Test: Lazer Jackal KinetiCore - nižšia hmotnosť neznamená menej ochrany

Ochrana hlavy je zrejme najdôležitejší aspekt v každom športe. Najmä, ak ide o cyklistiku typu trail alebo enduro, kde sa jazdec preháňa lesom vo vysokej rýchlosti.

Lazer Jackal KinetiCore je trailová cyklistická helma navrhnutá tak, aby poskytovala maximálnu ochranu pri zjazde a zároveň pohodlie pri výšľape. Nová technológia KinetiCore vás ochráni nielen pred priamym, ale aj rotačným nárazom vďaka unikátnym blokom z peny EPS.


Čo je KinetiCore a EPS?

KinetiCore - set blokov navrhnutých tak, aby sa v prípade priameho alebo rotačného nárazu zdeformovali a presmerovali energiu z nárazu preč od mozgu. KinetiCore je zabudovaný priamo v konštrukcii prilby, nie je na ňu pridávaný, vďaka čomu sú nové prilby ľahšie a majú lepšie odvetranie. Takisto sa pri ich výrobe použilo menej plastov (v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi) a menej peny EPS, čím sa znížila uhlíková stopa prilieb Lazer.

EPS - expandovaný polystyrén je ľahký, ale silný materiál. Skladá sa z 98 % vzduchu a 2 % polystyrénu. Slúži predovšetkým na ochranu, tlmenie nárazov a izoláciu. EPS dokáže výborne absorbovať energiu a práve preto nachádza uplatnenie aj v cyklistike, kde sa dokonale hodí nízka hmotnosť.


Spracovanie a prvé dojmy

No poďme späť k samotnej prilbe. Na prvý pohľad nevyniká farbami ani grafickým motívom, ale pri detailnejšom preskúmaní jej povrchu nájdete rôzne zaujímavosti. Čiernobielu farebnú kombináciu zdobí hĺbkový nápis LAZER na bočnej strane šiltu a štruktúrované logo KinetiCore pestrej zelenej farby v oblasti zátylku dáva jasne najavo, že je táto prilba „niečím” obohatená.


Celkovo 22 vetracích otvorov, ako aj špeciálne vstupy na čele, by mali udržiavať chladnú hlavu aj pri dlhých letných výšľapoch. Jackal sa navyše dá kombinovať s okuliarmi. Ak ich nepoužívate, dajú sa odložiť pod výrazným a nastaviteľným štvorstupňovým šiltom, ktorý by mal chrániť tvár nielen pred slnečným svetlom, ale aj rôznymi nástrahami lesa Vďaka systému ATS Advanced Turnfit® sa prilba dá ľahko prispôsobiť rôznym tvarom hlavy a zaistiť pohodlné nosenie. Hmotnosť je rovných 340 g, čo samo o sebe hovorí, že pri páde niečo znesie.


Náročnejších užívateľov poteší magnetická spona uľahčujúca upínanie aj v prípade, že máte rukavice.


Prilba vyniká komfortom, bezpečnosťou a dobrým odvetrávaním

Reálne skúsenosti s Jackal

Konkrétna prilba, ktorú som testoval, bola vo veľkosti M – čiže 55-59 cm. Na hlavu mi krásne sadla a v porovnaní s bežnými prilbami v nej bola moja hlava uložená hlboko. Dodávalo mi to väčší pocit istoty a hlavne pri otrasoch sa ani o kúsok nepohla. Pochvalu si zaslúži aj systém na sťahovanie hlavy kolieskom, ktoré spoľahlivo plnilo svoju funkciu. Dalo sa pekne nastaviť horizontálne aj vertikálne a tým ešte lepšie splnilo svoj účel. Práve toto mi niekedy u iných prilieb spôsobovalo problém. Dobré rozloženie vnútornej výstelky v prilbe sa odzrkadlilo na vysokom komforte nosenia. Aj keď ešte zďaleka nie sú vonku vysoké teploty (testované počas jari), cítil som, ako si pri výšľapoch všetky prieduchy plnia svoju funkciu, a v tomto smere tak nebude strácať.


Prilba je kompatibilná s univerzálnym LED svetlom Lazer

Do testu mi spolu s prilbou „pristalo" dobíjateľné zadné univerzálne svetlo Lazer, ktoré ocenia najmä cyklisti jazdiaci napríklad po práci a vracajúci sa domov v neskorších hodinách. Svetlo je kompatibilné s väčšinou prilieb Lazer alebo aj iných značiek. V prípade prilby Jackal za to vďačíme sťahovaciemu koliesku systému Turnfit. Na ostatné prilby pasuje vďaka úchytu na velcro pásku. Výrobca udáva výdrž batérie až do 14 hodín v móde blikania a plne sa nabije za 2,5 hodiny. Nabíja sa pomocou kábla s magnetickým pripojením k svetlu.


Plusy

  • Ochrana KinetiCore
  • 22 veľkých ventilačných otvorov
  • Štvorstupňovo nastaviteľný šilt
  • Hlboko posadená škrupina prilby na spánkoch a v zadnej časti hlavy
  • Systém Turnfit® pre horizontálne a vertikálne nastavenie prilby
  • Veľa miesta pre okuliare pod šiltom
  • Magnetická spona
  • Ekologickejšia výroba (menej plastov)
  • Kompatibilita s univerzálnym svetlom Lazer

  • Mínusy

  • Vyššia cena, ktorá je daňou za spracovanie a funkcie


  • Prilba je dostupná v štyroch farebných kombináciách, pričom jej cena sa pohybuje okolo 190 €. Univerzálne LED svetlo Lazer je dostupné s cenovkou okolo 30 €. Viac informácií sa dozviete na stránkach dovozcu značky Lazer, ktorým je Paul Lange alebo priamo u nás v MTBIKER shope.
    info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    adam.milo111 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Test: Lazer Coyote KinetiCore - ochrana alternatívnym spôsobom

    Test: Lazer Coyote KinetiCore - ochrana alternatívnym spôsobom

    Univerzálnosť a ochrana hlavy s pečiatkou inovatívneho prístupu. Ako obstojí Lazer Coyote v prérii plnej tradičných riešení?
    Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

    Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

    Rodičia cyklisti skôr či neskôr prilákajú k tomuto krásnemu športu aj svoje deti. S tým sa samozrejme spája aj určitý faktor strachu a tak sa často snažíme svoje deti ochrániť najlepšie, ako vieme.
    Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

    Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

    Kvalita, nové technológie a jednoduchosť v rámci konvertibilných prilieb. Tieto slová by mohli definovať novinku od Uvexu – model Revolt.
    keyboard_arrow_up