnuté, žiadne dobíjanie svetlom. Aj z tohto je vidieť, že tých faktorov, ktoré zohrávajú rolu pri celkovej výdrži, je veľmi veľa, preto doplním len ďalšie stručné pozorovania.

stúpanie na tzv. Kozicu

Rovnaký týždeň som skúšal aj na cyklo sústredení v Chorvátsku, na ruke som mal hodinky aj v noci. S veľmi podobným používaním, ako popisujem vyššie, vydržali s dobíjaním zo slnka celé sústredenie, po 7 dňoch ostávalo skoro 30 % batérie. Tam je vidieť ten rozdiel a prínos funkcie Solar.

Snímač tepu skoro „nežerie”

Hodinky som využíval aj ako senzor srdcového tepu, údaj som si nechal posielať do cyklopočítača, ak slnko nesvieti, za 3 h na biku táto fukncia spotrebuje len malé percentá, ak slnko svieti, na konci aktivity môže byť batéria plnšia ako pred ňou.

Pri polooblačnej oblohe GPS záznam športovej aktivity uberie z kapacity batérie o polovicu menej, ako pri modeli 935, za 3 h to nebolo ani 10 %. Neviem, či GPS záznam spolu s navigovaním spotrebuje viacej energie, 2 h zobrali z kapacity o trochu viac, ako len čisté zaznamenávanie, podmienky podobné, polooblačno.

Makarská

Aj z týchto vecí je jasné, že nabíjať stačí len občas, má to však aj jednu nevýhodu. Nabíjanie raz za týždeň je dlhá doba, ľahko zabudnete, kde ste odložili špeciálny Garmin kábel a tak ho často treba hľadať.

Nabíjanie len slnkom

Vzhľadom na počasie som nemal možnosť poriadne vyskúšať nabíjanie len slnkom, že by som hodinky vyložil niekam na parapetnú dosku a nechal ich tam hodiny ležať, ale opäť je kopec videí a recenzií na webe, informácie z jedného relevantného zdroja ukazujú, že po 6 h „opaľovania" stúpne kapacita z výdrže 3 dni na 12. Takže, ak chcete stroskotať, alebo čakáte koniec sveta, Instinct 2 s funkciou Solar sú možnosťou.

Funkcie pre cyklistov

Hodinky využívam na rôzne aktivity, posledné roky najviac na MTB a gravel jazdenie, keď sa nepotrebujem navigovať GPS cyklopočítačom a chcem si od jeho displeja na chvíľu oddýchnuť. V zime hodinky používam na beh, turistiku, jogu alebo trenažér. Zameriam sa na cyklistiku, tu som sa o nejaké funkcie s prechodom na nový model dokonca pripravil.


Radar nepripojíš

Čo Instinct nemá, ale model 935 áno, je možnosť spojiť hodinky s Garmin Varia radarom. Za tie roky som túto možnosť využil len raz, keď som si rozbil GPS cyklopočítač a hodinky som používal aj na cesťáku, aj preto mi nerobilo problém vzdať sa tejto možnosti. Kto bude mať len jedno GPS zariadenie na všetko a chce používať radar, potrebuje iný model. Ďalšie veci, čo môže potrebovať cyklista, ako pripojenie merača výkonu alebo frekvencie šliapania, alebo dokonca smart trenažéra, to všetko a ešte viac hodinky Instinct 2 majú.

Ako dostať jazdu na Stravu?

Hodinky nemajú ani WIFI pripojenie, takže aktivity sa na Strave objavia až po spárovaní s Garmin aplikáciou v mobile, ja pripojenie k iPhone nevypínam, takže to problém nie je, súbor sa dostáva z hodiniek cez BT. Ak ste mali staršie zariadenie Garmin, alebo Android telefón, párovanie nebolo vždy jednoduché, táto skúsenosť sa však nevzťahuje na aktuálny hardvér, funguje to na 100 %.


S novým modelom aj platím

Vec, čo si veľmi pochvaľujem je, že na hodinkách mám konečne Garmin pay, takže mám svoju platobnú kartu stále pri sebe. Malý zádrhel bol s tým, že mám Tatra banku a tá prekvapivo chýba medzi podporovanými bankami. Našiel som na webe zoznam platný v polovici roka 2021, kde boli uvedené podporované inštitúcie (Československá obchodná banka, Curve, Fio banka, mBank, Poštová Banka, Revolut, Slovenská sporiteľňa), je možné, že sa zoznam bude alebo už rozšíril. Ja využívam aj Revolut, tam to funguje, vyskúšané v praxi a aj v zahraničí.

Kyslík v krvi

Nový vylepšený snímač tepu na zápästí
V hodinkách sú dokonca preddefinované tréningy, dávajú návrhy na konkrétne workouty, môžete ísť intervaly, alebo si zmerať FTP.
dokáže snímať aj hladinu kyslíka v krvi, ide o tzv. pulzný oxymeter. Je to ten údaj, ktorý sa sledoval posledné dva roky v súvislosti s covidom a tiež som si všimol, že je to dôležité číslo pri tzv. Wim Hofovej metóde, kde sa aj s pomocou dychu vyrovnávate s prekonávaním rôznych extrémnych podmienok, ako je pobyt v ľadovej vode, alebo výšková choroba. Neskúšal som, dajte vedieť. Ja som si tento údaj chvíľu sledoval, čísla som mal 24/7 v poriadku, zaujímavé to bude pozrieť cez leto na Stelviu v skoro 3 000 m.


