Čo najhoršie ste spravili svojmu bicyklu?

Skutočné príbehy z garáží a pivníc o najhorších veciach, ktorých sme sa dopustili na svojich dvojkolesových miláčikoch.

Do rúk sa mi pred časom dostali zľavové kupóny na štartovné cyklomaratónu NAY Gran Fondo Bratislava a tak som rozmýšľal, ako ich cez Instagram rozdám. Napadlo mi, že vyzvem svojich sledovateľov, aby poslali príbeh o tom, čo najhoršie spravili svojmu bicyklu. V duchu som si pri tom hovoril, že snáď prídu aspoň 3 odpovede, aby som mal komu zľavu posunúť, nečakal som, koľko správ mi príde. Vlastných príbehov bolo nakoniec skoro 40 a pri ich čítaní som sa poriadne pobavil, páčilo sa mi, ako rôzne bolo zadanie pochopené a aké absurdné veci sa skutočne stali.


Veľa príbehov od vás mi prišlo vtipných, originálnych, ale aj poučných

Dobre položená otázka

Keď som vymýšľal otázku, čakal som, že mi ľudia pošlú príbehy o polámaných bikoch a strhaných šróboch, že budú spomínať, ako bicykel dlho neumývali a zle sa k nemu chovali. Preto ma pobavili odpovede typu, že bicyklu som spravil to, že som dal na neho podsedlovú kapsičku, alebo že som ho predal, alebo že na ňom mesiace nejazdil. Originálne a vtipné.


A jasné, že prišli priznania, ako niekto mazal reťaz olivovým olejom, alebo dal olej na brzdové kotúče, lebo pískali. Pri jednom príbehu ma zamrazilo, lebo spomínal to, ako pri vjazde do garáže vodič zabudol, že má na streche bicykle. Rovnako parkujem aj ja a preto sa toho strašne bojím, že raz sa zabudnem alebo zamyslím. Pokiaľ si dobre pamätám, táto odpoveď dostala aj najviac hlasov.


Pár mojich

Tento článok nebude dlhý, dôležitejšie ako text samotný bude to, čo napíšete do diskusie, veľmi sa teším na vaše komentáre. Ja som za tie roky na dvoch kolesách porobil tiež pár blbostí, tak v náhodnom poradí zdieľam tie, na ktoré si aj po rokoch pamätám.

Salto

Na vlastné čelo som si asi najviac ťukal, keď som išiel na trekingovom bicykli a keďže mi bolo teplo, bundu som omotal na riadidlá. Jeden rukáv sa však neudržal a dostal sa do výpletu predného kolesa. Za jazdy. Ja som sám seba katapultoval, zaujímavo vyzeral upravený uhol prednej vidlice.


Umelec

Veľa skúseností mám s lakovaním, keby Mišo zháňal pomocníka k sebe do MP design, som hotový človek. Prvý bicykel po dedovi som oživil zelenou farbou, prišlo mi škoda nevyužiť to, že sa natierajú brány, takže farbu aj štetku som mal nachystanú. Pri ďalšom pokuse som vylepšil technológiu a kúpil si farbu v spreji, samozrejme takýto nástrek nič nevydržal, aj nechtom sa dal spraviť škrabanec.

Polámaný rám

Že sa mi pri nehode s autom polámal časovkársky bicykel, to sem nepatrí, lebo to nebola moja chyba, takže som to svojmu bicyklu nespravil ja. Ale že som si na dochádzanie do školy požičal mamin mestský bicykel a cestou domov na ňom skúšal cyklo trial cez obrubníky a schody, z toho sa nevykecám. Rám to pri strede nevydržal a ja som z klasického spravil skladací.


Vylepšené tretry

Do výberu okrem bicyklov kľudne počítajme aj výbavu a oblečenie, moje prvé tretry boli značky Diadora. Pri montovaní kufrov som nepoužil momenťák a strhol som závity. V tej dobe sa mi telo ako pubertiakovi menilo zo dňa na deň a tak som asi nemal dobrý odhad, ako som už silný. Na rad prišiel nástroj, ktorým sa reže nový závit a ten musí byť logicky väčší, ako ten pôvodný. Robustné hlavičky väčších šróbov nepekne trčali z kufrov, ja som bol rád, že sa mi dá vôbec nacvaknúť do pedálov.

Sedlovka sa ani nepohla

Pri mojej výške som mával problém so sedlovkami, tým že bývajú dosť vysunuté, stávalo sa mi, že mi samé klesali. Na starom „Spešli” som to vybavil lepidlom, keďže nepomáhala ani protišmyková pasta alebo vkladanie AL plieškov. Keď som bicykel predával, bola zábava to odlepovať.


To tam musím dostať

Čo je krajšie, ako úplne nové kolesá? V mojom prípade to boli čierne hliníkové ráfiky, nemali ani škrabanec, žiadne stopy po chytených jamách. Na nové kolesá patria nové plášte, ja som vtedy ešte netušil, že aj vo výrobe sa môže stať chyba a nejaké sa vyrobia menšie a preto sa nedajú na ráfik nahodiť. Príčinu som videl vo svojej nešikovnosti a keďže sa montážne páčky lámali jedna za druhou, na rad prišiel skrutkovač. Plášte som neobul, čierne kolesá zostali so zárezmi v miestach, kde sa stretol kov s kovom. Nepamätám si, či som plakal, v obchode mi plášte vymenili, cítil som sa ako blbec.


Niektoré bicykle a komponenty z týchto príbehov je vidieť aj na fotkách v retro článku, kde som spomínal na výbavu z vlastných začiatkov. Dúfam, že vás moje príhody naštartovali a vy nejakú perličku vytiahnete a pobavíte ostatných. Takže, kto nechal umytý bike na mraze, opravoval škrabence fixkou alebo preraďoval pri zábere a polámal zuby na kazete?

Snáď nič do zbierky nepridáme 7. augusta 2022 na akcii NAY Gran Fondo Bratislava, vrchárom bude sedieť dlhá trasa, na krátkej sa ide len po rovine.

Koho bavia podobné články, kľudné vody cyklistickej duše som rozvíril s módnou políciou a dobrý ohlas mal aj cyklistický kvíz.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Najdrahšie cyklo ponaučenia - pády, nehody, smola

Najdrahšie cyklo ponaučenia - pády, nehody, smola

Šetríme na biky, komponenty, príslušensto, no niekedy je ich život až príliš krátky. Smola, nešťastná náhoda a vysnívané kusy putujú na smetisko. Toto je sumár najkurióznejších „odpadkov“.
Najdôležitejší článok cyklistiky – s čiapočkou alebo bez?

Najdôležitejší článok cyklistiky – s čiapočkou alebo bez?

Búrlivý príbeh spojený s ventilmi duší sa blíži ku koncu. Konečne vyjde najavo, či majú čiapočky právo na existenciu.
Video: Naše najobľúbenejšie komponenty 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie komponenty 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Mazanie, kolesá, pedále, plášte, sedlo, radenie… Nielen o týchto komponentoch bude reč, Tomáš, Cepo a Imro si vybrali svoje obľúbené kúsky, ktoré ich zaujali v sezóne 2023.
keyboard_arrow_up