Test: Rukavice Castelli Unlimited LF - komfortnejšie na trailoch

Rukavice sa stali pre mňa neoddeliteľnou súčasťou jazdy na horskom biku, no vybrať tie správne je niekedy hotová alchýmia. Ja som zvolil model Unlimited od Castelli a tu je moje zhodnotenie.

Prečo nosím rukavice? Mám na to veľmi jednoduchý dôvod. Ide mi hlavne o ochranu rúk pri páde a lepší úchop počas jazdy. Niekto mi, samozrejme, môže oponovať, ale je to skôr o preferenciách a individuálnych pocitoch každého zvlášť. Ja som občas jazdil aj bez rukavíc, no po páde a odretých prstoch ich už radšej nosím vždy.

Výber a veľkosť

Pred Castelli som mal rukavice značky FOX, ktoré poslúžili výborne počas štyroch rokov. Za tú dobu si zažili svoje a už boli zrelé na výmenu. Začal som sa teda obzerať po niečom novom. Medzi moje hlavné kritéria som zaradil dobrú ovládateľnosť dotykovej obrazovky a tlačidiel. Tou druhou bol komfort a obmedzenie tŕpnutia rúk. Niekedy pri dlhších výjazdoch sa mi stávalo, že mi začala tŕpnuť ľavá ruka. Tejto téme sa ale detailnejšie povenujem v samostatnom článku.

Prvé kritérium spĺňa už väčšina výrobcov, pretože zväčša skoro každý potrebuje ovládať dotykovú obrazovku smartfónu na fotenie alebo rýchle odpisovanie. Tlačidlá bola moja osobná voľba z dôvodu ovládania fotoaparátu, keď si fotím zábery pre radosť alebo materiál pre články. Posledné kritérium výber dosť okresalo a nakoniec som skončil pri značke Castelli.


Unlimited LF

Výrobca označuje tento kúsok ako univerzálny pre jazdu na gravel, MTB alebo cyklokros. Používa v ňom aj systém Castelli CDS, ktorý chráni stredový nerv. Tento systém môžete nájsť aj pri cestných rukaviciach, napríklad pri modeli Arenberg Gel, ktoré sú určené priamo na jazdu po kockách pri jarných klasikách.

Zvolil som veľkosť M a pri výbere som použil veľkostnú tabuľku. Materiálovo sú rukavice zložené z polyamidu a elastanu, akurát na dlani bol použitý polyuretán. Vďaka tomu získali rukavice priedušný zvršok a prsty a dlaň chráni syntetická koža. Tá im dodáva na prvý pohľad dobrý grip. Na končekoch prstov sú vklady pre ovládanie dotykovej obrazovky. Rukavice nemajú suchý zips, ale nájdeme tu elastické panely pre jednoduchšie nasadzovanie a celkovo lepšie usadenie na ruke.


Rukavice už na prvý pohľad pôsobia kvalitným dojmom.

Rozbalenie a prvý dojem

Vybalenie prebehlo rýchlo a hneď na prvý pohľad sa spracovanie zdalo dobré. Bolo cítiť kvalitu a rukavice boli elastické v každom smere, takže by mohli vydržať aj nejaký ten pád alebo oder.

Prvá jazda a celkový dojem

Toľko k popisu výrobcu a poďme sa teda pozrieť na realitu. Prvé nasadenie rukavíc ma trochu prekvapilo, rukavice boli tesnejšie a premýšľal som, či nemám radšej vymeniť veľkosť. Nakoniec som si po nejakej chvíli zvykol a dal som tomu šancu. Poobede som hneď absolvoval výjazd a bol som zvedavý na celkový pocit.

Syntetická koža ma prekvapila, pretože dlane držali naozaj výborne na gripoch ESI. Takže úchop je naozaj pevný. Osobne som čakal, čo sa stane, keď sa začnem potiť, lebo vtedy sa môžu začať rukavice šmýkať. Nič také ma nečakalo a po dvoch hodinách rukavice držali a ruky sa mi nešmýkali. Priedušnosť bola dostačujúca, ruky sa vám, samozrejme, spotia, ale nevarili sa mi ani pri dlhších výšľapoch a celkovo som nemal žiadne nepríjemné pocity. Teplota vonku bola vtedy príjemných 16 °C a preto doplním, že počas letných horúčav už neboli úplne komfortné. Teplotný rozsah je určený do 27 °C, ale pri dlhšom kopci by som si ich dal radšej dole.

