Vršatec - koruna Považia

Pravdepodobne si ho už videl aj ty. Pohorie pútajúce pozornosť od Púchova po Trenčín a nie, nie je to už v Česku, ako si niektorí častokrát mysleli.

Mohutný vápencový hrebeň týčiaci sa nad Považím, ktorý je dominantnou súčasťou Bielych Karpát, je tak povediac ich symbolom. Reč je o Vršatských bradlách alebo v skratke o Vršatci. Obľúbené miesto mnohých turistov nielen z okolia je pomerne navštevovanou lokalitou. Ak máš chuť nastúpať tu poriadne porcie výškových metrov, nie je žiadny problém, ale môžeš sa tu prejsť aj chodníkmi, ktoré nie sú až také náročné, čo bude tentokrát aj náš prípad .

Ako sa sem dostaneš?

Vršatské bradlá sú dostupné relatívne jednoducho. Ak cestuješ po diaľnici, stačí, ak z nej zídeš dole výjazdom pri Ilave a svoju cestu povedieš smerom do obce Pruské. Tam ťa nasmeruje značenie na peknú horskú cestu smerom do obce Vršatské Podhradie. Nad dedinkou je možné vyjsť autom až za skalný hrebeň, kde sa dá zaparkovať na väčšom záchytnom parkovisku a kochanie sa krásnymi scenériami môže začať.


Zrúcanina hradu

Nachádzame sa v 5. stupni ochrany prírody najmä pre výskyt mnohých druhov chránených živočíchov.
Z parkoviska to už je dobrodružstvo podľa vlastného gusta. My sme si s našim juniorom vybrali chodník okolo bradiel a zrúcaninu Vršatského hradu postaveného v stredoveku, na ktorý to je len pár minút od parkoviska. Na skúšku nového nosiča pre malého to bude určite stačiť. Hrad je rozložený v exponovanom teréne, na niektoré časti je trochu ťažší prístup a sú aj celkom nebezpečné. V súčasnosti na hrade prebieha rekonštrukcia, ktorá mu určite, aspoň čiastočne, prinavráti zašlý lesk a atraktivitu.


Avšak aj nižšie položené miesta v okolí hradu ponúkajú naozaj dychberúce výhľady v každom období na obe strany. Na jednej strane sa rozprestiera celá Považská dolina a na druhej je pekný výhľad na údolie pod hradom a najvyšší vrch, Chmeľovú, s výškou 925 m n. m. Chvíľu sa tu kocháme výhľadmi, malý nám medzitým v nosiči zaspal a v peknom slnečnom počasí pokračujeme ďalej.


Náučným chodníkom okolo bradiel

Po hrade sme sa vybrali o čosi nižšie, chodníkom medzi predným bradlom a dedinou. Dostali sme sa na asfaltovú cestu, ktorou je možné sa dostať až do dedinky Červený Kameň, avšak my odbočíme z cesty skôr a dostaneme sa na koniec hrebeňa Vršatca, odkiaľ je možné ho obísť. Samotná cestička dole do doliny
Vršatec ponúka naozaj krásne výhľady v každom období a čase a poskytuje široké možnosti pre nadšencov hôr.
je tiež veľmi pekným a hlavne kľudným miestom, ale o tom inokedy. Po odbočení z cesty sa dostávame na lúku, ktorou prechádzame pekným chodníkom do lesa obopínajúceho celú oblasť. Nachádzame sa v 5. stupni ochrany prírody najmä pre výskyt mnohých druhov chránených živočíchov. Medzi najznámejšie patrí hlavne motýľ Jasoň Červenooký, ale aj mnohé iné druhy živočíchov a vtákov, ktoré tu každý rok hniezdia v skalných štrbinách a majú tu svoje stále miesto.


Pod dohľadom babiek

My pokračujeme lesom popri špicatých skalných útvaroch nazývaných aj „Babky“, pretože vzhľadom pripomínajú dedinské babky, ktoré zvykli kedysi nosiť na hlave tradičné šatky. Postupujeme ďalej náučným chodníkom, ktorý sa z blatistého mení na snehový, nakoľko na severnej strane svahu veľa slnka nesvieti a je tu vždy chladnejšie, čo vieme oceniť obzvlášť v lete.

Po miernom lesnom stúpaní sa dostávame až na rázcestie pod Chmeľovou, odkiaľ sa dá vyjsť na kopec s rovnakým názvom - Chmeľová, kde sú tiež krásne výhľady, hlavne počas západu slnka, kedy to má svoje špecifické čaro. S juniorom na chrbte sme ale vyhodnotili, že na dnes už stačilo a mierime smerom dole k autu, kde náš trip ukončíme sladkou odmenou v miestnej reštaurácii, pri ktorej parkujeme.


Záver

Vršatec je náš obľúbený kopec nielen preto, že bývame prakticky kúsok pod ním, ale hlavne preto, že ponúka naozaj krásne výhľady v každom období a čase a poskytuje široké možnosti pre nadšencov hôr, či už čo sa týka turistiky, behu, cyklistiky alebo len prostého oddychu v príjemnom horskom prostredí. Kto už navštívil, vie a kto tu ešte nebol, mal by sem určite zavítať .

Zhrnutie

  • Názov: Vršatec
  • Lokalita: Biele Karpaty
  • Značenie: prehľadné (modrá, žltá), turistické tabule
  • Obmedzenie: celoročne dostupná trasa
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Parametre: 7 km/500 výškových metrov
  • Typ: dolina, okruh
  • Možnosť parkovania: zdarma na záchytnom parkovisku, prípadne pri hoteli
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Vlad_P 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Jaskyňa Zlá diera a Lačnovský kaňon - veľké dobrodružstvá pre malých objaviteľov

Chcete zažiť tajomnú prehliadku podzemia, navštíviť tiesňavu a rázovitú slovenskú obec aj s menšími ratolesťami?
 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.
keyboard_arrow_up