Test: GIRO Latch - ľahké topánky s dostatočnou ochranou

Výrobca Giro je známy najmä prepracovanými prilbami. Budú však topánky od tejto značky rovnako kvalitné ako spomínané prilby?

Popularita cyklistiky z môjho pohľadu stále rastie. Práve preto sa snažia výrobcovia orientovať na širší sortiment a často do svojej ponuky zaraďujú nové produkty, či už sú to prilby, rukavice, okuliare alebo topánky, ktoré dnes otestujeme.


Giro - žiadny nováčik

Túto značku vám pravdepodobne nemusím predstavovať. Giro dobre poznám, keďže som na dennej báze používal a aj doteraz používam niektoré ich produkty ako prilba, rukavice či tretry. Na test týchto topánok som bol zvedavý najmä kvôli tomu, že som mal doteraz topánky na voľné pedále od inej značky, ktoré mi vydržali sedem rokov. Áno, čítate správne. Po siedmich rokoch mením topánky za novšie, tie to však vôbec nebudú mať ľahké vzhľadom na to, že som už som zvyknutý na nejaký štandard.


Topánky sú ľahké a zároveň poskytujú dostatočnú ochranu

Úprava a vychytávky

Pri otvorení krabice a prvom kontakte s topánkami som bol príjemne prekvapený. Hmotnosť topánok je na slušnej úrovni, lebo už na pocit boli dosť ľahké. To však pre mňa nie je až také dôležité ako ochranné prvky. Na špičke a päte topánky sa nachádza výstuha Rockprint, ktorá nohe zabezpečí dostatočnú ochranu. To, či by ju vedel ostrý konár vytŕčajúci z trailu prekonať, som našťastie nezistil, no už som za svoju éru jazdenia na bicykli skúsil aj topánku s lepšou ochranou. Treba však podotknúť, že toto nie je extrémna zjazdová topánka na tie najťažšie trate. V takom prípade by bola hmotnosť páru možno aj dvojnásobná. Na trailové jazdenie by mala ochrana Giro topánky bohate stačiť.


Gumička na šnúrky - vychytávka alebo štandard cyklistických topánok? Skôr to druhé.


To najdôležitejšie, na čo som bol naozaj zvedavý, je podrážka. Možno to poznáte - veľmi mäkká guma na podrážke má síce najlepší grip, no takmer vždy je to na úkor životnosti. Na druhej strane, pokiaľ by bola podrážka príliš tvrdá, nebude vám pedál na nej dostatočne držať. Priamo pre tento model vyvinulo Giro zmes s názvom Tack Rubber. Malo by ísť o veľmi elastickú zmes, ktorá poskytuje veľmi dobrý pomer gripu a životnosti. Podrážku dopĺňa materiál zvaný Mute Foam, ktorý je vyvinutý na pohlcovanie vibrácií, čím má zabezpečovať ešte lepší pocit kontroly.


Topánky v praxi - ako sa v nich jazdí?

Pre dôveryhodnosť testu som používal topánku s rôznymi pedálmi. Tu som spozoroval prvý menší problém a to úzku podrážku. Pokiaľ som mal menší pedál, topánka bola v kontakte so všetkými pinmi. Pokiaľ som mal pedále väčšie, práve tie, čo bežne používam, pár pinov na kraji bolo voľných. Možno si poviete, že pre moju veľkosť topánky 42 nemôže predsa výrobca urobiť širokú podrážku. Na starých topánkach som s týmto však problém nemal. Preto je dobré kombinovať veľkosť topánky so správnou veľkosťou pedálov. Napríklad značka Crankbrothers ponúka práve pre tento prípad dve veľkosti pedálov.


Topánky sú na pocit veľmi príjemné. Neviem, či to bolo práve ideálnou zmesou podrážky alebo spomínaným materiálom Mute Foam, ale cítil som sa v nich naozaj dobre. Rovnako dobrý bol kontakt s pedálom. Čo sa týka gripu, nie sú to topánky s najlepším možným gripom, čo je z môjho pohľadu aj možno dobre. Ako som spomenul vyššie, veľmi mäkká podrážka sa prejaví na životnosti. Model Latch som používal dennodenne jeden celý mesiac a z toho dva dni v bikeparku. Takto vyzerá podrážka v porovnaní s mojím 7-ročným modelom.


Po mesiaci neustáleho používania som spozoroval, že na zadnej časti topánky sa odlepuje štítok. Nič vážne ani zásadné, estetická záležitosť, ktorú som chcel spomenúť.

Celodenné jazdenie je bezproblémové, topánky sú z dobrého materiálu, ktorý je dostatočne odvetraný, vďaka čomu sa nestane, že by sa vám noha zaparila.


Pre koho sú Giro Latch určené?

Tieto topánky by som odporúčal skôr náročnejším užívateľom, ktorí chcú mať kvalitnú topánku plnú nových materiálov a vychytávok. Či už máte zálusk na celodenné trailovanie, výjazdy do bikeparkov alebo iba rekreačnú jazdu v lese, vďaka nízkej hmotnosti a dostatočnej ochrane sú topánky vhodné pre každého.


Plusy:

  • Kvalitné materiály
  • Komfort
  • Postačujúci grip
  • Kontrola a cit na pedáli

  • Mínusy:

  • Úzka podrážka pre užívateľov širokých platformových pedálov
  • Odlepujúci sa štítok

  • Topánky nájdete aj v našom shope a ich cena je cca 146 €.

    Otestuj niečo aj ty

    Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
    info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    tomasmartinak 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Test: CRANKBROTHERS Stamp Lace - topánky so skvelým gripom

    Test: CRANKBROTHERS Stamp Lace - topánky so skvelým gripom

    Topánky na voľné pedále sú základom pre discplíny ako je AM/EN či trail. Výrobcovia sa snažia prinášať rôzne inovácie a značka Crankbrothers nie je výnimkou.
    Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

    Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

    Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
    Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

    Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

    Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.

    Výber z produktov

    keyboard_arrow_up