A stále tep nesníma správne

Nové hodinky majú podľa Garminu nový moderný premakaný snímač tepu, ale zásadný rozdiel oproti modelu 935 necítim. Už na starých hodinkách som riešil, prečo mi pri behu zo zápästia neukazujú správne hodnoty, vo fórach som objavil, že niekomu to proste nemeria presne. Záleží od pokožky, pigmentu... S novým modelom som vkladal nádeje do snímača tepu, ale márne.

Hodinky skúšam v jarných mesiacoch, keď už nebehám, ale zabrať som im dal v teréne pri jazde na graveli. Kvôli otrasom mi neukazovali správne hodnoty ani tam, model 935 mi ukazoval veľmi vysoké čísla, Instinct opačne malé (120 nie je určite správne číslo v max. úsilí počas intervalu). Spoľahnúť sa dá na snímač len pri bežnom nosení, jazde na cesťáku, určite nebude problém turistika a trenažér.


Riešenie som hľadal aj na Garmin fóre a vyskúšal som všetko, čo tam spomínajú. Zmena ruky, viacej utiahnuť remienok, tetovania nemám a nie som ani černoch. Viem, že niekomu to funguje perfektne, závidím, ja k nim nepatrím. Ak máte nejaký zázračný recept, ako to vyriešiť, sem s ním.

Tep na inom zariadení alebo v spánku

Na hodinkách je praktická funkcia, keď senzor tepu v hodinkách využijete ako externý snímač pre mobil, cyklopočítač alebo trenažér, nepotrebujete k tomu hrudný pás. Funkciu máte k dispozícii aj v rýchlych odkazoch, na starých hodinkách to bolo skryté v menu.


Čo som doteraz nikdy neskúšal, ale teraz ma to zaujalo, je analyzovanie spánku. Funguje to tak, že hodinky máte neustále na sebe a tie vám vyhodnotia, ako kvalitný spánok ste mali, koľko času ste strávili v konkrétnych fázach, pozrieť sa môžete na saturáciu kyslíkom, zaujímavé je sledovať štatistiku o počte nádychov za minútu.


Hodnoty spánku som mal zlé v noci, keď som pil alkohol, hodnoty sa mi zhoršili aj v cudzej a príliš mäkkej posteli na sústredení v Chorvátsku. Nečakal som, že to je tak citlivé, pre niekoho so zdravotnými neduhmi sú hodinky zaujímavý pomocník.


Garmin ako tréner a lekár v jednom

Keď som začínal pred rokmi s Garmin cyklopočítačom, tak tam nebolo toľko možností a funkcií, na tie umelé výpočty hodnoty VO2 Max alebo potrebného času na zotavenie po tréningu sa nedalo spoľahnúť. Dnes v aplikácii Garmin Connect a na hodinkách samotných máte kopec funkcií, ktoré parametre športovca komplexne vyhodnocujú, celkom verím ich presnosti, keď vidím, ako dobre funguje to analyzovanie kyslíka, spánku, kľudového tepu...

Priznám sa, ja po tých rokoch praxe fungujem skôr na pocity, ale pre niekoho bude takýto „ekosystém" od Garminu dobrý pomocník, vie sa podľa neho riadiť aj menej skúsený športovec alebo nešportovec. V hodinkách sú dokonca preddefinované tréningy, dávajú návrhy na konkrétne workouty, môžete ísť intervaly, alebo si zmerať FTP. Po jazde dostanete informáciu, aký čas potrebujete na regeneráciu, ako rastie VO2 Max, zo všetkých údajov hodinky vyhodnotia vašu energetickú rezervu, stav trénovanosti, takže je menšia šanca, že sa pretrénujete, alebo naopak príliš šetríte.


Bez pamäte, máp a hudby

S modelom Instinct 2 Solar som sa presvedčil, že nezaspali na vavrínoch a stále robia kvalitný hardvér...
Hodinky nemajú vnútornú pamäť na ukladanie mapových podkladov alebo hudby, ak je toto pre vás kľúčová vec, treba skúsiť iný model (len interných 18 MB na nahrávanie trás a uloženie záznamov). Hudbu a podcasty na biku milujem (nikdy nie v premávke), ale radšej ako počúvať dookola uložené pesničky v hodinkách, pripojím Spotify a idem si vždy čerstvý obsah, napríklad týždenný výber skladieb, tipy na podcasty som dával v tomto článku.


Navigovanie

Hodinky nemajú mapové podklady, ale mne to vôbec nechýba, keď potrebujem detailnú mapu, mám cyklopočítač alebo mobil, na hodinkách je aj tak všetko veľmi malé. Navigovanie s ukazovaním smeru funguje dobre, samozrejme len po dopredu nadefinovanej trase. Veľký ukazovateľ vidím aj na biku a dokonca v teréne, pre mňa je v tomto prípade menej viac.


