Zdroj: Profimedia

Výkony z inej planéty, pády, prekvapenia, konečne diváci okolo tratí a kráľ disciplíny opäť na tróne.

Mnohí sme v nedeľu vyrazili na bicykel skôr, nech sme už pred obedom doma, aby sme si vychutnali Mercedes - Benz UCI MTB World Cup v disciplíne cross - country. Samozrejme, niektorí sa navnadili už piatkovým „short trackom XCC” alebo sobotným zjazdom. Každopádne, každý fanúšik horskej cyklistiky si prišiel na svoje. Deväť kôl nás previedlo takmer okolo celého sveta a teraz si urobíme krátku rekapituláciu ročníka 2022.

Exotika

Zjazdári už mali prvé kolo vo francúzskych Lurdoch za sebou, keď sa začali presúvať elitní cross country športovci do Južnej Ameriky. Obyvatelia týchto končín sú známi svojím temperamentom. Brazília nie je výnimkou a dlho očakávané preteky svetového pohára sa konali práve tu. Vysoká vlhkosť a teplo v spojení s okolitou džungľou umocňovali pocit exotiky. Popori trati stáli zástupy divákov, ktorí fandili svojim hviezdam. V ich očiach bol tou najjasnejšou domáci pretekár Henrique Avancini.


Ako prvé samozrejme štartovali ženy. Už v úvode došlo k hromadnému pádu, ešte pred samotnou štartovacou čiarou a dopredu sa dostali Loana Lecomte (FRA), Laura Stigger (AUT), Anne Terpstra (NED) a Rebecca McConnell (AUS). Takmer totožná zostava, ako v piatokovom XCC, kde vyhrala Pauline Ferrand Prevot.


Poradie spomínaných pretekárok sa postupne striedalo a do piateho kola vchádzali bok po boku tri pretekárky. Ako prvá sa odtrhla Anne Terpstra, ktorá s náskokom 10 sekúnd vchádzala do finálového kola. Ten však Austrálčanka s Francúzkou pomaly skracovali. Prišlo k chybe na vlhkých koreňoch v stúpaní a prvá pretekárka musela na nohy a potlačiť. To hneď využila McConnellová jazdiaca za Primaflor Mondraker Genuins a „docvakla” sa vedľa Holanďanky. Po prejazde depom už viedla. Svoj náskok zvyšovala až po cieľovú pásku a nakoniec ju preťala 17 sekúnd pred Anne Terpstra z Ghost Factory Racing. Bolo to pre ňu vôbec prvé víťazstvo vo svetovom pohári. Pódium doplnila Loana Lecomte jazdiaca za Canyon. „Suseda” z Rakúska, Laura Stiggerová, vybojovala skvelé 4. miesto.


Muži odštartovali po prehánke a na trati sa objavilo pekné, červenohnedé blato. Prvé kolo vyzeralo veľmi dobre v podaní Ondřeja Cinka, ktorý bol v samotnom čele. Nasledovaný domácou hviezdou Avancinim a Ninom. Na čele sa sformoval desaťmiestny vláčik, ktorý sa však postupne s pribúdajúcimi kolami skracoval. Mathias Flückiger vyskúšal šmykľavosť džungle a išiel k zemi. V šiestom kole máme vpredu už len trojicu, Dascalu (ROU), Schurter (SUI) a Marotte (FRA). V tejto zostave sa dostávajú do finálového kola. Rumun zaostáva, no je to na špurt. Ten nakoniec vyhráva „king” Nino, Scott - Sram MTB.


Jarná MTB klasika

Neuveriteľný výkon, vrátiť sa dopredu a ešte bojovať s Ninom o druhé a tretie miesto v poslednom kole.
Asi tak by sa dali nazvať nasledujúce dve kolá. Prvé v nemeckom Albstadte a druhé u našich susedov v Novom Měste na Moravě. Na trati v Albstadte stále môžeme vidieť slušný počet hardtailov, nakoľko okruh je hlavne stúpavý, zjazdy sú hladké a rýchle, resp. doplnené drevenými lávkami. Ženské preteky by sa dali rozdeliť na dva levely. Prvý bol súbojom medzi Jenny Rissveds (Team 31) a Rebeccou McConnell, tým druhým, pestrejším bolo neustále meniace sa poradie na tretej, štvrtej a piatej pozícii medzi Rakúšankou Mitterwallnerovou, Švajčiarkou Kellnerovou a Francúzkou Lecomte. V štvrtom kole Austrálčanka McConnell „utrhla” bývalú zlatú olympijskú medailistku Rissveds, nadelila jej 48 sekúnd a po druhýkrát zvíťazila v XCO. Okrem toho v piatok tiež zvíťazila aj v XCC. Stupne víťazov nakoniec doplnila Mitterwallnerová.


