Test: Guscio Clever - „vreckovka“od Alé

Keď je vonku okolo 9-14 stupňov, volám to neurčitá teplota. A práve pri nej je obliekanie menšia veda, no jeden vhodný kúsok oblečenia vie výrazne pomôcť.

Obliecť si ešte krátke, a ísť kompromisne na rovinu, aby ma v zjazde neprefúklo a to napriek tomu, že ma srdce ťahá do kopcov? Alebo obliecť dlhé a „dusiť" sa vo výšľape, aby som bol chránený v následnom zjazde? S príchodom ultraľahkej bundy od Alé s „podnadpisom" Clever sa dilema vyriešila sama. Že som tú múdrosť nenašiel skôr. Možem ťahať hore v krátkom a dolu som v teple a suchu. Ale naozaj?


Prvý dojem

Nikdy som nemal tzv. fukerku, buď len zateplený dres alebo rovno zimnú bundu.
Jej minimalistické rozmery ju predurčujú na nosenie vo vrecku.
Preto prvý dojem - môže ma tento ultraľahký „sáčok" nejako ochrániť? Skúsim si to aspoň obliecť pred ostrým testom. Veľkosť XXL na mojich 190 cm cyklistickej postavy, rozumej dolu veľa, hore nič, je akurát. Ja mám rád veľké, voľné, „plápolajúce" veci, nie som fanúšik obtiahnutých handier, preto výber XXL. Ale pozor, pri Alé odporúčam o číslo viac, ako ste zvyknutí. Táto bunda je na mne vcelku obtiahnutá. Jej hlavné časti sú pevné, no boky a rukávy sú lemované stretchovou perforovanou látkou.


Tá umožňuje odvetrávanie potu a súčasne sa prispôsobuje veľkosti postavy. Tmavšia, ametystová farba je kompenzovaná reflexnými prvkami, pre bezpečnosť v premávke v šere alebo tme.


Test

Bunda mi prišla koncom mája, tak som jej nedával veľmi šancu na skorý test. No hneď na 2. deň ochladenie a mrholenie s vetrom. Super, vravím si, beriem ťa dnes do terénu. Jej minimalistické rozmery ju predurčujú na nosenie vo vrecku. Dokonca sa vie „sama" poskladať do vlastného vnútorného vrecka, takže kompaktný balíček sa ľahko vloží do vrecka. Hmotnosť 135 gramov veru nezaťaží pri jazde.


Dal som si dva výšľapy na kopec za barákom – Devínsku Kobylu, t.j. 2x po cca 300 výškových metrov. Pri prvom zjazde bolo hore ešte 14 stupňov a že skúsim zjazd v krátkom rukáve bez nej. Trochu mi bolo chladno, no prežil som. Pri druhom zjazde len o stupeň menej, no bunda nastúpila na scénu. Napriek mokrému tričku pod ňou som cítil v zjazde dokonalý komfort. Ani náznak chladu alebo prefúknutia. Totálna izolácia.

Opäť maximálny komfort a absolútne nepremokla.
Parádny doplnok do ďalších jázd pri podobných, resp. chladnejších podmienkach. Ani fŕkanie vody bez blatníka po čerstvom daždi ju nerozhodilo a neprepustilo dnu ani kvapku. O to sa postarala jej vodoodolnosť. Skúsil som ešte jeden menší výšľap, nech viem, ako odvetráva do kopca a aj toto má super vyriešené. Žiaden nepriedušný pršiplášť. Ale bunda, s ktorou sa už v neurčitom počasí nebudem rozhodovať medzi rovinou a kopcom.


Na 2. teste, kde som ju bral na otočku od svokrovcov, z obce Lovce do Novej Bane cez Veľkú Lehotu a späť, kde ma čakali dva dlhé zjazdy vo veternom a chladnom počasí. Najskôr som ju v 9 km zjazde z Lehoty do Bane odignoroval, keďže bolo 16 stupňov, no po vyškriabaní sa späť na Lehotu začalo mrholiť a bunda si našla svoje uplatnenie. Opäť maximálny komfort a absolútne nepremokla.

Okrem toho vyskúšaná aj na turistike v chlade, kde hrozil dážď, z ktorého sa vykľul lejak. Držala sa statočne veľmi dlho, no pri kadencii kvapiek o sile nastavenia silnej sprchy to už bolo na ňu priveľa. Ale vyschla potom expresne . Naozaj užitočný pomocník do nepohody.


Plusy

  • Ultra nízka hmotnosť
  • Vnútorné bočné vrecko, buď na bankovky alebo ju je možné doň poskladať
  • Minimalistické rozmery po poskladaní
  • Perfektne tepelnoizolačné vlastnosti
  • Vodoodolnosť

Mínusy

  • Reflexné prvky počas dňa nevidno, jej aktuálne jediná opcia výberu farby nie je výrazná


Bundu Guscio Clever ponúka samozrejme aj MTBIKER e-shop za cenu adekvátnu kvalite, 129 €. Dostupnejšou alternatívou môže byť Castelli Squadra Stretch s cenovkou 70 €, prípadne prémiovejšia ASSOS MILLE GT Spring/Fall za 189 €.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
reactor 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Pri výbere oblečenia na bicykel som nikdy nepozrel ponuku od slovenského výrobcu Kellys. Viac sa mi vždy spájali s bicyklami a na oblečenie či doplnky som nemyslel. Až do momentu, keď sa ku mne dostali na test.
keyboard_arrow_up