Stŕpnuté ruky – ako sa zbaviť tejto nepríjemnosti počas jazdy

Tento problém sprevádza počas výjazdov viacerých cyklistov. Aké možnosti nám ponúkajú výrobcovia a čo dokážeme zmeniť my sami ?

Posledné dve sezóny ma čoraz častejšie trápili stŕpnuté ruky, až kým som neurobil niekoľko zmien, ktoré mi zlepšili celkový komfort počas „švihov". V tomto článku vám chcem ukázať konkrétne zmeny, ktoré sa môžu pre vás stať radami a tipmi pri riešení tohto problému.

Celý článok rozdelím na viacero tipov:

  • posed na bicykli
  • vhodná šírka plášťov a zvolené tlaky
  • použitie rukavíc
  • cvičenie
  • malé detaily na bicykli


Posed na bicykli

Tento odsek by sa dal pokojne rozpísať na viacero článkov. V mojom prípade sa nechcem opakovať a skôr sa zameriam na zmeny, ktoré mi najviac pomohli. Základom správneho posedu je mať správny pomer medzi výškou sedla a riadidlami, nazývaný aj ako drop. Čím väčšia hodnota dropu, tým náročnejší býva aj pre ruky a chrbát. Pri horskom bicykli býva zväčša posed viac vzpriamený alebo navážený dopredu kvôli ovládateľnosti a lepšiemu šliapaniu do kopca (XCO, XCM). Naopak, pri športovej jazde na cestnom bicykli sa snažíme o lepšiu aerodynamiku, preto je dôležité nájsť si správny pomer, keď je posed stále komfortný a čiastočne aj aero.

Stačí mi ich hustiť na 5 barov, keď aj pri nižšom tlaku majú tieto plášte stále výborné odvaľovanie.
Predsa len na bicykli máme tri body, v ktorých sme s ním spojení a to pedále, sedlo a riadidlá. Medzi prvé som si zaradil správnu výšku sedla. Áno, aj ja som sa jedno obdobie vozil na sedlovke vytiahnutej až do neba. Tu sa časom prejavila bolesť aj v spodnej časti chrbta a pozretím videa som si výšku sedla upravil. „Pasuje" mi dodnes.

Ako druhé som si upravil výšku riadidiel. V prípade horského bicykla vozím jednu 10 mm podložku pod predstavcom s negatívnym sklonom 6 stupňov. Na cestnom bicykli som mal 3 podložky, kde som dve premiestnil nad predstavec. Zatiaľ som krk vidlice neskracoval a stále testujem takto nastavenú výšku. Tieto zmeny som vykonával po inšpirácii z článku od Cepa, kde sa bližšie pozrel na viacero bodov z posedu. Najlepšou možnosťou v tomto prípade môže byť absolvovanie profesionálneho poradenstva, bikefitting, kde vám poradí vyškolený personál. Práve správne nastavenie posedu môže pomôcť odstrániť tŕpnutie rúk a iný diskomfort počas jazdy na bicykli.


Šírka plášťov a tlak v nich

Medzi ďalšie zmeny som zaradil zmenu šírky plášťov.
Nakoniec som sa rozhodol pre taliansku značku Castelli, ktorá používa pre rukavice svoj systém CDS.
Na cestnom bicykli som mal plášte v šírke 25 mm nafúkané na 7 až 8 barov. Nakoniec sa ku mne dostali plášte Challenge STRADA v šírke 27 mm, ktoré som dostal na test. Stačí mi ich hustiť na 5 barov, kde aj pri nižšom tlaku majú tieto plášte stále výborné odvaľovanie. Pri tejto hodnote ponúkajú výborný komfort a vďaka tomu sa prenáša menej otrasov na ruky.

Aj v prípade jazdy do práce, kde so sebou vozím ešte aj 5-kilový ruksak, mi ruky netŕpnu a môžem jazdu absolvovať aj bez rukavíc. Ak máte možnosť bezdušového prevedenia na cestnom bicykli, dokážete jazdiť nižší tlak a tým získať aj viac komfortu pre svoje ruky. Samozrejme, v hodnotách, ktoré nebudú mať negatívny dopad na jazdné vlastnosti plášťov a ich odvaľovanie. Pri prvom „nástrele" vám môže pomôcť kalkulačka pre výpočet ideálneho tlaku v plášťoch.