Barometer a výškové

Ak by mal byť tento článok detailný test, asi by bol najdlhší v histórii tohto portálu. Tých vecí, o ktorých by sa dalo písať, je veľmi veľa, v duchu tohto stručného predstavenia opisujem hlavne veci, ktoré najmä sám využívam. Športovci ocenia vylepšený barometer s možnosťou kalibrácie, na hodinky by sa malo dať spoľahnúť pri sledovaní zmien počasia, presnejšie by mali byť zaznamenané výškové metre.


Ja síce nechápem posadnutosť nastúpanými metrami, netrápi ma nepresnosť pár desiatok metrov, model Instinct 2 mi vyhovuje, meria dobre, nepozoroval som veľké rozdiely oproti „kompiške" alebo prepočtu metrov podľa GPS na Strave. Komu záleží na centimetroch, potrebuje špeciálne zariadenie a nie takéto univerzálne hodinky.

Multišport

Pribudli nové profily športových aktivít vrátane multišportu (triatlon) alebo ebiku, čo je pomôcka pri zaznamenávaní, ale aj nahrávaní aktivít. Ja toto používam počas jogy, na Strave mi to pekne ukladá aj so správnym typom aktivity, nemusím to manuálne nahadzovať (sledujem si, koľko času do roka „zabijem” športom celkovo).


Ovládanie a displej

Kto niekedy mal hodinky od Garminu, tak bude doma aj s modelom Instinct 2. Iný je len displej, oproti klasickým kruhovým je rozdelený na dve časti. Základné rozdelenie údajov si volí užívateľ sám, malé kolečko v pravom rohu je priestor, ktorý slúži na zvýraznenie aktuálne podstatnej informácie. Mne sa to páči a príde mi to prehľadné.

V technických detailoch a recenziách nájdete informáciu, ako sa zlepšilo rozlíšenie, pre mňa je podstatné, že hodnoty sú dobre vidieť aj na priamom slnku a že displej neplatí za krásu tým, že veľa „žerie”.


Dizajn a spracovanie

Model Instinct 2 je postavený z veľkej časti na dizajne, ťaží z retro vlny, hodinky pripomínajú digitálky z dávnejších dôb. Mne sa to páči, hodinky preto nosím rád aj v civile, pripomínajú mi klasické „džíšoky”, priznávam, že aj pre ich vzhľad som si ich vybral.


Ich dizajn má výhodu, že telo je robustné, displej je zasadený hlbšie, takže je aj viacej chránený a tým sa znižuje šanca, že ho niekde poškriabete. Rovnako sú väčšie aj tlačidlá, ovládajú sa mi lepšie, ako predošlé hodinky. Z detailov spomeniem dĺžku remienka, ktorá je dosť dlhá aj na nosenie hodiniek v zime na bunde, kto má chuť na inú farbu, remienok sa dá vymeniť.

Niektoré Garmin hodinky majú hmotnosť aj 100 g, dôvodom je kovové telo, pri týchto vyrobených z plastu sme na polovičnej úrovni, čo ma prekvapilo, lebo na pohľad vyzerajú robustne. Mne sa ľahší model na šport hodí viacej, na nosenie do práce, k slušnému oblečeniu lepšie vyzerajú kovové.


Komu a prečo

V predstavení produktov Garmin si môžem dovoliť vynechať zmienky o kvalite, vždy patrili medzi špičku a ľudia toto vedia. S modelom Instinct 2 Solar som sa presvedčil, že nezaspali na vavrínoch a stále robia kvalitný hardvér, značka preferuje postupné vylepšovania pred revolučnými zmenami a aj preto ich zákazníci majú radi a vracajú sa k nim. Netreba sa s každým novým modelom učiť nové ovládanie.

Instinct 2 Solar sú ideálne pre niekoho, kto chce hodinky s výbornou výdržou batérie, ich dizajn buď milujete, alebo opačne. Okrem toho ponúknu výbornú kvalitu záznamu športový aktivít, jediné mínus je v mojom prípade horšie fungujúci snímač tepu.

Hodinky nevyužije len športovec, ale aj niekto, kto ich bude používať ako smart zariadenie, okrem notifikácií, platenia a podobných funkcií, si na displeji môže sledovať parametre svojho tela, čo môže pomôcť pri snahe o zdravší životný štýl.

Rôzne prevedenia, farby, veľkosti a aj špeciálne edície modelu Garmin Instinct 2 nájdete v eshope. Značka Garmin má toho v ponuke veľa, aktuálna a kompletná ponuka je na ich profile.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Veľké porovnanie presnosti GPS záznamov v zariadeniach Garmin

Veľké porovnanie presnosti GPS záznamov v zariadeniach Garmin

Dlhoočakávaný článok je tu! Oplatí sa používať najpresnejšie viacpásmové, viacfrekvenčné GPS, alebo je to len záťaž na baterku? Má ešte význam snímač rýchlosti na kolese?
keyboard_arrow_up