K chlapom, ktorí už aj tak podávajú kozmické výkony, sa postavil na štart Tom Pidcock. Zrejme bolo všetkým jasné, že bude najhorúcejší favorit na víťazstvo. V prvom kole sa na čele držal Nino s Rumunom Dascalu (Trek Factory Racing). Nasledovaní Flückigerom, Pidcockom, Sarrouom a ďalšími. Dascalu však láme lyžiny a musí do depa. Do tretieho kola idú zvyšní pretekári viac-menej pokope. Teda, do prvého stúpania. Tam pustí Pidcock uzdu svojim cestárskym nohám, vzdiali sa od ostatných a dorazí až do cieľa, víťazne, na zadnom kolese.


Za ním sa však odohráva krásny súboj Švajčiarov Schurtera a Flückigera. V piatom kole sa zrazu objaví na špici opäť Vlad Dascalu. Neuveriteľný výkon, vrátiť sa dopredu a ešte bojovať s Ninom o druhé a tretie miesto v poslednom kole. Nové Město na Moravě, víkend na to, opäť ponúka krásne súboje. Medzi ženami to vyzerá podobne ako v Albstadte, akurát Mitterwallnerovú nahradí Loana Lecomte. McConnellová si ide svoje preteky a tak sa všetky zraky upierajú na súboj Rissveds vs. Lecomte. Mladšia Francúzka nakoniec berie druhé miesto, Jenny tretie. Rebecca McConnell je iba piata žena v histórii XCO, ktorá dokázala zvíťaziť v troch kolách za sebou.


Muži zopakovali stupne víťazov z Albstadtu, akurát Nino si všetko vymenil s Dascalom. Dostal defekt, musel do depa a nakoniec doťahovať.
Hneď po štarte na rovine prichádza hromadná kolízia, v ktorej si to odnesie domáca Mitterwallnerová...
Len to doťahovanie je hodné samotnej medaily. Neuveriteľný výkon v podaní Schurtera. Finálové kolo bolo už naozaj poriadny „nervák” - Dascalu, Flückiger, Hatherly, Pidcock, Cooper a Schurter. Hneď v prvých stúpaniach sa útočí. Prvý nastupuje Vlad, za ním Tom a Nino. Na cieľovej rovinke sa bude špurtovať. Dascalu vs. Pidcock. Druhý menovaný nakoniec Rumuna poráža pár metrov pred páskou. Tretí prichádza Nino po fantastickom výkone.


Pod Alpami

Aj keď tieto preteky sú mesiac od seba, spoločný menovateľ je jasný - Alpy. Štvrté kolo hostí Leogang u našich susedov a piate švajčiarske Lenzerheide. Počasie je slnečné a na štartovú čiaru pomaly prichádzajú ženy. Hneď po štarte na rovine prichádza hromadná kolízia, v ktorej si to odnesie domáca Mitterwallnerová, čo je škoda aj pre publikum. Vpredu sa formuje supersilná skupinka. Rissveds, Neff, Lecomte, McConnellová a domáca Stiggerová. Už v prvom kole však vyrážaju dopredu Lecomte a Rissveds. No potom mladá Francúzka „spustí reaktor" a vyráža dopredu.


Neohrozená víťazí v Leogangu tak ako aj v minulej sezóne. Jenny opäť druhá a víťaznú trojicu uzatvára domáca pretekárka Laura Stiggerová.


Muži tentokrát štartujú bez Pidcocka. Ten bojuje v tom čase na 10. etape TdF. Po štarte sa tvorí dlhý vláčik na čele s Ninom, ktorý si strieda ťahanie s Vladom Dascalu.


Postupne sa vpredu vyformuje skupina z dvoch spomínaných, doplnených Alanom Hatherlym z Juhoafrickej republiky, Švajčiarom Flückigerom a Antonom Cooperom z Nového Zélandu. To však len do tretieho kola, kedy pridá plyn Flückiger. Udržiavať tempo s ním dokáže iba Schurter. A tak nakoniec Švajčiari berú prvé dve miesta. Za Ninom na treťom mieste prichádza Alan Hatherly.


