Predstavenie: Dres X-BIONIC® TRICK 4.0 - potenie, ktoré má pomáhať

Dres, ktorý povie mozgu, že je čas sa potiť, aby sa telo naštartovalo ešte skôr a zlepšilo tak výkon. Ako to v X-BIONIC® vymysleli?

Značka X-BIONIC® je zákazníkom nášho eshopu dobre známa. Za asi 2 roky sme stihli aj kopec vecí vyskúšať a otestovať. Podľa reakcií pod článkami a videami, v ktorých sa švajčiarske produkty objavujú, sa mi zdá, že najobľúbenejšie je ich funkčné termo oblečenie, ktoré sa dá dobre použiť na rôzne športy. Mňa zaujalo aj ich cyklistické oblečenie, od testu z minulého leta prešiel nejaký čas a ja mám značku X-BIONIC® stále zaradenú vo svojom šatníku a ich veci doteraz používam. K dresom Effector a Invent (pôvodný názov Regulator) som pridal model TRICK 4.0, ktorý je jedinečný pridaním technológie, ktorú popisujem v úvode a budem sa jej venovať ešte detailnejšie.


V čom je ten „trick"?

Celý rad TRICK 4.0, cyklistické a aj bežecké oblečenie, spája jedna charakteristická vec. K štandartným prvkom značka pridáva aj špeciálny pás, ktorý sa tiahne po chrbtici úplne odspodu až po krk, je široký niekoľko centimetrov a je z 3D štruktúry. Kto nečítal predchádzajúce testy a nevie, čím sú veci značky jedinečné a ako fungujú, dávam do pozornosti dva svoje články. Prvýkrát som sa so značkou stretol pri teste cyklo oblečenia, spomínam vyššie, druhý test funkčnej spodnej vrstvy som písal túto zimu.


Ak by som funkciu tohto pásu opísal čo najjednoduchšie, tak má simulovať prehrievanie, ku ktorému ale v skutočnosti ešte neprišlo, ide o trik, ako telo oklamať, aby spustilo želané procesy skôr, ako by sa dialo pri bežnom oblečení. Zjednodušene povedané, mozog si myslí, že telo už maká a spustí potenie, ktoré funguje ako chladiaca kvapalina, takže sa moment skutočného prehrievania oddiali a telo je naštartované na budúci výkon o niečo skôr.


Okrem pásu klasická výbava

Dres TRICK 4.0 okrem pásu ponúka aj bežné prvky X-BIONIC® oblečenia, ja mám rád jeho kompresné časti, ktoré majú pomáhať svalom v pohybe. Vec, ktorú nemajú cyklisti radi, je, ak sa dres niekde vyhŕňa, rukávy preto dostali ukončenie pomocou protišmykového materiálu Flexor.

Golier a cyklistický strih

Pri svojej telesnej konštrukcii nemám problém s tým, že by sa mi popruh prilby zapieral o vrch dresu, ale viem si predstaviť, že to musí byť otrava. Preto je tzv. Dolphin Rider Neck nižší, tvarovaný tak, aby k tomu nedochádzalo a myslelo sa aj na aerodynamiku.

Ďalšia vec, ktorá je vidieť už z produktovýh fotiek značky, je asymetrický strih dresov, prednú stranu majú kratšiu. To zabraňuje krčeniu sa, jednak to nevyzerá dobre a je to nepríjemné, navyše to znižuje účinnosť funkčného materiálu, ktorý správne funguje, len ak je priamo na pokožke. Preto je dôležitý aj správny výber veľkosti, na tú sa pozriem v samostatnej časti.


Vrecká a rukávy

Štrukturovaný materiál je príjemný, niektoré bežné dresy pôsobia umelým dojmom
Vrecká predstavovaného dresu sú také, ako poznám z iných dresov X-BIONIC®, šanca, že z nich niečo vypadne, je nulová. Navyše sa vedia aj dobre natiahnuť, takže sa dá zbaliť aj na dlhšiu jazdu, čo sa nemusí zdať z ich na pohľad menšej veľkosti. Daňou je to, že sa veci z nich horšie vyberajú, chce to cvik. Rukávy som už spomínal, že držia a pekne obťahujú, na môj vkus majú kratšiu dĺžku, na moje dlhé údy by sa hodili o kúsok dlhšie.


Akú veľkosť?

Meriam 198 cm a vážim 85 kg a všetky cyklistické veci X-BIONIC® mám veľkosť L. Je to kvôli ich strihu a pružnosti materiálu. Pre dresy je typické, že majú dlhší strih a asi preto vídam toľko cyklistov, ktorým plné vrecká natiahli dres až pod zadok. Nevybrali si dobrú veľkosť. Matriál je silná stránka značky, preto sa netreba báť na prvý pocit obtiahnutého strihu, dres sa dokáže prispôsobiť aj na neštandardnú postavu.


Ponožky s chráničom

Ako bonus spomeniem ponožky, model MTB Control. Na prvý pohľad je zrejmé, z dielne akej značky pochádzajú, preto sa dá opäť predpokladať dobrá práca s prebytočnou vlhkosťou. Navyše sú vybavené aj ochrannými prvkami, 3D štruktúra bola v tomto prípade použitá aj ako ochranný prvok. Z ich názvu vyplýva aj použitie, ja by som tam doplnil aj gravel jazdenie, tam sa lietajúce kamene a korene vyskytujú tiež. Ponožky sedia dobre, na povrchu sa strieda tenší materiál s viacej prepracovaným, oproti úplne letným mi pripadajú trochu hrubšie, spomínam kvôli tomu, ak by mal niekto menej miesta v tretre.


Cyklistika je o detailoch

Dresy X-BIONIC sa budú hodiť tým, ktorí nemajú radi pocit klasických lycrových dresov, alebo im bežné cyklo oblečenie nesedí kvôli špecifickej postave. Kto nemá rád funkčné tielko pod dresom, tak testované dresy, vrátane predstaveného TRICK 4.0, sú vhodné riešenie, keďže sa nosia ideálne na holé telo. S tým súvisí aj pocit z ich nosenia, štrukturovaný materiál je príjemný, niektoré bežné dresy pôsobia umelým dojmom.


Ale cyklistika nie je len o príjemnom oblečení, veľká skupina jazdcov je zameraná na výkon a tí ocenia všetky technológie tejto výraznej značky zo Švajčiarska. Lovci KOMov, pretekári alebo súperi zo spoločných nedeľných tréningov budú chcieť vyskúšať, ako to klamanie mozgu funguje v realite, či príde pocit „naštartovania sa" o niečo skôr, tak ako sľubuje kolekcia TRICK 4.0. Je to detail? Áno, ale vlastne o tom je celá cyklistika.

Kompletná ponuka cyklistických dresov od značky X-BIONIC, vrátane dámskych a pánskych modelov v rôznych farbách.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up