Ktoré predsudky o wattmetroch dnes už neplatia?

Čo môže cyklistu trápiť pred kúpou powermetra? Na aké veci trpeli merače, keď bolo meranie wattov len v plienkach?

Wattmetre som začal používať v dobách, keď cena za merač v ľavej kľuke bola aj viac ako 800 €. Čo tým chcem povedať? Že som zažil prvé modely, v podstate som počkal na moment, ako sa wattmetre „presťahovali" zo špeciálnych nábojov kolies do kľúk a ceny zodpovedali tomu, že išlo o novinku. Pamätám si ešte prvé generácie takýchto zariadení, nie vždy išlo všetko úplne bez problémov.

Túto sezónu som si pri príležitosti výmeny cestnej sady nechal osadiť merač do ľavej kľuky a uvedomil som si pritom, ako sa celé odvetvie posunulo dopredu. Kopec námietok, prečo nekupovať wattmeter, už dnes neplatí, najčastejšie predsudky o nich vyvrátim aj za pomoci najnovšieho modelu Precision 3D GEN3 od kanadskej značky 4iiii.


Wattmetre nie sú drahé

Kto sa neorientuje v aktuálnych cenách a vystrašila ho informacia z úvodu, tak mám pre neho dobrú správu. Fungujúce značkové wattmetre dnes stoja pár stoviek, pri značke 4iiii sme podľa prevedenia kľuky v rozmedzí 330-600 €. Keďže tento článok bude zaujímať hlavne bežných cyklistov, zameral som sa len na merač v ľavej kľuke, duálne wattmetre stoja logicky viacej.

Stále sa dá ušetriť aj tým, že sa nekupuje nová kľuka, ale pošle sa na inštaláciu zákazníkova. To som musel spraviť aj ja, lebo osadené kľuky Ultegra 8100 ešte neboli v ponuke, trvalo to asi 3-4 týždne. A len ako zaujímavosť môžem spomenúť cenu wattmetra v „praveku”, keď sa začínalo s umiestnením do náboja, prvé zariadenia vyšli so zobrazovacou jednotkou aj 3 tisícky.


Single väčšine stačí

Duálne zariadenia môžu byť na správne nastavenie náročnejšie, pri single verzii je to super jednoduché.
Lacnejšie prevedenie, keď je snímač len v ľavej kľuke, bude postačovať väčšine športujúcej verejnosti a aj pretekárom. Za roky používania som si na sebe vyskúšal, že moderné wattmetre sú dostatočne presné, hodnoty sú konštantné, zásadné odchýlky som nezistil ani v porovnaní so smart trenažérmi. V skratke to znamená, že cyklista vždy pracuje s rovnakou hodnotou a je jedno, na akom bicykli sedí. Už len ako zaujímavosť uvediem, že v aplikácii 4iiii je možné upraviť koeficient (scale factor +-50 %), zobrazovaná hodnota sa dá manuálne prispôsobiť. Využitie to má pri veľkej odchýlke ľavej a pravej nohy, alebo pri väčších rozdieloch medzi viacerými zariadeniami.


Technická nenáročnosť

Spojazdniť wattmeter dokáže úplne každý. Najčastejší scenár bude, že sa jednoducho pripojí cez rozhranie ANT+ s cyklopočítačom, následuje kalibrácia a ďalej už stačí len používať. Duálne zariadenia môžu byť na správne nastavenie náročnejšie, pri single verzii je to super jednoduché. Môj wattmeter s prívlastkom GEN3 má v sebe aj BT, takže sa dá spojiť s mobilom, čo má hneď niekoľko výhod.


Vďaka BT netreba ani cyklopočítač

Kto nechce používať cyklopočítač, alebo jeho GPS hodinky nespolupracujú s wattmetrami, na záznam jazdy sa dá použiť aplikácia v mobile. Aj 4iiii má vlastnú appku, dá sa tam sledovať presná výdrž batérie, spraviť aktualizácia a kalibrácia zariadenia alebo nastaviť spomínaný scale faktor. Spomínam výdrž batérie, wattmeter sa vie sám ozvať, keď sa už blíži koniec jej životnosti, ale s mojím novým GEN3 modelom si túto hlášku často neužijem.


Extrémna výdrž obyčajnej batérie

Koho by odrádzalo od kúpy to, že by mal ďalšie zariadenie, ktoré treba často nabíjať alebo meniť batérie, tak s modelom Precision 3D GEN3 toto skoro úplne odpadá. Výdrž v ideálnych podmienkach je až 800 h, čo pre „dupača" znamená výmena gombíkovej batérie CR2032 raz za rok a pre bežných cyklistov je frekvencia ešte nižšia. To je pre mňa veľmi dobrá správa, keďže sa mi kvôli starším wattmetrom doma začínali hromadiť prázdne batérie, starší model vydržal len 100-150 hodín. Nový merač mi po štvrťroku ukazuje ešte 84 %.

