Schudnúť a zvýšiť kondíciu alebo dva trochu odlišné svety

Práve nadchádzajúce obdobie je ideálne na to, dať dole nejaké zimné zásoby a rovnako „pošupnúť” kondíciu opačným smerom. A k tomu si pridáme aj jeden výjazd...

Ale sa nám to pomaličky rozbieha. V TV už bežia klasiky, včera prvý monument, v lese na niektorých miestach sucho ako v lete. No potom zdvihnem hlavu k Malej Fatre, vidím, ako je ešte krásne biela a „naložená” snehom a stále sa utvrdzujem, že zima (aspoň v horách) ešte stále zďaleka nepovedala posledné slovo. Ako rád hovorím, sú to moje dva svety, medzi ktorými si môžem vyberať. A rovno si hovorím, že vás na podobný výjazd môžem vziať...

Ale rovnako mi napadlo, že dva svety sú v podstate aj v rámci každoročného cyklu amatérskeho cyklistu. Určite ich poznáte a svojou podstatou si tiež trochu odporujú, najmä keď sa zamyslíte, o čo v nich ide. Jedno chceme aby išlo dole, druhé zase nahor.

Objem, najazdievanie, základ...to sú veľmi časté a populárne termíny, ktoré ste vzhľadom na úvod sezóny už neraz počuli z nejakej strany. Vybuduj si základ, inak budeš potom trpieť, postav základy pyramídy, hovoria. No a keďže sa pri cyklistike pohybujeme (väčšinou) vlastnou silou, nízka hmotnosť bola, je a bude vždy veľké plus. Takže šup, zhodiť pneumatiky a v lete nech je tam „pekáč buchiet”. Vypichol som zopár populárnych fráz, ale v podstate vystihujú naše snaženie. Žiadny strach, tiež nemám v lete brucho, na ktorom by sa dal strúhať syr a snažím sa k podobnému mixu pridať ešte jeden dôležitý komponent - teda nejaký pôžitok a radosť, aby ma všetko bavilo. A neraz spravím aj kopec chýb...

Práve video mi príde vhodný formát, ako všetko spojiť dokopy a možno niekoho trochu motivovať k prebratiu zo zimného spánku.


No a prečo chudnúť práve v tomto období?

Možno som ešte vo videu zabudol spomenúť, prečo je vlastne dobré chudnúť práve v tomto období. No najmä z dôvodu, že obmedzenie kalórií nebude mať tak veľký dopad na regeneráciu, keďže väčšina výjazdov je práve v aeróbnej zóne. To platí najmä pre tých, čo majú športové ambície, radi sa zúčastňujú pretekov alebo jednoducho chcú byť v „hlavnej sezóne” vo forme. A tam sa zase nedostanete bez vysokej intenzity, ktorá je v kombinácii s kalorickým deficitom veľmi náročnou a pre hobby jazdca niekedy aj „smrteľnou” kombináciou. Ostatní, ktorí si užívajú cyklistiku v inej než športovej podobe, majú na zhodenie zásob aj celý rok alebo im to môže byť úplne jedno

Relevantný obsah

Keďže sme už viaceré témy rozobrali pomerne do detailu, pripájam aj odkazy na podobný obsah. Možno sa budú hodiť, ak sa chcete dozvedieť viac, prípadne ste na našom webe noví:

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
Cestný vs. horský bicykel – porovnanie v stúpaní

Cestný vs. horský bicykel – porovnanie v stúpaní

Zaujímalo vás, o koľko môže byť horský bicykel v stúpaní po asfalte pomalší ako cestný? Skúsili sme to zistiť a porovnať vrátane pocitov z jazdy.
Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Dnešný príbeh bude aj o tom, že keď sa nedarí a lepí smola na päty, treba pokračovať ďalej a nakoniec sa môžete postaviť na „bedňu“ s 5-násobným víťazom Cape Epic.
keyboard_arrow_up