Piate kolo medzi ženami neprinieslo v podstate nič nové. Okrem prvých pár kôl, keď sme po dlhšej dobe videli vpredu Jolandu Neff, či Pauline Ferrand Prevot. No v druhej polovici pretekov už začala „úradovať” známa dvojka Lecomte a Rissveds. Mladej Francúzke alpské trate sedia a opäť víťazí. Na tretej pozícii obhajuje domáce farby Alessandra Kellerová.


Okrem toho náročná trať obsahovala aj zaujímavú „dual slalom” sekciu, ktorá celé preteky obohatila.
Na domácej trati od začiatku dominoval Schurter s Flückigerom, no v tesnom závese s ďalšími, napríklad David Valero Seranno či ďalší Švajčiar Filippo Colombo. Takto to vyzerá do piateho kola. Občas niekto vyskúša útok, ale všetkých stíhajú. V predposlednom kole sa opäť ujme vedenia dvojica Flückiger a Schurter. Krásnou stíhacou jazdou sa za nimi dotiahne ďalšia dvojica, Talian Luca Braidot a Alan Hatherly z Nového Zélandu. Takto vchádzajú do posledného kola.


Na kamerách som to síce nevidel, ale z odposluchu sa dozvedám, že tam bola kolízia medzi oboma švajčiarským jazdcami. Obaja jazdili dosť agresívne, natesno, chceli sa doma čo najviac ukázať. Toto zaváhanie využíva dvojica Hatherly a Braidot. Spolu to ťahajú až na cieľovú rovinku, kde sa schyľuje k špurtu a dokonca Hatherly aj „hádže” predné koleso pred seba. Žiaľ mu to nepomohlo a víťazom sa po prvýkrát stáva Luca Braidot z tímu Santa Cruz FSA MTB PRO Team. Nino bol poriadne naštvaný, skončil doma štvrtý. Tretia pozícia patrila Flückigerovi.


Za zmienku stojí ešte fantastické piate miesto našej juniorskej slovenskej zjazdárky Vanesy Petrovskej.


Uberieme kyslík?

Elita MTB sa presúva do Vallnordu v Andorre, ktoré je známe ako najvyššie položené stredisko, kde sa koná svetový pohár. Nadmorská výška Vallnordu je 1 550 m n. m. Možno si poviete, že to nie je až tak vysoko. No ísť na plný výkon, v prašnom, horúcom prostredí, po trati plnej voľných kameňov, ťažkých stúpaní a technických zjazdov, to znie ako „raj” pre mtb preteky. Okrem toho náročná trať obsahovala aj zaujímavú „dual slalom” sekciu, ktorá celé preteky obohatila.

Ženy bojovali o prvé miesto v prvom kole. V druhom už bolo rozhodnuté, keď vyrazila vpred Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Sekundovala je Rakúšanka Mittervallnerová z továrenského tímu Cannondale. Víťaznú trojicu uzatvára Švajčiarka Ramona Forchini, jazdiaca za JB Brunox Superior.


Dážď, prehánky a mokrá trať, rozbitá po niekoľkých kolách, bola skutočne výzvou aj pre tých najlepších, resp. najlepšie.
Obrovskú vlnu prachu zdvihli štartujúci muži. Skupina na čele je nezvyčajne veľká a všetci radšej šetria energiu do posledných kôl. Pozície sa postupne striedajú, nikto však neútočí, až do štvrtého kola. To sa do stúpania úzkym chodníkom púšťa v tom momente prvý David Valero Seranno z tímu BH Tempo Cafés UCC a hneď zvyšuje tempo. Drží sa ho Vlad Dascalu, Victor Koretzky a víťaz predošlého kola Braidot. Vskutku krásny pohľad, ako títo štyria bikeri šliapu za sebou v stoji a popri nich, za páskami uteká dav kričiacich a povzbudzujúcich fanúšikov. Vo finálovom kole opäť zaúraduje Nino, ktorý z ôsmej pozície začne prenikať dopredu. Tam je už iba trojica Braidot, Valero Serrano a Dascalu. Nino dobieha Dascalua a oberá ho o tretie miesto. Medzitým si vpredu urobí náskok Luca Braidot a zopakuje svoje víťazstvo zo Švajčiarska. Druhá pozícia patrí takmer 190 cm dlhému Španielovi Serranovi.