Rám už nie je problém

Pri veľkosti mojich bicyklov som nikdy nemal problém s tým, že by bola ľavá kľuka príliš blízko zadnej stavby, vtedy powermeter mohol škrtať o rám. Ako to ale v elektronike býva, aj wattmetre sú stále menšie, nový model 4iiii má necelých 6 mm na šírku a váži len 9 g. Takýto rozmer sa zmestí všade.


Nekazí sa, voda nevadí

Celkom bežný problém pri prvých modeloch montovaných
99 % presnosť je garantovaná v teplotnom rozpätí 0 až +50 C, používanie je povolené od -40 po +60.
do kľúk bola odolnosť a vypadávanie signálu. Počas jazdy sa stávalo, že na cyklopočítači zrazu svietila nula. Ja som s týmto nemal problém ani pri predchádzajúcom modeli Precision 3D, nový model má dokonca ešte silnejšiu anténu. Medzi „pôrodné bolesti" prvých modelov patrila aj nižšia odolnosť, mám v okolí pár prípadov, kedy merač zatiekol. Problémom bola krytka, ktorá slabo tesnila, tá na novom zariadení mi príde navrhnutá lepšie, nevypadáva tesniaca gumička a riziko jej straty je len v prípade ľudského faktora. V popise vidím normu IPX7, čo je ponorenie do hĺbky 1 meter na 30 minút. To už by bol poriadny dážď.


Horko a ani mráz nevadí

Pri detailnom študovaní popisu modelu Precision 3D GEN3 som našiel zopár zaujímavých hodnôt. 99 % presnosť je garantovaná v teplotnom rozpätí 0 až +50 °C, používanie je povolené od -40 po +60 °C. Rozsah wattov je 0-4000 W, model pre mňa by stačil s maximom 1500 W. Nevedel som, že limitované je aj snímanie otáčok, frekvenciu šliapania ukáže od 30 - 220.

Trénovanie bez študovania

Na záver som si nechal predsudok, ktorý môže odrádzať viacej, ako technické prekážky alebo cena. Cyklista, ktorý sa o trénovanie s wattmi extra nezaujímal,
Ja som sa s wattmetrom skamarátil až tak, že údaj watty mám ako prvý riadok v cyklopočítači...
môže mať strach, že nebude vedieť, čo s nameranými hodnotami. Zo svojej skúsenosti viem povedať, že len pozorovaním wattov a vnímaním svojich pocitov sa dá veľa naučiť, nie je potrebné žiadne náročné štúdium teórie. S trochou praxe sa dá rýchlo zistiť, aké hodnoty sú pre jedinca ešte OK a kedy tlačí na pílu už veľa. Keď sa k tomuto „feelingu” pridá pár článkov alebo videí o FTP teste a tréningových zónach, väčšine to stačí. Výhoda je aj to, že nájsť podobný obsah aj v slovenčine nie je dnes problém. Ďalšie teoretické vzdelávanie amatérskeho športovca nie je nevyhnutné, ďalším krokom môže byť profesionálna diagnostika.


Aj keby som chcel nasilu nájsť nejaké nevýhody dnešných wattmetrov, nič mi nenapadá. K dostupnosti zásadne pomohli lepšie ceny, už neodradí technická náročnosť alebo chybovosť. Ja som sa s wattmetrom skamarátil až tak, že údaj watty mám ako prvý riadok v cyklopočítači. Tréning bez hrudného pásu mi nevadí, ale ak by som zistil, že sa mi minula batéria vo wattmetri, otáčam sa domov, ju vymeniť. Ale s novým meračom s výdržou 800 h sa mi to stane maximálne „jednou za deset let”.

Prevedenie kľúk vyberáte v eshope v kategórii powermetre, vloženie zariadenia do kľuky zákazníka trvá asi mesiac a je potrebné kontaktovať zákaznícku podporu cez email objednavky@mtbiker.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

V minulosti bolo pre mňa nemysliteľné mať na bicykli wattmeter. Dôvodom bola najmä vyššia cena, no, našťastie, doba postúpila a už je možné kúpiť wattmetre za úplne iné peniaze.
Cestný vs. horský bicykel – porovnanie v stúpaní

Cestný vs. horský bicykel – porovnanie v stúpaní

Zaujímalo vás, o koľko môže byť horský bicykel v stúpaní po asfalte pomalší ako cestný? Skúsili sme to zistiť a porovnať vrátane pocitov z jazdy.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
keyboard_arrow_up