Bratia trenažéristi, chystajte si zbroj, zima prichádza

Čím sa zabavíme na trenažéroch túto zimu a aké sú novinky v tejto oblasti na sezónu 2022/2023?

Smart trenažérovanie spravilo za posledné roky obrovský progres, venuje sa mu stále viacej ľudí. Prepracovanejšie sú trenažéry a väčšia je ponuka príslušenstva, pred každou zimou nás značky zasypú novinkami. Vyberavejší sú aj cyklisti, už sa neuspokoja s hocijakou tréningovou aplikáciou, stále viacej riešia, ako kvalitný bude ich zážitok z virtuálnej jazdy, prípadne či je dobre postavený workout. Tento článok som pripravil ako finálne navnadenie sa pred prvými mrazmi, kedy väčšina z nás zalezie do svojich „pain caves”.


Spoločne sa zabavíme v našom klube

Dobrou pomôckou pre vyhľadávanie v Magazíne sú kľúčové slová, pri dnešnej téme je ten najužitočnejší výraz #trenazer. Cez toto označenie ľahko nájdeš zaujímavý a užitočný obsah, posledné roky sa tam spomínajú aj MTBIKER jazdy na Zwifte. Článok, kde som vysvetľoval, ako sa pridať k virtuálnej jazde, už nie je úplne aktuálny, medzitým nám Zwift umožnil vytváranie súkromných klubov v ich aplikácii, takže pozývanie na jazdy je už jednoduchšie.


V podstate stačí vyhľadať cez aplikáciu v mobile Zwift Companion náš klub s názvom MTBIKER Shop, v appke vieme spolu dokonca aj četovať a jasné, že hlavne vytvárať spoločné jazdy. Minulý rok som pozíciu lídra v takýchto tréningoch posunul na pravidelných účastníkov, aj toto umožňujú klubové jazdy. Jazdy zvyčajne ohlásim aj na Strave v ďalšom MTBIKER klube, už nás je tam 5 000.

Aký trenažér potrebujem?

Odpoveďou na podnadpis je, že taký, ktorý budeš používať.
...trenažéry idú väčšinou cestou evolúcie, žiadne prevratné riešenia sa väčšinou nedejú.
Pre niekoho to môže znamenať aj žiadny, ale nepredpokladám, že čitateľom článku je takáto zimná kratochvíľa úplne cudzia. Pre pripojenie k spoločnej MTBIKER jazde stačí aj obyčajný trenažér s brzdením o plášť, minimálna požiadavka je tuším rýchlostné čidlo, ktoré treba prepojiť s mobilom alebo počítačom. Najlepšie je však mať smart trenažér, valce alebo bike a to už si nahrávam na ďalšiu tému, ktorú som chcel rozobrať. Čo je nové v trenažéroch a príslušenstve, ako vyzerá aktuálna ponuka?


Konečne dobré správy

Po dvoch rokoch to vyzerá, že výrobcovia majú konečne vyrobených dosť kusov a tak je ponuka bohatá na skladové zásoby, novinky a dokonca aj zľavy. A to je dobrá správa, aj u nás v eshope som našiel až 30 % zvýhodnenia, sú to ceny, za ktoré by vám ľudia pred rokom „odtrhli" ruky. S výberom značky a konkrétneho modelu pomôžu naši predajcovia pri návšteve predajne v Hrádku alebo Bratislave, dokonca býva niečo pripravené aj na vyskúšanie. Kto radšej nakupuje online, dopredu si môže tému naštudovať v článkoch alebo videách, okrem všeobecných tipov robíme aj testy konkrétnych modelov. Ja som po značke Elite vyskúšal aj Saris, nech ich viem porovnať a z rovnakého dôvodu budem túto zimu jazdiť Wahoo.

Trendy v trenažéroch 2023

Vďaka značke Wahoo si premostím k ďalšej téme a to sú novinky na trhu a trendy v tejto oblasti. Ak by som to zjednodušil, tak u viacerých značiek vidím, že trenažéry idú väčšinou cestou evolúcie, žiadne prevratné riešenia sa väčšinou nedejú. Podobne je na tom aj Wahoo KICKR SMART V6, ktorý je novšou verziou modelu V5 a jeho hlavným vylepšením je možnosť pripojiť ho na Wi-Fi, čo má niekoľko výhod, viacej už čoskoro v mojom teste. A aké príslušenstvo k takémuto modelu? Jasné, že ventilátor Wahoo KICKR HEADWIND, už po prvom vyskúšaní začínam mať pocit, že budeme veľkí kamoši.


Príslušenstva bude pribúdať

Prečo si myslíte, že pribúda toľko príslušenstva k trenažérom? Podľa mňa to je preto, lebo je to zaujímavý biznis pre značky a tiež aj kvôli tomu, že dobre zvolený doplnok vie zásadne zlepšiť zážitok z jazdy. Tento segment sa ešte rozvíja, značky sa teraz vydali cestou simulovania skutočného pohybu bicykla a jazdca, ako pri reálnom jazdení. A preto ponuka prekypuje rôznymi nakláňačmi, zdvíhačmi a zatáčačmi, smart ventilátor som už spomínal. Ak by som mal prejaviť vlastný názor, do čoho investovať peniaze, bude to subjektívne, ale aspoň podporím diskusiu.


Kam investovať?

Mne ako amatérskemu jazdcovi, ktorý jazdí viacej a intenzívnejšie, ako je priemer bežnej populácie, sa najviac osvedčila investícia do top modelu trenažéra. Kvalitnejšie spracovanie, robustnejšie telo a výkonnejšia jednotka spríjemňujú vytrvalostné jazdy, workouty zamerané na intervaly a pretekanie. Na druhú stranu, technológie sú dnes už tak vychytané, že aj základné modely dobre fungujú a väčšine úplne postačujú. Nie ako pri prvých modeloch, keď som musel googliť, ako vyriešiť technické nedokonalosti takýchto pionierov.

Ak to takto funguje, ďalší rok čakám na štarte eMSR kľudne Sagana.
Z príslušenstva si dosť sľubujem od smart ventilátora, ale ešte ho chcem otestovať dlhšie, zatiaľ dávam na prvé miesto balančnú dosku. Bavila ma viacej ako výťahy, ktoré zdvíhaním bicykla simulujú stúpanie. Veľký potenciál majú zatáčače, v tomto momente ale neviem o žiadnej aplikácii, ktorá by sa zamerala na tento aspekt. Úplne sa vidím, ako zbieram body za ideálnu stopu na nejakých trailoch. Čas krásne uteká, keď sa zabaví hlava. Vo Zwifte je len ochutnávka takejto možnosti, len jemne naznačený potenciál.


Rozlúčim sa s pripomienkou minuloročnej premiéry eMSR v jazde na trenažéroch. Aj keď som sa najprv obával, či intenzívne pretekanie nebude takto skoro viac na škodu, nakoniec mi majstrák a celá séria V4 E-CUP pekne „otvorili" nohy a od prvých pretekov vonku sa mi jazdilo výborne. Kto sledoval online pretekanie, tak určite zachytil, že prvým majstrom trenažéristom sa stal Čaňo, ktorý mal potom klasickú sezónu, ako by ho pokropili živou vodou. Náhoda? Nemyslím. Ak to takto funguje, ďalší rok čakám na štarte eMSR kľudne Sagana.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
Test: Porovnanie 6 indoor cyklistických platforiem

Test: Porovnanie 6 indoor cyklistických platforiem

Ponuka virtuálnych cyklistických platforiem je pestrá a všetci si z nej vieme vybrať takú, ktorá pomôže splniť naše ciele.
keyboard_arrow_up