Potom som si všimol ďalšiu výhodu. Počas zastávky na kolu sa ľahko dávajú dole a vo vrecku som ich ani necítil. Nasadzovanie je tiež príjemné a absenciu suchého zipsu popravde vítam. Vrásky na čele mi spravil akurát prelet malinčím, ktoré som si všimol neskoro. Radšej som pokračoval v zjazde a prvé, čo mi napadlo, či to neschytala jemná sieťovina navrchu rukavíc. Síce výborne napomáha priedušnosti, ale čo odolnosť? Doma som si rukavice dôkladne prezrel, vrchná sieťovina bola bez známky poškodenia. Iba elastický panel na boku utrpel jemný kozmetický záder, ktorý však neubral na funkčnosti rukavíc. Počas jazdy ma postihol aj pád rovno do lístia. Pod lístím bol skrytý ostrý kameň - opäť odolnosť neutrpela a vďaka pevnému materiálu na dlani ostala rukavica celá a moja ruka tiež.


Ovládanie telefónu a fotoaparátu

Po rozbalení bola ovládateľnosť výborná, lenže vtedy sú rukavice čisté a suché. Dal som si pár intenzívnych výšľapov do kopca a potom som začal rozbaľovať statív a fotoaparát. Ruky som mal spotené a časť vlhkosti prešla už aj na rukavice. Manipulácia bola skvelá, dokonca som mal vďaka tesnejšiemu strihu lepšiu citlivosť. Telefón reagoval aj pri písaní. Jediné negatívum som spozoroval po páde, keď bola rukavica mierne špinavá, reakcia sa zhoršila. Po rýchlom očistení sa to napravilo.


Systém Castelli CDS

Poďme sa pozrieť, či sa podarilo obmedziť tŕpnutie ruky. Keďže tŕpnutie dlane zaznamenávam častejšie najmä na cestnom bicykli, tak som to otestoval počas cestného švihu. Používam omotávku Supacaz Super Sticky, kde bol úchop tiež výborný. Po hodine jazdy mi ruka netŕpla a všetko fungovalo super, podložka pomáhala a eliminovala vibrácie a nárazy do dlane. V tomto prípade ma jedna jazda nepresvedčila, pretože som podvedome myslel na túto funkciu a sústredil som sa na správny úchop. Prvýkrát mi ruka začala tŕpnuť na horskom bicykli, kde som sa na správny úchop nesústredil a dlaň bola opretá iba na gripe. Takže vložka s CDS nebola medzi gripom a dlaňou, a preto mi tŕpla ruka. Keď som si ruku napravil, dostavil sa daný efekt a komfort. Druhá jazda na cestnom bicykli bola rovnaká a našiel som aj dôvod. Na ceste totiž nemusíme tak pracovať s bicyklom, takže ruky sú viac-menej stále na tom istom mieste. No na horskom alebo gravel bicykli to už tak nie je. Hlavne, v rozbitom teréne potrebuje človek pracovať s ťažiskom a bicyklom a ruky sa hýbu. Musíte viac radiť, brzdiť alebo ovládať páčku teleskopky, vidlice či tlmiča.


Celkové zhodnotenie

Osobne sa mi tieto rukavice zapáčili a určite ich budem rád používať počas jazdy. Splnili moje očakávania vo väčšine požiadaviek, preto to hodnotím ako dobrú investíciu. Jar a jeseň sú ideálnym počasím pre tento kúsok.


Výhody

Vyhovuje mi kvalitné spracovanie a použité materiály, rukavice sú príjemne na dotyk a sú odolné aj voči poškodeniu. Výborná je aj ovládateľnosť a spratnosť vo vreckách dresu. Takisto jednoduchá údržba a nasadzovanie rukavíc počas výjazdu. V okolí spoja palca s ukazovákom a ostatnými prstami sú rukavice extra spevnené. Preto tak viac chránia konce prstov a exponované miesto v časti držania gripov.

Nevýhody

Systém CDS musí byť v správnej polohe, inak neplní svoju funkciu na 100 %. Hlavne pri jazde v rozbitom teréne treba viac pracovať s bicyklom. Samotný koniec palca nie je špeciálne spevnený ani chránený. Toto miesto môže byť slabou časťou, keďže pri páde palec nič extra nechráni a môžu sa poškodiť aj samotné rukavice.


Cenovka a dostupnosť

Poslednou informáciou je údaj o celkovej cene, tu je MOC výrobcom nastavená na 39,99 € a nájdete ich aj v MTBIKER shope. Cena je trochu vyššia oproti konkurencii, to však beriem ako daň za systém CDS, ktorý nevyužije každý z nás. Ak by vás ešte niečo zaujímalo alebo máte skúsenosti s týmito rukavicami alebo systémom CDS, rád si ich prečítam v komentároch nižšie.

Alternatívou na prechodné obdobie može byť drahší kúsok ASSOS Spring Fall v cene 49,99 € alebo lacnejší variant FORCE GALE shoftshell za cca 17 €.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.

Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up