Test: Karpos MARMOLADA - limitom už môžeš byť len ty sám

Zostaviť si výbavu na hory je ako skladačka a ten najdôležitejší dielik môže byť práve ten posledný…

Sympatie k značke Karpos dokazuje už moja dlhoročná vernosť k jej kúskom, ktoré mi umožňujú tráviť čas na horách počas celého roka. Jednou z mojich prvých investícií bola bunda Alagna Plus cca 7 rokov dozadu, ktorú nosím celoročne a stále slúži na 100 %. Postupne som dopĺňala ďalšie veci a skutočne ani po mnohých používaniach som ani jednu vec nemusela vyradiť. Málokto si môže dovoliť zakúpiť kompletnú výbavu naraz, mne sa takáto postupná viacročná „skladačka” osvedčila.

SkialpZimná turistika

„Neuvariť” sa smerom hore, „nezamrznúť” na vrchole, základné pravidlo radosti z pohybu bez následkov, no nie?
Čo mi vo výbave od tohto výrobcu chýbalo, bola práve „hardshellová” bunda, určená do skutočne náročných podmienok. V mojom ponímaní je to vietor, sneh, dážď a prirodzene aj nízke teploty. Keď sa pozriem na svoje začiatky pohybu v horách, kedysi by som si spomínané podmienky veľmi nespájala s pobytom vonku. Ale ako som si postupne dopĺňala šatník a zbierala skúsenosti, tak som bola schopná užiť si (doslova) aj menej príjemné počasie. Občas s otázkami od rodiny a okolia: „Kde ťa to ten Maťo zase vytiahol v takom nečase?

Bunda Karpos MARMOLADA

Materiál - základ úspechu

Najskôr sa povenujem tomu, z čoho je bunda vyrobená. Ale to dôležitejšie, a tým sú moje pocity pri jej nosení v naozaj rôznych podmienkach, si nechám na neskôr.

V prvom rade bolo príjemným prekvapením, že sa nejedná o žiadnu „plechovú” bundu. Taký pocit som mala z doteraz používanej Gore-texovej bundy, ktorá síce slúžila výborne, ale niečo tomu chýbalo. Marmolada je totiž taký „hardshell hybrid", kombinuje viaceré funkčné materiály, vďaka ktorým garantuje ochranu pred nepriaznivým počasím so stále výbornou priedušnosťou a príjemným pocitom z nosenia. Kapucňa, vrchná časť rukávov a dolná časť bundy je vyhotovená z K-Dry materiálu, pričom zvyšok bundy pozostáva z vetruodolného materiálu K-Shell s vodoodpudivým povrchom a flísovým vnútrom. Práve vďaka jeho použitiu na chrbte, pod ramenami a v prednej časti a aj vďaka jeho pružnosti, je celkovo pohyb v bunde veľmi komfortný, ľahko sa prispôsobí a neobmedzuje ma.

Skialp s bundou Karpos MARMOLADABunda Karpos MARMOLADA

K-Dry je extrémne vodeodolná a priedušná tkanina značky Karpos. Využíva sa práve pri odevoch tohto typu, ktoré sú určené do extrémnych podmienok. Hodnota vodného stĺpca je 20 000 mm a hodnota paropriepustnosti 41 000g/m2/24 hod. Za celý čas používania bundy (počas januára takmer doslova na dennej báze) sa mi nepodarilo nájsť limity tohto materiálu pri rôznorodých aktivitách. Turistika, skialp, beh v daždi, lavínový kurz či len obyčajné niekoľkohodinové sneženie počas sánkovačky so synom po škôlke…

Lavínový kurzLavínový kurz

Vrstvenie je alfa omega

„Neuvariť” sa smerom hore, „nezamrznúť” na vrchole, základné pravidlo radosti z pohybu bez následkov, no nie? Mnohokrát si pri pohľade na ľudí, ktorí šliapu do kopca v páperových bundách hovorím, že čo vlastne spravia na vrchole, aby im tam nebola totálna „kosa”? Nosia dve páperky? Neviem, na to vedia asi odpoveď len oni. Mne sa osvedčili s Marmoladou rôzne kombinácie.

