Birell BikeFest 2022 - zábava na mnoho spôsobov

Nevieš, čo s najbližším víkendom? Kálnica má dvere otvorené a ponúka širokú paletu bikerských aktivít.

Či už si „makač/ka“ na dlhých tratiach, rád alebo rada si to pustíš dole kopcom, nepohrdneš pekným whipom, alebo sa vieš predviesť na zvlnenom pumptracku, areál Kálnice je to správne miesto, kam by mali tvoje kroky, alebo skôr šliapnutia na bicykli zamieriť. Už tento víkend 03. 06. - 05. 06. sa tu totiž uskutoční pravidelná a ostrieľaná akcia, ktorá však vždy dokáže priniesť niečo nové – Birell BikeFest.

Piatkové pumpovanie

Celá paráda vypukne v piatok na pravé poludnie, kedy odštartuje disciplína Maxxis Pumptrack. Pravidlá sú jednoduché, po registrácii musíš byť na pumptracku jednoducho najrýchlejším jazdcom, prebojovať sa cez kvalifikáciu a semifinále až do finále. Ak ťa dokáže viac „vyhecovať“ to, že ti súper začína ukazovať svoj chrbát, to pravé orechové pre teba bude Maxxis Dual Pumptrack, štartujúci o 17:00, kde sa súťaží vo dvojiciach a zaujímavosťou je, že na bicykli nemôžeš mať reťaz – všetko závisí len od tvojej šikovnosti a schopnosti pracovať s celým telom.


Hoď si kolesom!

Piatkový večer bude patriť súťaži Whip Off Contest. Že ti to nič nehovorí? To preto, že je to v Kálnici novinka, s čím súvisí ďalšia super správa – štartovné ťa vyjde rovnú nulu. Cieľom je predviesť čo najefektívnejší whip, teda zalomiť bicykel a hodiť kolesom do strany, zatiaľ čo letíš vzduchom. Niekedy je predviesť dobrý whip náročnejšie, než by sa mohlo zdať, no chuť zvíťaziť je určite silnejšia. Tak čo, ideš do toho?

„Staré“ dobré endurko

...vlastne je otázne, či tam tie úvodzovky dať alebo nie, lebo sa skutočne jedná o najstaršie enduro preteky na Slovensku. Borci to na rýchlostných skúškach „odpália“ v sobotu o 9:30 a je jedno, či túto disciplínu berieš len ako svoje hobby alebo sa jej venuješ, čo to ide, kategórií je dosť pre obe strany. Okrem toho, tieto preteky sú súčasťou Slovenského Enduro pohára a ako inak, súťaží sa aj o zaujímavé, medzi inými aj finančné ceny. Najdôležitejšia je však predsa len tá skvelá kálnická atmosféra...


Výnimočný SILVER Event

...nástrahou bude množstvo koreňov a rockgardenov...
Tento rok sa opäť uskutoční „špecialitka“ v podobe Garmin Slopestyle FMB Tour so strieborným statusom – takéto preteky je možné vidieť len na troch miestach na svete a Kálnica je jedným z nich. Zásluhou českých slopestyle jazdcov, Jakuba Vencla a Teodora Kováča, tu máme úplne novú trať s ôsmimi prekážkami, na ktorej budú jazdci súťažiť o hlavnú cenu 5 000 €. Tešiť sa môžeš na slovenskú i zahraničnú účasť, zídu sa jazdci z Európy, Ameriky, jednoducho, lákadlo ako sa patrí. Práve sobotné popoludnie by sa pokojne mohlo označiť za korenie celého víkendu, skutočne sa bude na čo pozerať.


Dual slalom pod hviezdami

Správne, táto disciplína bude štartovať pri západe slnka a končiť v noci, čo jej určite pridáva na atraktivite. Na rovnobežných, 300 metrov dlhých tratiach si to rozdajú pretekári opäť paralelne, pričom, podobne ako pri pumptracku, treba prejsť kvalifikáciou a následne zvládnuť vyraďovacie súboje až do finále. Nočná trať nikomu nič nedaruje a o to napínavejšie to bude pre divákov a takisto adrenalínovejšie pre jazdcov samotných.


Aj vytrvalci si prídu na svoje

Čo by to bolo za bikerský víkend bez poriadneho maratónu? A tak sa „búchači“ zoradia na štart v nedeľu o 10:00. O kondičku sa až tak strachovať nemusíš, na výber bude veľký, stredný aj športový rodinný okruh. Prísť teda môžeš buď sám/sama, alebo vezmi so sebou rodinu, na svoje si príde každý. Považský Inovec navonok vyzerá nenápadne, no v svojom srdci ukrýva množstvo technického jazdenia, rockgardenov, strmých výšľapov a najmä krásnych výhľadov – všetko, čo patrí k správnemu XC.


Kráľovský záver

Na poludnie v nedeľu odštartuje nepísaná kráľovská disciplína horskej cyklistiky, Specialized Downhill Race. Pretekať sa bude na zjazdovej trati Comeback, kde sa síce nelieta často vzduchom, ako by sme v Kálnici mohli byť zvyknutí, ale nástrahou bude množstvo koreňov a rockgardenov. Takže poriadne namaž vidlicu a tlmič, zaregistruj sa a príď ostatným ukázať, ako sa to robí.


Ak ťa nadchla jedna z disciplín a chcel/a by si o nej zistiť viac, je tak možné urobiť na stránke organizátora, registrovať sa budeš môcť už iba na mieste. Ak si aj nechceš prísť zajazdiť súťažne, určite sa oplatí prísť aspoň povzbudzovať.

Cestovný poriadok (pre lepšiu čitateľnosť kliknúť na obr.)
Takisto si môžeš vychutnať bohatý sprievodný programtesty bicyklov mnohých výrobcov (môžeme spomenúť Superior, Trek, Specialized, Scott, CTM, Mondraker,...), detskú zónu v sobotu a nedeľu, premietanie filmov, či kvalitnú afterparty. Kálnica už čaká...

Zdroj fotografií: bikefest.biker.sk, Lukas Neasi, Filip Nagy
report_problem Našiel si v texte chybu?

BikeFest maratón 2022

calendar_today 05.06.2022
label XC preteky
place Kálnica (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Birell BikeFest - bikerská topka na záver leta

Pozvánka: Birell BikeFest - bikerská topka na záver leta

„Je libo" trochu adrenalínu? Posledný augustový víkend čaká všetkých priaznivcov horskej cyklistiky či extrémneho športu veľký sviatok.
Pozvánka: Scott Enduro Race a Garmin Slopestyle FMB 2022 - adrenalínová Kálnica

Pozvánka: Scott Enduro Race a Garmin Slopestyle FMB 2022 - adrenalínová Kálnica

V Kálnici okrem maratóncov myslia aj na vyznávačov adrenalínu v krvi, rýchlej jazdy a plachtenia vzduchom. Na svoje si prídu už v sobotu 4. júna.
Pozvánka: Kross BikeFest maratón 2022 - preteky pod dohľadom Panskej Javoriny

Pozvánka: Kross BikeFest maratón 2022 - preteky pod dohľadom Panskej Javoriny

Podľa slov organizátorov pre nás tento rok pripravili úplne nový maratón. Nové miesta, nové trasy a celé to korunuje Panská Javorina. Čo všetko nás ešte v rámci maratónu, ktorý sa odohrá 5. júna 2022, čaká?
keyboard_arrow_up