Reportáž: Blinduro Léto 2022 – dva dni a na oči – ja snívam

Posledný júnový víkend som sa vybral na jednu skvelú akciu. Tieto preteky sa jazdia „na oči", preto som si nechcel nechať ujsť takúto udalosť. Osobne si myslím, že práve jazdenie na oči je ten dôvod, prečo Blinduro u našich susedov žne také úspechy.

Už som absolvoval niekoľko ich akcií a duo Michal Prokop, Zdeněk Pól spolu so svojím tímom majú dobre nastavenú latku, ktorú nikdy nepodliezajú. Blinduro Léto 2022 bola novinka v sérii podujatí Blinduro, bol som zvedavý, čo ponúkne nová lokalita. Vidina dvoch dní jazdenia na čerstvých trailoch ma posadila do auta s bicyklom na cestu smerom k Prahe.


Na cestu som sa vybral už v piatok večer, nech nemusím ráno skoro vstávať a užiť si „lazy morning”. Blinduro sa tento víkend priblížilo najbližšie k Prahe spomedzi všetkých ročníkov a konalo sa v lokalite Slapy, zázemie akcie bolo v areáli Molo Nová Rabyne. Ja som dorazil do kempu po 4-hodinovej ceste, okolo 23:00 h, v hustom daždi. Tak som si len rozložil v dodávke matrac a zaspal som tak rýchlo, že neviem, či som sa vôbec prezliekol. Hneď po zobudení som si vypočul krásu češtiny: „vole, stále chčije, vole”. Tam som si uvedomil, že prísť do Čiech je ako prísť na slovenský východ. Najskôr im veľmi nerozumieš a keď odchádzaš, tak sa toho slangu nevieš zbaviť . Skočil som na registráciu pre číslo a mal som približne tri hodiny na prípravu.


Jednou z výhod Blindura je ich rezervačný systém na štart. Príde vám do mailu link na tabuľku, kde si sám vyberieš čas, kedy chceš ísť na trať a potom máš úplný klídeček, lebo všetko je jasné. Žiadne ranné behanie popri registrácii a zisťovanie štartovného času. Toto sú tie veci, ktoré z tohto robia pohodovú akciu. Ja som si vybral na sobotu čas 11:30 a nedeľu 10:30.


Integrálna prilba, veľké okuliare – ide sa závodiť!

V sobotu som sa zobudil do dažďa, odštartoval v daždi a aj sa vrátil v daždi. Normálne by som asi nadával na počasie, ale tri RS, ktoré som prešiel, boli v tej vode extrémne zábavné. Keď má človek správne oblečenie, aj blato a voda má svoje čaro. Ja v kombinéze od Dirtlej som bol v suchu a v teple. Nebudem asi rozpisovať každú RS zvlášť, lebo ich bolo celkovo 8 za dva dni a všetky mali podobný charakter. Nemôžem však nespomenúť niektoré najzábavnejšie úseky.

V dvojke to bola jazda po potoku. Ono to asi pôvodne potok ani nebol, ale v týchto podmienkach tam nejak vznikol a je sranda ísť po vode a nevedieť, aký je tam podklad.


Trojka mala brutálny záver. Začalo to pár odklopenými switchbackmi, ktoré viedli na pomerne dlhý a riadne šikmý traverz. Tu som si pripísal jediný pád víkendu.

Štvorka mala krásny flow. Miestami sa muselo niekde prišliapnuť a bolo v nej pár privretých točiek, ktoré sa s dobrým nájazdom dali pomerne rýchlo prejsť. V jednej som vyzul prednú gumu a cca 3/4 trailu som šiel na 0,5 bar. To ten Assegai lepil . Kúsok pred koncom rockgarden, ale brutálny rockgarden.
Keď má človek správne oblečenie, aj blato a voda má svoje čaro.
Traja blinduristi tam prenášali biky a ja na prázdnom predku som sa to rozhodol ísť. Doteraz neviem, akým omylom sa mi to podarilo prejsť. Samozrejme, ráfik tam dal krásnu zvonkohru .