Prirodzene, ak by nefúkalo a nesnežilo, stúpam hore len v termoprádle v kombinácii so spomínanou Alagnou. Keď sa však do hry vloží nepríjemný vietor alebo niečo padá z oblohy, dávam na ňu Marmoladu, prípadne ju použijem len na termo, ak nie je extra chladno. Už samotná flísová vrstva poskytuje naozaj dobrý teplotný komfort. (Azúro a bezvetrie som v januári, myslím, nezažila, to by bolo len na tričko ). Zároveň však vďaka výbornej priepustnosti dobre dýcha a vôbec sa v nej nevaríte ako v „igelite”, čo je základný problém búnd, ktoré síce ochránia pred vetrom, ale neodvádzajú vlhkosť. Na ceste dole, ak to je nutné, použijem ako medzivrstvu spomínanú páperku ako izoláciu (ja teda skôr uprednostňujem umelé vlákno, ktoré „neťahá” vlhkosť).

Bunda Karpos MARMOLADA
Meriam 176 cm a vážim cca 59 kg, pri všetkých kúskoch Karpos volím veľkosť S. Nebolo tomu inak ani pri modeli Marmolada, ktorá má strih perfektne prispôsobený spomínanému vrstveniu. Čiže pod ňu dám bez problémov aj objemnú zateplenú bundu. Bunda má dve vrecká so zipsami. Individuálne prispôsobenie poskytujú nastaviteľné manžety na rukávoch a sťahujúca šnúrka v dolnej časti, vďaka ktorej si ju viem stiahnuť tak, aby mi pod ňu nepodfukovalo. Oceňujem dlhšie rukávy, pretože posledné, čo chcem na horách riešiť, sú holé zápästia. K dispozícii je aj jedno vnútorné sieťované vrecko, ktoré je určené napr. na pásy z lyží. Akurát neviem, ako by som tam zmestila oba pásy, podarilo sa mi tam dostať akurát len jeden. Toto je asi jediný nedostatok, ktorý som na bunde našla.

Nezvyk pri tomto type bundy je aj absencia vetracích otvorov v podpazuší, ale vzhľadom na použitie priedušných materiálov to nie je nevyhnutné. Zaujímavý detail je aj sieťovaná „výplň” predných vreciek, čo znamená, že ak ich necháte otvorené, tiež plnia funkciu vetrania.

Detail bundy Karpos MARMOLADADetail bundy Karpos MARMOLADA

Detail bundy Karpos MARMOLADADetail bundy Karpos MARMOLADA

Dôraz na detaily sa kládol aj pri navrhovaní kapucne. Disponuje zatepleným futrom, pružným lemovaním, tvarovaným spevneným štítom a sťahujúcou šnúrkou. Pojme aj prilbu, čo som využila takmer pri každom výstupe na lyžiach. V najhoršom počasí som šliapala do kopca aj s nasadenými lyžiarskymi okuliarmi, ten rozdiel pri silnom vetre či snežení bol naozaj enormný.

Zimná turistikaZimná turistika

Nebojím sa tvrdiť, že Karpos Marmolada nájde svoje uplatnenie počas celého roka. Je to spratný kúsok, ktorý sa oplatí pridať do batoha aj v teplejších mesiacoch, pretože vietor a dážď na nás číhajú kedykoľvek. Ide síce pri cene 270 € o nemalú investíciu, ktorú však na dlhé roky nebude potrebné opakovať, ak vôbec. Pre tých, ktorí to s pohybom na horách myslia naozaj vážne, je hardshellová bunda naozaj povinným kúskom skladačky. Môžete mať akúkoľvek top výbavu, ale keď na ňu dáte bundu, v ktorej sa „uvaríte”, stráca všetko zmysel. A ako spomínam v názve, limity si už určíš len ty sám, s takouto výbavou to už ide naozaj takmer vždy. Bundu Marmolada nájdete aj na MTHIKER eshope v rôznych farebných variáciách na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
baraya 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Ako dopadla moja prvá skúsenosť s prírodným materiálom z produkcie talianskej značky Karpos v podobe termo trička?
Test: Karpos Alagna Down – aj páperová bunda môže prekvapiť

Test: Karpos Alagna Down – aj páperová bunda môže prekvapiť

Poďme sa spolu pozrieť, ako vyzerá jedna z noviniek zimnej kolekcie od talianskej značky, ktorú som preverila v pestrých podmienkach tohtoročnej zimy.
Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Test: Devold Duo Active - univerzálne termo do zimných podmienok

Aké termo zvoliť? Merino alebo syntetiku? Čo tak oboje v jednom kúsku?
keyboard_arrow_up