Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu

Správna starostlivosť o bicykel vie jeho životnosť zásadne predĺžiť. Okrem pravidelného servisu k tomu patrí aj čistenie.

FINISH LINE Cross Country

Bicykle dostávajú zabrať najmä, ak sa jazdí v nepriaznivých podmienkach. Preto treba používať kvalitné mazivá, ktoré lepšie odolávajú vlhkosti. Práve tento olej na reťaz dokáže vďaka špeciálnemu zloženiu a vysokej viskozite predĺžiť životnosť reťaze a jej správne fungovanie. Dokáže odolať silnému dažďu, blatu, či dokonca aj brodeniu vodou. Cena za 125 ml balenie je 7,95 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

Weldtite Dirtwash Citrus Degreaser

Ak pravidelne mažete reťaz, viete, že pre dlhú životnosť je potrebný tiež kvalitný odmasťovač. Dirtwash je šetrný k životnému prostrediu, no zároveň aj silný odmasťovač, čo je kombinácia, ktorá sa nie vždy podarí. Je rozpustný vo vode a má príjemnú citrusovú vôňu. Aby ste ním neplytvali, je vybavený rozprašovačom a nie je horľavý. Cena je 8,49 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

SKS Wash Your Bike

Niekedy stačí bicykel po výjazde opláchnuť, no voda nedokáže odstrániť všetko. Šikovný čistič v rozprašovači naneste ešte pred umytím a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Následne opláchnite vodou. Tento čistič dokáže rozpustiť aj mastné nečistoty na reťazi, prehadzovačke a uvoľniť zaschnutú špinu z ťažko dostupných miest. Naviac je biodegradovateľný, vhodný aj na karbónové rámy a pekne vonia. Cena je 12,99 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

Kellys čistiaca sada

Výhodou pri umývaní bicykla je mať všetko potrebné poruke. Čistiaca sada od slovenského výrobcu má v sebe všetko, čo potrebujete na základnú očistu. Okrem kýbľa na vodu dostanete čistič, ktorý rozpustí špinu, tri kefy a špongiu pre odstránenie nečistôt z každého kúta. Po dôkladnom umytí je dôležité bicykel aj správne ošetriť. Na to nájdete v sade olej na reťaz a na vyleštenie rámu sprej s leštidlom a handrou. Cena je 49,90 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach výrobcu.

Cyclon Bike Care INSTANT POLISH WAX

Každý sa rád pozrie na pekne nablýskaný bicykel a aj ten váš môže znovu voňať novotou. Okrem toho, že tento sprej zanechá povrch bicykla na pohľad ako nový, vosk poskytne rámu ochranu voči vode a nečistotám. Špina sa nebude tak ľahko lepiť a následné čistenie po výjazde bude o niečo ľahšie. Naviac má príjemnú vôňu a je vhodný pre všetky povrchy. Cena sa pohybuje od 5,59 € do 14,70 € v závislosti od veľkosti balenia. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

Tunap Sports Olej

Olej na reťaz je základ, to si nemusíme ani hovoriť. Každému sa ale asi už stalo, že pri mazaní mu ušla ruka a oleja dal viac, ako bolo potrebné. Pri tomto oleji sa to stať nemôže, keďže disponuje kefkou, ktorá pri aplikácii nanáša olej rovnomerne. Olej sa tak dostane tam, kam má, vydrží na reťazi dlhšie, chod bude pekne tichý. Cena je 10,95 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

BikeWorkx Chain Clean Star

Ak čistíte pravidelne, dáva zmysel si zadovážiť väčšie balenie odmasťovača. Tento čistič od českého výrobcu bol vyvinutý špeciálne na odmasťovanie reťaze a prevodníkov. Keďže nie je v rozprašovači, je dobré použiť ho s práčkou na reťaz, čo odporúča aj sám výrobca, prípadne použiť s kefou. Opláchnite vodou a reťaz bude ako nová. Cena je 13,40 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

Muc-Off Glue Remover

Ak jazdíte bezdušové plášte, k pravidelnej údržbe patri aj prilievanie tmelu. Z času na čas vie tmel v plášti zaschnúť a dostať ho dolu je úkon pre človeka s trpezlivosťou tibetského mnícha. Tu vie pomôcť práve Glue Remover od značky Muc-Off, ktorý má patentovanú receptúru a odstraňuje lepidlo na ráfikovej páske, tmel alebo zvyšky tubulárneho lepidla. Cena je okolo 12 €. Nájsť ho môžete u nás v MTBIKER shope alebo na stránkach dodávateľa.

Pre kompletné informácie o produktoch, prosím, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Ako efektívne zrýchliť svoj bicykel?

Ako efektívne zrýchliť svoj bicykel?

Nepotrebujete k tomu keramické ložiská a iné „vesmírne" vychytávky za stovky eur. Bude stačiť ochota zababrať si ruky a váš čas.
keyboard_arrow_up