Možno sa pýtate, kde je jednotka? To je taká sranda, hlavne keď nedostatočne počúvate riders meeting. Jednotka bola zrušená kvôli klimatickým podmienkam. Nestihol som sa organizátorov spýtať, prečo konkrétne, ale je to škoda. Štyri RS by boli na sobotu ideál.


Večerné kino

Zo soboty na nedeľu sa konalo večerné kino, to som sa ja ale rozhodol vynechať a radšej dospať minulú noc. Kino sa postupne podľa hudby a kriku z pláže pravdepodobne zmenilo na párty.

Nedeľný úpek

Keď som stál v nedeľu na štarte, tak som si vravel, či ten včerajší dážď nebol vlastne za odmenu. Piata RS, pekne na slniečku, ktoré „kúrilo", ako by chcelo zvrátiť energetickú krízu.

Pomaly stúpam k prvému nedeľnému trailu a ten sa začína, čuduj sa svete, niekoľkými umelými lavicami. Nečakané na tejto akcii! Samozrejme, po chvíli sa trať odpojila do voľného terénu a tam čakali také traverzy, že koniec. Bola to ukážková „traverz academy".


Šestka alebo nedeľná dvojka, ako chcete, bola od polovice nápadne podobná sobotnej trojke a koniec bol úplne identický. Keď som to poznal, tak som si viac dovolil a samozrejme to aj pekne prestrelil a skoro bol na svete druhý pád víkendu.

Siedma RS preverila hlavne brzdy. Časté zmeny smeru a koniec znova cez potok. Už to tu začína byť pravidlo.

Osmička mala časť trailu s nakopanými klopenkami a potom, po asi 80-kilometrovej rovinke (možno to bolo kratšia vzdialenosť ), sa to zmenilo na čerstvé prírodné traily. A kde bol koniec? Samozrejme, že v potoku!

Deviatka mala tuším názov flowičko. A naozaj som si to krásne užíval, až pokiaľ som na jednej skale nezlomil prevodník. Už to nebolo pretekanie, ale pohodový výjazd s neznámymi ľuďmi v neznámom lese.


Na zlomenom prevodníku je najhoršie to, že sa musíte dostať do cieľa a jediný spôsob okrem tlačenia je kolobežkovanie. Ale keď máte zdvihy na kolobežke 160/150, tak to nie je sranda. Cesta do cieľa mi trvala asi hodinu. Striedal som kolobežkovanie s tlačením a občasným nadávaním na život . Nestretol som žiadneho „elektrikára", čo by ma potiahol a ani jedno staff vozidlo nešlo. Pekná romantická prechádzka pri vode s mojím miláčikom. A že chlapi nevedia byť romantickí. Potom ma už čakalo len umyť bike, seba, zbaliť sa v kempe a počkať na výsledky.


Výsledky

Ženy



Muži



Blinduro Léto 2022 bol krásny víkend plný jazdenia a krásnych trailov. Svoju premiéru zvládlo bravúrne. Som rád, že som šiel na túto akciu a organizátorom nemám naozaj čo vytknúť.


Rád sa opäť vrátim a samozrejme navštívim aj iné podujatia so značkou Blinduro.
report_problem Našiel si v texte chybu?

[kolofix] Blinduro Léto

calendar_today 25.06.2022 - 26.06.2022
label Enduro
place Nová Rabyně (Česká republika)

talian_mato 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: Blinduro Podzim 2022 – prvýkrát na oči

Reportáž: Blinduro Podzim 2022 – prvýkrát na oči

Enduro pretekov som vyskúšal už desiatky, avšak tentokrát to bolo iné. Meraná jazda bez jedinej minúty tréningu stráveného na trati. „Na oči" - iba ty a tvoj skill.
Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
keyboard_arrow_up