Pozvánka: Salzkammergut Trophy 2022 - náročné preteky v srdci východných Álp

Pozvánka: Salzkammergut Trophy 2022 - náročné preteky v srdci východných Álp

Preteky Salzkammergut Trophy netreba milovníkom ťažkých maratónov predstavovať. Jedná sa totiž o najťažšie MTB preteky v Rakúsku s bohatou históriou.

Samozrejme, budú len také ťažké, akými si ich biker urobí. Na výber je totižto opäť množstvo trás, ale o tom až za chvíľu. Už 24. ročník tohto maratónu, ktorý sa uskutoční 16. 07. 2022, opäť pretekárov prevedie okolím mestečka Bad Goisern, legendárnym Ewige Wand, či 30%-ným stúpaním okolo najstaršej soľnej bane na svete a na celé toto bude dohliadať krásny vápencový masív Dachstein.

Preteky pre každého

„Salzka“ je skvelá v tom, že sa tam môže ísť „vyblázniť“ každý. Organizátori nám toho roku pripravili až sedem trás, od začiatočníckej, merajúcej 21,4 km s prevýšením 578 metrov až po kráľovskú maratónsku, s dĺžkou 213 km a prevýšením extrémnych 7 059 metrov – táto trasa je dokonca považovaná za najťažší maratón v Európe.

Štart najdlhšej trasy.
Svoju vlastnú trasu majú napríklad gravel cyklisti, je možnosť zvoliť si trochu kratšiu, no technicky náročnejšiu all-mountain trasu, jednoducho, každý podľa svojho gusta. Celá trasa je veľmi dobre vyznačená, vrátane označenia nebezpečných miest, prejazdov cez vodu, nebezpečné úseky sú zabezpečené sieťou, organizátori myslia na všetko. Čo je však iné oproti maratónom, ako ich poznáme, sú časové limity, na najťažších trasách A a B a takisto na AM trase D aj s kontrolnými bodmi. Zoznam trás aj s ich výškovými profilmi nájdete na stránke usporiadateľa.

Ewige Wand.

Registrácia a štartovné

Registrácia je jednoduchá, stačí navštíviť stránku organizátora a vyplniť údaje. Platbu treba v tomto prípade previesť na účet, uvedený v propozíciách, poprípade prostredníctvom Unzer. V súčasnosti sa štartovné pohybuje od 49 € pri najkratšej trase a priamo úmerne stúpa s dĺžkou trasy až na 109 € pre najdlhšiu trasu.

Ak „vymetáte“ maratóny aj v Nemecku, Taliansku, či Česku, zaujímavé môže byť prihlásenie prostredníctvom seriálu MarathonMan, kde sa dá ušetriť množstvo peňazí. Kategórií je tu, ako obyčajne, ozaj požehnane, za zmienku stojí vekové ohraničenie pre najnáročnejšie trasy, zasúťažiť si tu môžu iba pretekári starší ako 18 rokov.


Štartovací balíček a „šmakocinky“ po ceste

Každý účastník obdrží štartovací balíček, ktorý sa skladá z účastníckeho trička (na výber tmavomodré alebo biele tričko, pre tých, ktorí úspešne dokončia najťažšiu trasu je vyhradené čierne tričko), dve tyčinky PowerBar, sprchový gél Sebamed a takisto horčík od firmy Dr. Böhm®. Rovnako sa v ňom nachádza množstvo kupónov a zliav na nákup v priľahlých stánkoch s cyklistickým vybavením.


Tým sa však nič nekončí, občerstvenie samozrejme čaká každého aj na trase, pričom je ponuka skutočne bohatá, narazíte tu na množstvo ovocia, sýtejšie žemle so syrom, chleby s pomazánkou, vafle, Ausseerske perníky či koláče. Na pitný režim zas bude dohliadať skupinka v zložení čistá voda, Coca-Cola, ionťáky PowerBar IsoActive a RedBull s vodou. Toto všetko nájdete na občerstvovacích staniciach, navyše, na asistenčných bodoch, ktorých je rovných 10, môžete prevziať aj vlastné občerstvenie. Pozor si treba dať najmä na odhadzovanie odpadkov, sú tu na to špeciálne vyhradené zóny a za neuposlúchnutie hrozí okamžitá diskvalifikácia.


A čo tí najrýchlejší z najodolnejších? Pre prvú trojicu sú v každej kategórii prichystané ceny v podobe Dachsteinskej trofeje, zhruba 80 miliónov rokov starej skameneliny morského slimáka Actaeonella. Okrem toho v sobotu po pretekoch prebehne tombola, kde môžete vyhrať ceny v celkovej hodnote až 3 000 €.


Samozrejme, po pretekoch nemusí nič končiť a v okolí sa dá stráviť aj pár dní – je tu možnosť cyklistiky (hoci tej bude mať každý asi plné zuby ), turistiky, rovnako je na skok napríklad aj taký Salzburg. Preteky Salzkammergut Trophy sú výnimočné aj svojou atmosférou, organizátori na svojej stránke divákom odporúčajú tie najzaujímavejšie miesta na fandenie a trať je tu vždy obsypaná povzbudzujúcimi ľuďmi.

Rovnako svoju veľkú úlohu vie zohrať počasie, o čom ste sa mohli presvedčiť aj vo videjku z roku 2019. No veríme, že tento rok prinesieme už report opäť z celej „kráľovskej" trasy.


A hlavne kvôli tomuto, prekonaniu svojich limitov a užitiu si krásneho dňa, sa jednoznačne sever Rakúska v lete oplatí s dvojkolesovým tátošom navštíviť.

Zdroj fotografií: salzkammergut-trophy.at, MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?

Salzkammergut Trophy 2022

calendar_today 16.07.2022
label MTB maratón
place Bad Goisern (Rakúsko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Pozvánka: BAYNACH MTB Marathon - preteky medzi strapcami hrozna

Pozvánka: BAYNACH MTB Marathon - preteky medzi strapcami hrozna

Maratón pomenovaný po vinárstve BAYNACH ponúka nezvyčajné prostredie viníc na zmeranie si síl, ktoré nám zostali po letnej časti sezóny.
keyboard_arrow_up