Prespávanie v prírode - na čo si dať pozor?

Prespať niekde uprostred lesa je asi pre každého jedinečný zážitok. Pri každej „prespávačke“ však treba brať na vedomie niekoľko faktorov, aby takáto akcia dopadla podľa predstáv.

Či už mierite preč z mesta pre menej svetelného smogu a pozorovanie hviezd, alebo proste máte radi pokoj, pukotajúci oheň a ticho, les je to najlepšie prostredie, kde všetko toto zrealizovať. Niekto by povedal, že kto sa bojí, nech do lesa nechodí, ale v lese som strávil už naozaj veľa nocí a zatiaľ ma žiadny maco nezjedol, keďže som stále tu a píšem tento článok .

Bivakovanie vs. táborenie

Na začiatok si treba ozrejmiť pár pojmov, a síce bivakovanie a táborenie. Pod bivakovaním sa všeobecne myslí prespanie „pod širákom“, teda iba vy, karimatka, spacák a les. V prípade táborenia si k tomuto balíčku prirátame ešte stan a zakladanie ohňa. Ak plánujete na nejakom mieste stráviť viacero dní, automaticky ide o táborenie.


Výber vhodného miesta

Keďže máme na Slovensku viacero stupňov ochrany, povedal by som, že výber miesta bude alfa a omega, ak teda nechcete, aby vás ráno zo spacáku vyháňala Štátna ochrana prírody. Z hľadiska diaľkovej turistiky budú určite zaujímavé národné parky, avšak treba rátať s tým, že v tomto prípade je takáto aktivita pomerne oklieštená. Ak plánujete prespať niekde v národnom parku, odporúčam pre istotu skontrolovať návštevný poriadok, ale za posledných pár rokov sa toho veľa nezmenilo:
  • Tatranský národný park – tu je prespávanie pomimo horských chát zakázané. V Západných Tatrách sa nachádza niekoľko kolíb a opustených salašov, ktoré je možné využiť na núdzové prespanie.
  • Národný park Nízke Tatry – jednorázovo je možné prespať v Prednom sedle, v sedle Andrejcová pri útulni, v sedle Priehyba, v sedle Ramža pri útulni, v sedle Čertovica pri chate Horskej služby alebo pri motoreste, pri útulni Ďurková v prípade naplnenia jej kapacít, pri turistickej chate na Panskej lúke (osada Magurka) a v Hiadeľskom sedle
  • Národný park Veľká Fatra – 50 metrov od jestvujúcich útulní, salašov a chát, v lokalitách pri pamätníku SNP pri Kráľovej studni, pod Suchým vrchom, v sedle Kýšky, na salaši na Močidle, salaši na Prednom a v lokalite Rakytový Grúň
  • Národný park Malá Fatra – do 100 metrov od horských chát
  • Národný park Muránska planina – 100 metrov od značeného chodníka, s výnimkou IV. a V. stupňa ochrany
  • Národný park Slovenský raj – v kempingoch Podlesok, Čingov, Dedinky a v zastavanom území obcí
  • Národný park Slovenský kras – v blízkosti Zádielskej chaty, na Silickej planine (pri chatách na Rakati a pri Kolibe na Soroške), pri Ďulovej chate (Plešivská planina) a v lokalite Bikarét
  • Národný park Poloniny – Sedlo pod Čierťažou a Ruské sedlo
  • Národný park Pieniny – autokemping v Červenom Kláštore a areál Goralského dvoru v Haligovciach


Nie sú to zvieratá, kto občas necháva v lese odpadky...
Ak sa pozrieme mimo národných parkov, prespávať by malo byť možné všade. Výnimkou sú prírodné rezervácie a podobné chránené územia, kde obvykle platí IV. a V. stupeň ochrany. Aby sme to však nemali také jednoduché, do hry vstupuje Zákon o lesoch, ktorý zakazuje táboriť na iných miestach ako na to určených – preto ten rozdiel v bivakovaní a táborení. Z takýchto príkazov by sa turistovi mohla aj hlava zamotať, ja osobne sa však držím dôležitej zásady – či už nejaká lúka alebo miestečko pod smrečkom na táborenie je alebo nie je vyhradené, vždy sa ho snažím nechať v lepšom stave, než som ho našiel. Ak sú tam odpadky, tak ich pozbieram, zahladím po sebe stopy, aby to vyzeralo, že som tu ani nebol. Darmo budeme mať vyhradené miesta, keď sa nebudeme vedieť správať slušne a s rešpektom voči prírode (samozrejme, dúfam, že si to niekto nevyloží tak, že ho navádzam porušovať predpisy – vôbec nie)!