Za „veľkou mlákou”

Nasledujúce dve kolá sa odohrávajú dva víkendy po sebe. Najprv v americkej Virgínii, v stredisku Snowshoe. Potom v kanadskej Mont Sainte Anne. Medzi ženami chýbala opäť Loana Lecomte. Nezúčastnila sa ani v predošlom kole vo Vallnorde, pretože „si vybila baterky” a potrebovala načerpať energiu a pripraviť sa na majstrovstvá sveta. Nakoniec aj samotná preprava a celková logistika z Európy do USA a potom do Kanady stojí kopec energie, času a aj peňazí.


Preteky priniesli „blatové peklo.” Dážď, prehánky a mokrá trať, rozbitá po niekoľkých kolách, bola skutočne výzvou aj pre tých najlepších, resp. najlepšie. Na trati ani nebolo možné rozoznať, kto je kto. Veľmi dobre to vyzeralo pre Jenny Rissveds, ktorej by sme radi dopriali po troch druhých a jednom treťom mieste aj to prvé. Žiaľ v poslednom kole jej „ustrelilo” predné koleso a poslalo ju k zemi, čo využila za ňou jazdiaca Švajčiarka Alessandra Keller z THÖMUS MAXON tímu. Rissveds nakoniec druhá a tretia prišla Anne Terpstra.


Kým ženy štartovali pred dažďom na nerozbitej trati, muži to schytali naplno. Štartovali v slušnom daždi. Občas to vyzeralo ako blatistý cyklokros. Najlepšie si počínal Španiel Valero Serrano, za ním skončil Francúz Titoun Carod z BMC Racing a trojicu uzatvoril opäť skvelý Luca Braidot.


Kanada priniesla medzi ženami dominantné víťazstvo Jolandy Neff (Trek Factory Racing), po štyroch rokoch. Spustil sa síce dážď, ale to, ako predvádzala zjazdy v náročnom, mokrom teréne, bol úžasný pohľad. Skvelé preteky dotvoril súboj o druhé a tretie miesto, kde v špurte nakoniec vyhrala Rakúšanka Mitterwallnerová (Cannondale Factory Racing) a tretia skončila Američanka Haley Batten zo Specialized Factory Racing.


Šmykľavé podmienky preverili aj postreh a fyzickú odolnosť mužov. Elita elít sa oddelila v prvom kole, takmer hneď po štarte. Postupne sa vyformovala skupina 6 pretekárov, kde nechýba Titouan Carod (FRA), Pierre De Froidmont (BEL), Švajčiar Felippo Colombo, Alan Hatherly (RSA) či Luca Braidot z Talianska. Prvý spomínaný však ku koncu druhého kola pridáva a vzďaľuje sa skupine, ide si svoje preteky až do cieľa.


Pekný súboj sa odohrá medzi Valerom Serranom a Fellipom Colombom, kde nakoniec Švajčiar vyhráva špurt. Ďalší súboj o body sa odohráva hneď za nimi, kde šprintuje do cieľa trojica Braidot, De Froidmont a Schurter. Presne v takom poradí aj pretínajú pásku.


Majstrovstvá sveta a finále Mercedes-Benz UCI MTB XCO prinesieme v druhej časti rekapitulácie.

Veľmi rád by som k tomu všetkému vmestil viac informácií z XCC alebo DH, no obsiahnuť to všetko kapacitne je pomerne náročné.

[Foto na úvode: Profimedia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
AdMich 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Skvelý ročník alebo rekapitulácia svetového pohára - 2. časť

Skvelý ročník alebo rekapitulácia svetového pohára - 2. časť

Z Ameriky späť do Európy na majstrovstvá sveta. Pokiaľ ste sledovali toto podujatie v TV, alebo cez niektorú streamovaciu službu, musela vás v prvom rade upútať priam elektrizujúca atmosféra.
Recept na športovú dlhovekosť? Nino Schurter ju našiel.

Recept na športovú dlhovekosť? Nino Schurter ju našiel.

Tiež si kladiete otázku, ako sa je možné tak dlho udržať na vrchole v tak náročnom športe, akým je XCO? Rekord Juliena Absalona je vyrovnaný a Nino Schurter rozhodne nekončí...
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
keyboard_arrow_up