Pozvánka: Trailpark Žehra - nová lokalita s novými zážitkami

V srdci Spiša, pod dohľadom Spišského hradu, vyrastá nové trailové centrum. Už 10. júla môžeš prísť na otvorenie tohto výnimočného počinu. Tak neváhaj a krúžkuj desiaty júl v kalendári.

Je veľmi pozitívne, že samosprávy a úrady začali myslieť viac na rozvoj cyklistiky a budovania cyklotrás už aj u nás na Slovensku. V rámci programu rozvoja cyklotrás v Košickom kraji vznikol projekt - Trailpark Žehra. Samozrejme, zásluhu na tom má hlavne šikovný mladý biker, Miloš Kočiš.


Prvý svojho druhu na Spiši

Novovybudovaný trail dostal názov Hradný Flow, na jeho budovaní pracoval aj jeden z najznámejších a najskúsenejších „trailbuilderov”, Ivan Prekop. Dlhý je 1 650 metrov a začína priamo na vrchu Kozia hora, 634 m n. m. Jeho výstavba trvala 20 dní. Projekt bol financovaný prostredníctvom Terra Incognita na podporu cestovného ruchu na rok 2022, pre oblasť budovania infraštruktúry s dôrazom na zvýšenie atraktívnosti Košického kraja. Budovať trail začali v apríli tohto roku a v júli zažije svoju premiéru.


Okrem neho sa môžete tešiť aj na náročnejší „Enduro trail”, ktorý si možno budete pamätať z Kráľovského maratónu. Postupne na ňom pribúdali prekážky a dnes je tým náročnejším z dvoch trailov. Podľa informácií by sa mal tunajší areál stať súčasťou cyklociest spišského regiónu. Samozrejme, do budúcnosti sú plány oveľa väčšie. Aké? Na to mi už odpovedal sám Miloš.


Kto za tým stojí?

Kamaráti ho volajú „Majky”. Má 30 rokov. Je to bývalý jazdec motokrosu, ktorý sa vrátil v roku 2020 do svojich tínedžerských čias, keď brázdil lesy na bicykli. Pochádza priamo zo Žehry a pracuje v rodinnej firme na výrobu produktov z dreva. Ako sám hovorí, je jediným bikerom zo Žehry a zároveň aj jediný „trailbuilder”.


Okrem toho je predsedom miestneho urbariátu, kde sa snaží aj ostatným urbárnikom ukázať, že sa veci dajú robiť inak. Zapája sa do projektov a už v tomto roku zabojuje o podporu na vybudovanie pumptracku, požičovne bicyklov a biokúpaliska na rodinnej farme, nachádzajúcej sa pod lesom s trailami.. Ďalšie trate budú pribúdať postupne. Celý projekt prebieha v súčinnosti Košického samosprávneho kraja. Určite je to ešte dlhá cesta, no odhodlanie je obdivuhodné a zaslúži si pozornosť celej cyklistickej komunity.


Nie je to len o trailoch

Lokalita má v ponuke mnoho možností aj na celý víkend, nie iba na nedeľnú otváračku. Blízko sa nachádza okrem hradu chráneného UNESCO-m aj napríklad Skalné mesto Dreveník, či kaštieľ v neďalekých Hodkovciach.

Na otvorení tohto cykloprojektu bude samozrejme zabezpečené aj občerstvenie v novobudovanom prístrešku, ktorý v budúcnosti poslúži ako základňa tunajšieho centra. Nachádza sa na vrchu Kozia hora, kde je aj štart „Hradného”. Nezabudni, 10. 07. 2022 obec Žehra - otvorenie novej cyklistickej lokality. Začína sa už o 9:00.


Pre viac informácií, navigáciu či aktuality sleduj FB stránku Trailparku Žehra alebo Instagram. Vlastná webová stránka centra je ešte „vo výstavbe”, no už čoskoro budete z nej môcť čerpať informácie.
report_problem Našiel si v texte chybu?
AdMich 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Tréningovo-zážitkový kemp v Schladmingu a Leogangu

Pozvánka: Tréningovo-zážitkový kemp v Schladmingu a Leogangu

Krásne výhľady, skvelá partia, parádny pojazd a tréning v rakúskych bikeparkoch? Fotky od profesionálneho fotografa? Prihlás sa na 5-dňový kemp už 5. júla.
Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Trailcentrum v hlavnom meste Bratislava? 5 trailov rôznych obtiažností? V tomto videu si predstavíme TBK alebo Trail Biely kríž.
Rozhovor: História a budúcnosť Žilina OKO TRAILS

Rozhovor: História a budúcnosť Žilina OKO TRAILS

Realizácia trailcentra nie je vôbec jednoduchým procesom. O to náročnejšia je legalizácia a výstavba trailcentra priamo v meste – Žiline.
keyboard_arrow_up