Cyklistická sezóna 2022 v podaní MTBIKER

Hoci sa nám pomaly, ale isto rozbieha nová sezóna, nikdy nie je na škodu, obzrieť sa za tou uplynulou a všetkými zážitkami, ktoré nám priniesla.

Práve tento článok nám všetkým snáď navráti spomienky, či namotivuje nás, skúsiť preteky práve v tomto roku. V tom minulom sme ich mohli absolvovať niekoľko desiatok, my sa vrátime k tým, ktoré sa konali pod hlavičkou MTBIKER, resp. boli zaradené do série ŠKODA BIKE OPEN TOUR.

Niekedy všetko vyjde, ako má… a niekedy nie

No keď je epická trasa skombinovaná s epickými podmienkami, ešte dlho býva na čo spomínať.
MTBIKER preteky bývajú pohodové aj náročné, slnečné aj daždivé, no vždy nás teší, keď sa na nich nazbiera kvantum ľudí, ochotných zo seba vydať maximum, a k tomu sa dobre zabaviť. Kto vyhľadáva práve tie „take it easy“ akcie, mal by určite zaostriť na Častovský cyklookruh. Nehrá sa tu na „race mode“, stupne víťazov, ani búchanie šampusu. Každoročne tu na účastníkov čaká najmä rodinná atmosféra, program aj pre najmenších, či výborné občerstvenie. A dva krásne okruhy krížom cez Malé Karpaty, samozrejme.

Častovský cyklookruh
Zato časovky Šprintpolom a Sliezsky kráľ stoja na úplne opačnej strane spektra. Oboje sa konali ku koncu sezóny, či už v Malej Fatre alebo objatí Velickej doliny, a na oboch sa zišla partia riadnych „dupačov“. Hoci bol fatranský Šprintpolom plánovaný ako MTBIKER záver sezóny, nakoniec to organizačne klaplo aj v Tatrách a oplatilo sa, keďže sa tu prekonávali rekordy. A koniec koncov, výkon-nevýkon, tatranské cestičky a krásne prostredie vždy stoja za návštevu…

Sliezsky krᾊprintpolom

Najšpinavšie MTBIKER preteky 2022? Jednoznačne Dubničák. Od nočného dažďa sme sa s klamlivým slabým slnkom a bahnistými, klzkými úsekmi prepracovali k dennému dažďu a čistý do cieľa neprišiel jediný pretekár či bicykel. No keď je epická trasa skombinovaná s epickými podmienkami, ešte dlho býva na čo spomínať…

Novodubnický maratónNovodubnický maratón

Rýchlosť, kamoši, pohoda

MTBIKER Hornonitriansku Enduro Sériu je asi aj zbytočné predstavovať. Koniec koncov, možno s výnimkou Slovenského pohára sú to asi najznámejšie enduro preteky u nás. V roku 2022 sa na štvrtom ročníku konali už tradične štyri kolá, ktoré však mali predsa len niečo spoločné. Vždy sa zišla skvelá partia „pohoďákov“, a okrem pretekania si všetci užili kopec zábavy… niekedy aj slušnú párty. Od RS-iek na suchých a rôznorodých Baťových trailoch v prvom kole sme sa po mesiaci presunuli do Drozdova. Práve druhé kolo bolo avizované ako najťažšie z celej série a adekvátne tomu to aj vyzeralo – okrem flow trailov a zábavných zákrut pomedzi skaly na pretekárov čakala aj obrovská zradná skala.

Hornonitrianska Enduro Séria
Veľká Lehôtka a tretie kolo však priniesla úplne inú pesničku. „Panenské“ traily, ktoré sú bežne nedostupné pre verejnosť, doslova búrlivý dual slalom „deň pred“, tretia RS-ka mala priam malíčky odierajúci charakter. A grande finale v Bojniciach? Pokojne ho môžeme zaradiť aj do predošlého odstavca, keďže v nedeľu všetkých poctivo zlialo… Veľmi pekne to pomocou článku i videa spracoval Imro a práve tu je cítiť tú príjemnú atmosféru, ktorá na HES vždy panuje.


Séria ŠBOT pre každého

Či už si na poli maratónov „zelenáč" alebo starý „harcovník“, v sérii ŠKODA BIKE OPEN TOUR si určite prídeš na svoje. V ponuke boli totiž krátke, stredné i dlhé trate, kde-tu sa dokonca pritrafila i gravel kategória. Nezabudlo sa ani na naše mladé nádeje, pre tie bola pripravená výzva v podobe Family trate. Preteky sú pekne rozložené, stačí si už len vybrať. Budú to rýchle zvážnice v okolí Rajeckých Teplíc? „Singláče“ a šotolina Levočských vrchov? Naháňačka v raketovom Slovenskom raji? Dlhočizné traily pri Topoľčiankach, alebo nebodaj podtatranská maratónska legenda menom Horal?

Možností bolo veľa, a čo bolo na tejto sérii obdivuhodné, bol najmä počet účastníkov jednotlivých kôl, ktorý sa vždy pohyboval rádovo v stovkách. Taký Horal, či Rajecké Teplice sa dokonca môžu popýšiť účasťou vyše 600, respektíve vyše 500 bikerov.

ŠBOT

Sezóna 2023

Možností si zapretekať je v tejto sezóne viac než dosť, cyklistický svet sa po pandémii pomaly vracia do starých koľají a pribúdajú i nové podujatia. Už teraz by sme všetkých radi pozvali na Novodubnický maratón, ktorý sa uskutoční 19. augusta, Častovský cyklookruh poteší všetkých „hobíkov“ 5. augusta, známe sú už aj nové termíny a miesta Hornonitrianskej Enduro Série, kde síce vypadlo Drozdovo, no nahradila ho Jasenská dolina. ŠKODA oslavuje 30 rokov na Slovensku, a ako hlavný sponzor určite nebude chýbať na Svätojurskom maratóne 29. apríla, MTB maratóne Rajecké Teplice 20. mája, v Slovenskom raji 10. júna, na MTB maratóne Topoľčianky 24. júna, v Levočských vrchoch 15. júla a tradičné veľké finále na Horalovi prebehne 12. augusta.

Všetky podstatné informácie sa dajú dohľadať aj v našom kalendári, kde budú postupne pribúdať. Tak čo, vidíme sa?
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Vrchol pretekov už máme viac-menej za sebou, ale sezóna rozhodne nekončí.
Pozvánka: Máj sa blíži - jarné preteky v plnom prúde

Pozvánka: Máj sa blíži - jarné preteky v plnom prúde

Po dvoch rokoch tu máme jar bez obmedzení a viacerí z vás si už isto „brúsia zuby" - svoje ale aj tie na bicykli na niektoré z pretekov. Nájde sa niečo pre každého?
Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Obľúbená séria medzi hobby jazdcami má veľkú popularitu a v roku 2024 nás čakajú aj novinky.
keyboard_arrow_up