Rukavice

Vyššie spomenuté body mi síce pomohli s mojím problémom, ale nakoniec ma pri dlhšej jazde aj tak trápilo tŕpnutie. Preto som ako ďalší krok zvolil kúpu rukavíc. V tomto prípade si bolo treba správne vybrať z ponuky výrobcov. Nakoniec som sa rozhodol pre taliansku značku Castelli, ktorá používa pre rukavice svoj systém CDS. Ten má za úlohu chrániť stredový nerv na dlani, ktorý býva zväčša najviac otlačený a spôsobuje aj tŕpnutie rúk. Osobne veľmi marketingu neverím, tak som si najskôr zadovážil rukavice na MTB, ktoré som už potreboval vymeniť.

Keďže som počas jazdy na horskom bicykli cítil väčší komfort, tak som ich vyskúšal aj na cestnom bicykli. Absolvoval som 5 rôznych jázd s rôznym povrchom, aby som vedel posúdiť ich použitie. Daný efekt sa dostavil a ruky mi už netŕpli. Hneď na to som mal už v košíku krátke rukavice, ktoré sa viac hodia na cestný bicykel. Absolvoval som v nich dlhšie jazdy počas leta, cesty do práce a krátke švihy v okolí. V mojom prípade boli rukavice najväčšou zmenou, ak som si ich na výjazd zabudol vziať, väčšinou mi po hodine jazdy na bicykli začala tŕpnuť pravá ruka.


Cvičenie

Tento bod je skôr detail a len chcem poukázať na to, že pravidelným cvičením, hlavne stredu tela, človek nič nepokazí. Stačí tomu venovať 10-15 minút denne a precvičiť základné partie. Výsledok sa dostaví až časom, no pevnejší stred tela vám pomôže pri lepšom držaní počas jazdy a odľahčíte aj samotné ruky, ktoré nebudú niesť celú hmotnosť tela.


Samotné detaily a podrobnosti rozdelím na dve skupiny. Prvá bude patriť zmenám na horskom bicykli a tá ďalšia zmenám na tom cestnom.

MTB bicykel

Ruky mi na bicykli prestali tŕpnuť a jazda sa stala pre mňa komfortnejšou.
V prípade horského bicykla som ako prvé vymenil gripy a použil som ESI gripy, ktoré vďaka svojmu zloženiu ponúkajú počas jazdy výborný komfort. Samotný úchop je vždy pevný a ruky sa vám nešmýkajú, či už jazdíte s rukavicami alebo bez nich. Okrem zmeny výšky predstavca, ktoré spomínam v tipe na posed, som nastavil pomalší odskok na vidlici. Vidlica má pomalší chod a tým menej trpia samotné ruky. Samozrejme, v tomto prípade treba brať ohľad aj na jazdné vlastnosti, aby jazda a pruženie neboli kontraproduktívne.


Cestný bicykel

Začnem omotávkou, kde už dlhšie vozím model od Supacaz. Jej hrúbka je 3 mm a výborne drží aj vo vlhkých podmienkach. Nasledovala spomínaná zmena výšky predstavca a plášťov s použitím nižšieho tlaku.


Zhrnutie

Aký je teda samotný výsledok? Napísal som tu viacero tipov, niektoré z nich sa dajú spraviť doma bez finančnej investície a iné si naopak vstupnú investíciu vyžadujú. V mojom prípade som na to šiel postupne a nakoniec som skombinovaním všetkých vecí dosiahol želaný efekt. Ruky mi na bicykli prestali tŕpnuť a jazda sa stala pre mňa komfortnejšou. Najväčší problém mám vtedy, keď si zabudnem rukavice. Vtedy mi v prípade jazdy na cestnom bicykli zväčša po hodine začnú ruky tŕpnuť. Niekedy počas ľahšieho výjazdu dlhšie nemením úchop a vtedy sa tŕpnutie môže prejaviť. Preto niekedy môže pomôcť častejšia zmena úchopu riadidiel.


Dúfam, že vám niektoré tieto body pomôžu odstrániť tento neželaný problém. Samozrejme, môže sa stať, že je problém úplne inde, a v tom prípade bude lepšou možnosťou absolvovať lekárske vyšetrenie. Ak máte aj vy nejaké iné tipy, ktoré vám pomohli pri tŕpnutí rúk, rád si ich prečítam v diskusii pod článkom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Video: Bicyklovanie bez bolesti - stačí len strečing?

Video: Bicyklovanie bez bolesti - stačí len strečing?

Aktívny, pasívny alebo žiadny strečing? Ako to funguje v cyklistike? Kto by mal robiť aj kompenzačné cvičenia?
keyboard_arrow_up