Materiálno-technické zabezpečenie

Tu to asi bude dosť závisieť od preferencií jednotlivca a prostredia, kam sa chystáte. Samozrejmosťou bude spacák a karimatka, ale o tom sa zbytočne rozpisovať nejdem, články o tom tu boli alebo ešte len budú. Zaujímavou voľbou by však mohol byť stan, hamak, celta či prespávanie „pod širákom“. U mňa osobne to vždy bolo o nejakom kompromise, podľa toho na koľko dní sa chystám a ako ťažké veci som ochotný niesť. Napríklad na SNPčke som mal iba pršiplášť, ktorý sa dal použiť ako núdzový prístrešok. Keď som išiel so skautmi na putovný tábor do Álp, stany boli jasnou voľbou, keďže sme v ňom spali dvaja a niesť polovicu stanu už nie je také zlé ako niesť ho celý. Keď nás prvú noc chytilo krupobitie pri prespávaní vo výške 1 950 m n. m., veruže sme boli aj radi, že ich máme .


Hamak zatiaľ odskúšaný nemám, ale viem si predstaviť, že poskytuje najmä tepelný komfort, keďže je človek izolovaný od zeme. Ak si zvolíte hviezdne nebo, vrelo odporúčam pribaliť do batoha celtu – nieže by ste si ju mali dať nad seba, ale nie je príjemné zobudiť sa v spacáku, ktorý je premočený od rannej rosy. Celtu samozrejme dokážete použiť aj na vybudovanie jednoduchého prístrešku. Adekvátne prístrešku treba voliť aj oblečenie do spacáku. Napríklad v takom stane sa trocha tepla udrží, avšak ak idete „naľahko“, budete vystavení priamo chladu noci, takže s tým treba počítať.


No a čo varenie? Tam sú možnosti mierne zúžené.
Stráviť noc či dve v lese osamote mi prečistí hlavu ako nič iné...
Ak ste si istí, že na mieste nájdete oficiálne povolené ohnisko, máte vyhraté a navariť, prípadne niečo opiecť, môžete na ňom. Čo sa osvedčilo mne, sú plynové variče – v batohu nezaberú veľa miesta a takisto veľa nevážia. Ak ide človek sám, varenie v ešuse mu bohato postačí a všeobecne je to taká istotka. Použitie variča hádam nikto nezakáže, s ohňom je to zo zákona predsa len trochu zložitejšie. Ak sa chystáte na noc, čelovku budem pripomínať asi aj zbytočne.


(Ne)chovajme sa ako zvieratá

Keď sa hovorí, že sa niekto chová ako zviera, obvykle sa to myslí hanlivo, ale keď si to tak vezmeme, nie sú to zvieratá, kto občas necháva v lese odpadky. Stačí dodržať aspoň elementárne zásady slušnosti, čo si donesiem, to si aj odnesiem. Ak som v útulni a spotrebujem drevo, je pekné znova nejaké nachystať, jednoducho sa všeobecne snažiť o to, aby po mne nezostala stopa. Myslime aj na to, že v tom lese v noci nie sme sami a zvieratá si chcú takisto oddýchnuť (v súvislosti s týmto mi napadá, že jedine myši v noci neoddychujú, takže ak sa nechcete prebudiť s prehryzeným batohom, jedlo odporúčam dať niekam, kam sa potvorky nedostanú). Áno, správne - celé je to len a len o ohľaduplnosti.


Hoci sa môže zdať, že z hľadiska príkazov a zákazov je to s prespávaním v horách u nás mizerné, s trochou plánovania a skúmania, prípadne využívania útulní a prístreškov, sa to dá všetko pekne skĺbiť. Ak by mal niekto obavy, ako to zvládne, ešte vždy môže so sebou vziať skúsenejšieho parťáka, ktorý ochotne poradí, prípadne začať v jednoduchších podmienkach a postupne pridávať. Za seba môžem povedať, že stráviť noc či dve v lese osamote mi prečistí hlavu ako nič iné a ten pocit, keď zaspávam s hviezdami nad hlavou, je nezaplatiteľný...
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aké pravidlá by sme mali dodržiavať v národných parkoch?

Aké pravidlá by sme mali dodržiavať v národných parkoch?

Ako sa správať v národných parkoch? Čo môžeme a čo zas nie? Pozrime sa na základné pravidlá, ktoré by sme mali v prírode dodržiavať.
Viem byť aj ja ohľaduplný?

Viem byť aj ja ohľaduplný?

Ohľaduplnosť a ľudskosť – dve vlastnosti, ktoré vnímame na jednej strane ako samozrejmosť, veď sme predsa ľudia, no na druhej strane sú to vlastnosti, na ktoré sa často zabúda.
Tatranské smetisko alebo čo všetko sa dá nájsť na turistike

Tatranské smetisko alebo čo všetko sa dá nájsť na turistike

Napísať, nenapísať. Ale tak skúsim. V tomto netypickom článku vám ukážem, aký bordel sa dá nájsť na bežnej turistike v Tatrách. A článok neodporúčam čítať pri obede, kvôli niektorým fotkám.
keyboard_arrow_up