Pozvánka: MTB Trilogy – hranica maratónu a endura?

Dalo by sa povedať, že dnes je doba určitého „zľahčovania“. Technických úsekov z tratí ubúda, znižuje sa náročnosť, čo samozrejme súvisí aj s rozšírením štartového poľa o trochu väčšie masy a začínajúcich cyklistov. Ale nie vždy...

Na druhej strane sa stále nájdu podujatia, ktoré nechcú opustiť tzv. hardcore základ a ponúkajú niečo aj pre tých skutočne náročných. Do tejto kategórie asi môžem ako dokonalého reprezentanta zaradiť etapový podnik MTB Trilogy. Myslím, že „starým harcovníkom“ stači povedať meno Véna Hornych a budú mať jasno. Bývalý pretekár a teraz v podstate staviteľ náročných tratí nemá problém pustiť jazdcov aj tam, kde by to bolo na normálnom maratóne považované za vedomé ohrozenie zdravia . Ale o to ide, pretože nie vždy sa dá vyhovieť každému a je dobré, že aj milovníci „technického“ jazdenia majú svoje možnosti...


MTB Trilogy

O čo teda ide? O etapové preteky, ktoré prevedú jazdcov krásnymi miestami na hranici Česka a Poľska. Poznáte legendárne podujatie Rallye Sudety? Zázemie je rovnako v Teplicích nad Metují a spolu zdieľajú aj viaceré známe miesta. Od roku 2021 sa preteky konajú ako kombinácia prológu a štvorice etáp.

Tomáš Višňovský
No a spoločné je jedno – náročný profil, množstvo singletrailov a minimum asfaltu. Každá etapa má svoj charakter a pomenovanie, napríklad Best od Sudety, Kleine Alpen, Vraní hory alebo Trutnov Trails - tie sú určite známe aj milovníkom endura a o poriadne šutre rozhodne nebude núdza. Ale treba hneď dodať jedno. Možno na prvý pohľad vyzerajú niektoré úseky strašidelne, no za celú históriu pretekov bolo zranení minimum, čo je práve dané aj obtiažnosťou - podobné sekcie sú o „hraní sa" s terénom a nie o rýchlosti, ktorá je v podstate minimálna. Oveľa horšie je „vysypať" sa v 70 km/h na zvážnici. A kto na daný úsek nemá, jednoducho zbehne po vlastných, čo nie je žiadna hanba.


V tej najnáročnejšej verzii označenej ako Extreme čaká dokopy 292 km a cez 11 000 výškových metrov, takže si viete ľahko spraviť priemer na jednu etapu . Ale súčasťou je aj enduro, kedy je v každej etape (mimo prológ) pripravených v rámci Extreme 10 rýchlostných skúšok a v podstate podobná dávka prevýšenia. Len kopce si pôjdu tak, aby čo najviac pošetrili na RZ.


Zaujímavou alternatívou pre tých, ktorých lákajú tieto terény, ale už menej extrémne prevýšenie, sú skrátené verzie pretekov – dokonca dvojica s názvom Moderate alebo Easy. To sa týka aj enduristov, ktorí majú k tomu kategóriu ebikov. No a na svoje si prídu aj deti, ktoré čakajú 4 etapy a majú rôzne kategórie, vrátane odrážadiel...samozrejme, ony sa do kameňov a techniky púšťať nejdú a budú sa naháňať v Tepliciach nad Metují.


Prečo vlastne píšem túto pozvánku? No za roky,
Podobné sekcie sú o „hraní sa" s terénom a nie o rýchlosti.
čo jazdím, mi už neraz hovorili známi a kamaráti z MTB komunity, nech prídem konečne aj sem. No a hovorím si, dopekla, prečo nie? Z etapových pretekov som ešte žiadny „videoreport“ nespravil a chcem skúsiť, ako sa pretaví tréning v okolí Martinských holí na podobnej trati . Je možné, že ma miestne terény poriadne vyškolia, ale občas treba vystúpiť z komfortnej zóny. Vezmem aj rodinku a spravíme si po dlhom čase zase poriadny výlet. A takto bude ešte o niečo väčšia motivácia priniesť vám pekný obsah...


Podujatie sa koná od 1. do 5. júla a kto má chuť, stále je dosť voľných miest. Samozrejme, cena štartového je vyššia, no na oplátku dostanete skutočne top servis, trate, značenie a všetko, čo k tomu patrí počas 5 dní. Nejdem písať, že ide o akciu pre všetkých...v prípade MTB Trilogy treba povedať, že je to akcia pre tých, ktorí vedia, do čoho idú a neboja sa menšej výzvy. No rozhodne nemusí ísť o profíkov alebo „namakaných“ hobby jazdcov. Vidíme sa na štarte .


Všetko ohľadom kategórií, tratí alebo štartovného sa dozviete na prehľadnej domovskej stránke podujatia.
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTB Trilogy

calendar_today 01.07.2022 - 05.07.2022
label MTB maratón
place Teplice nad Metují (Česká republika)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Vrchol pretekov už máme viac-menej za sebou, ale sezóna rozhodne nekončí.
Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Leto už budeme mať o pár týždňov oficiálne za sebou, ale pretekový kalendár rozhodne nekončí.
Pozvánka: Beregy Borody  – jesenné preteky v prostredí viníc

Pozvánka: Beregy Borody – jesenné preteky v prostredí viníc

Súťažná sezóna sa blíži ku koncu, no stále sa máte na čo tešiť. Napríklad aj na preteky medzi Váhom a vinicami, ktoré si užijú začiatočníci aj „dupači".
keyboard_arrow_up