Reportáž: MTBIKER Častovský cyklookruh - pre ostrieľaných aj začiatočníkov

Pohyb je droga. Aspoň teda pre mňa. A keď sa ten pohyb dá spojiť s prírodou, tak sa dejú zázraky.

Zázraky v podobe šťastia, pohody a dobrej nálady. A takýto bol celý MTBIKER Častovský cyklookruh, ktorý sa konal v sobotu 6. augusta v krásnom vinárskom prostredí neďaleko zámku Červený Kameň.

Keď som ráno vykročila von do nového dňa, mala som mierne obavy z toho, čo ten vetrík, čo tak silno fučí, môže narobiť. Hlavou mi prešlo „dneska to bude ale trápeníčko“, no vykročila som s nasadením a odhodlaním, že ma nič nemôže prekvapiť. Viem dobre, že zákon schválnosti funguje a cyklistom málokedy fúka do chrbta. Nakoniec sa vietor zmiernil a my sme si to v tých našich krásnych horách naplno užili.


Taká, jednoducho pohoda

Od samého začiatku sme sa cítili veľmi príjemne. Deťúrence pobehovali, štebotali, nadšené a plné energie sa predbiehali na štartovnú čiaru, pokým rodičia usmerňovali a snažili sa, aby sa im po ceste do zázemia nič vážne neprihodilo. Bolo milé to sledovať, ako sa s nadšením nevedeli dočkať štartu a hier.

Atmosféra eventu nás ihneď pohltila a veľmi sme sa tešili na tento deň strávený v sedle našich bicyklov. Aj to počasie nám nakoniec prialo. Vystriedal sa jemný dážď s vetríkom a hmla so slnkom.


Na miesto diania, ktoré bolo s pomocou navigácie veľmi jednoduché nájsť, sme prišli niečo okolo 10. hodiny doobeda. Auto sme zaparkovali na parkovisku pri zámku Červený Kameň, vybalili biky a presunuli sa do samotného zázemia.


Miesto diania

Zázemie sa rozprestieralo v príjemnom parku neďaleko. Takpovediac všetko pod jednou strechou. Štartovná čiara s „mašinou“, servisom od MTBIKER na základné servisné úkony, stánok s testovacími bicyklami od značky Marin a Rock Machine, ktoré sa dali požičať a vyskúšať, stany s občerstvením a aj tombola, do ktorej prispel do
Naozaj to stálo za to a bol to krásny deň strávený v atmosfére športu a príjemných ľudí.
značnej miery aj samotný MTBIKER a dodávateľ Sloger. Vyhrať ste mohli bicykle od spomínaných značiek Marin v tombole pre dospelých a Rock Machine potešil štastné dieťa v detskej tombole. Okrem toho bolo množstvo hodnotných cien od známych výrobcov Lezyne a Alpina, ktoré sa hodia každému cyklistovi a tiež ceny, ktoré zabezpečili organizátori s podporou ostatných sponzorov, ako napríklad Lego pre deti, tablety a športové hodinky.



Plus nemohol chýbať ani sprievodný program pre detičky, kde sa kreslilo a chlapci lesáci (info stánok LESY SR) deťom prezentovali aj formou hier, čo všetko je v našich lesoch. Tento rok sa kreslila čapica a trom vybraným deťom sa podľa ich návrhu vyrobia skutočné čiapky.



Samotná registrácia prebiehala od 8:30 do 11:00. Štart bol medzi 9:00 až 11:00 individuálny. Takže, ak hľadáte „race", kde sa na konci jazdy môžete postaviť na stupienok víťazov, ste na zlom podujatí. Na Častovskom cyklookruhu vyhrávajú totižto všetci. Častovský cyklookruh je priateľsko - rodinná akcia, kde si prídete užiť deň so svojou rodinou alebo kamarátmi.


Začíname

Všetko to začína tak, že každý účastník dostane pri registrácii diplom, bidon na vodu, radler, ktorý na akciu dodal samotný Zlatý Bažant ako sponzor a lístok, vďaka ktorému si po úspešnom a hádam aj po neúspešnom dojazde môže pochutnať na výbornom guláši alebo tradičnej pečenej cigánskej a zahasiť smäd pivkom alebo kofolou.


Štartovacie miesto je netradičné tým, že si musíte oraziť lístok, teda váš diplom, kde bude zapísaný čas nástupu na trať. Orazený bude v mašine ako za starých čias vo fabrikách, kde ste si orazili lístok, keď ste prišli do práce a zase ho orazili, keď ste z práce odchádzali. Tak sme si teda orazili náš diplom a frčali.


Trať a občerstvovačka

Na výber sme mali z dvoch trás - s dĺžkou 22 km a 44 km. My sme si vybrali trať 44 km. Musím povedať, že ja som začínajúci vášnivý jazdec, rada si dám do tela, no extrémy na bicykli nevyhľadávam. Táto trať bola pre mňa ako stvorená. Kopec, hrebeň pohoria, zjazd, lúka, asfalt, trail, no všetko tam bolo.


Trať bola krásne značená, upravená, priestranná. Cítila som sa bezpečne a užívala som si rôznorodosť terénu. Na tejto trati si prídu na svoje jazdci, čo si užívajú stúpania do kopca, rýchlejší zjazd alebo lesné cestičky po chrbte hrebeňa, či asfalt. Trať 22 sa stretávala s traťou 44 na jednom veľmi dôležitom mieste a to na občerstvovačke (asi na 12. km).


To vám teda bolo. Už ste sa niekedy stretli s mastným chlebom a cibuľou alebo vínnym strikom na občerstvovačke, kde vám do rytmu hrali miestni muzikanti? Ja teda nie. Bolo to perfektné. Vínko s mastným chlebom, a do toho muzika, výborná kombinácia. Pre tých, ktorí to predsa brali len trocha vážnejšie, alebo im dochádzala energia, boli na vyskúšanie iontové nápoje SiS.


Išlo sa famózne. Zapotili sme sa, niekoľkokrát zakričali, ako je tam krásne, aká je naša krajina krásna. Že sa tam chceme vrátiť, a to hneď aj zajtra. Neustále sme hovorili, ako je nám super a ako si tu jazdu a scenériu užívame.


Častovský cyklookruh je určený pre všetkých tých, ktorí si chcú užiť deň so svojou rodinou alebo kamarátmi, pre ľudí, ktorých polovičky nie sú až tak „in to cycling“, ale stále chcú byť súčasťou ich cyklo sveta a týmto gestom ich podporovať. Alebo aj pre tých, čo mali ťažký týždeň v práci a potrebujú sa vyventilovať.


Začiatočníci, nie je sa čoho báť

Podľa toho, akú dĺžku trate si zvolíte, samozrejme. My sme si vybrali trať 44, keď už sme merali takú cestu. Časovo sme to zvládli cca za 4 h s priemerným tempom. Neponáhľali sme sa. Ale ani neflákali. Prevýšenie na tejto trati bolo okolo 1 100 výškových metrov a dalo sa to pekne zvládnuť. A kto nevládal, jednoducho kopec vytlačil.


Celkový dojem

Išli by sme ešte raz? Určite. Výborná organizácia,
Trať bola krásne značená, upravená, priestranná. Cítila som sa bezpečne a užívala som si rôznorodosť terénu.
výborne jedlo, radler Zlatý Bažant na osvieženie, príjemní ľudia a atmosféra. Potvrdiť to môžu aj čísla. Častovského cyklookruhu sa zúčastnilo celkovo 826 ľudí, z ktorých 180 bolo detí. To je celkom slušná účasť na rodinnú akciu. Hneď na druhý deň doma som si vravela, ako by som zase vzala bicykel aj dnes a vrátila si to odšliapať ešte raz. Naozaj to stálo za to a bol to krásny deň strávený v atmosfére športu a príjemných ľudí. Určite sa vidíme budúci rok 5. augusta 2023 na štarte. „See you there, Častá."

Zdroj fotografií: Martin Mikolášik/MTBIKER, archív organizátora - Radoslava Podhajská a Natália Cekelová
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTBIKER Častovský cyklookruh

calendar_today 06.08.2022
label MTB maratón
place Červený Kameň (Slovensko)

VeronikaPata 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: MTBIKER Častovský cyklookruh – ako si užiť čas na biku s deťmi

Reportáž: MTBIKER Častovský cyklookruh – ako si užiť čas na biku s deťmi

Užiť si pekný čas s deťmi na bicykli je pre otca - bikera odmena sama o sebe. Častovský cyklookruh je naša obľúbená akcia, na ktorú sa deti tešia už od začiatku prázdnin.
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Reportáž: Tour de Priehrady 2022 – naša prvá rodinná tour

Reportáž: Tour de Priehrady 2022 – naša prvá rodinná tour

Poďme sa spolu pozrieť na jedno milé podujatie pomerne netradičnou formou. Schválne, či uhádnete akou.
keyboard_arrow_up