Raj bežkárov – Skalka

Zima. Sneh. Niekto vyberá skialpy, niekto board či lyže, iní zase bežky. Kam ísť bežkovať, ak nie na Skalku?

Kremnické vrchy vo Veľkej Fatre hostia všetkých milovníkov bežkárov na Skalke. Mimo bežkárskych tratí na zjazdovke si tu prídu na svoje aj lyžiari, ale späť k bežeckému lyžovaniu. Poďme sa teda pozrieť, čo ponúka slovenský raj bežkárov.


Kde odstaviť svojho štvorkolesového tátoša?

Každý bežkár si príde na svoje.
Keď sa chcete vybrať na dobrodružstvo na bežkách pri Skalke, s veľkou pravdepodobnosťou prídete autom zo smeru Kremnica. Tesne pod bežkárskym areálom sa nachádza parkovisko. Stačí už len spraviť pár krokov a ste priamo na upravenej trati. V prípade, že si potrebujete zapožičať bežky, na Skalke máte na to možnosť, takisto ako sa aj občerstviť v jednej z reštaurácií, ktoré sú priamo na Skalke.

Bežkári z okolia Banskej Bystrice obľubujú vstup na bežkárske trate z Kordíkov alebo z Králikov, pričom sa do oboch obcí dá dostať aj autobusovou dopravou. Parkovisko sa nachádza v oboch obciach. V Králikoch je na konci dediny (pri konečnej autobusu) alebo hneď pri Ski Králiky, ktoré je spoplatnené. V Kordíkoch je parkovisko značené už skoro od polky obce a ste hneď pár krokov od trate.

Keď sme už na trati, kde to bude?

Keďže ste akurát vystúpili z auta pri Skalke, máte možností neúrekom. Trate sú krásne značené na turistických hríbikoch oranžovou tabuľkou alebo uvidíte samostatné krikľavožlté tabule so smermi a dĺžkou.


Poďme sa najskôr pozrieť, kam sa môžeme vybrať priamo z parkoviska na Skalke. Pravidelne upravované trasy, ktoré majú certifikát Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS a Euroloppet, ponúkajú veľa možností, veľa kilometrov, niektoré sú dlhšie, iné kratšie. Každý bežkár si príde na svoje. Ako začiatočníci, tak aj pretekári, lebo veď Skalka je známa aj Bielou stopou.

Na Skalke sa vieme vybrať na najkratšiu dráhu, ktorá je dlhá 0,45 kilometra, a to na Bežecký areál Rudolfa Čillíka. V ponuke máme aj in-line dráhu v dĺžke 1,77 kilometra. Bežecký areál priamo na Skalke je večer aj osvetlený, no aj napriek tomu nezabudni na čelovku .


Bežecké trate „Dolná 5ka“ a „Horná 5ka“ ponúkajú jednosmerný okruh. Dlhšiu trasu nám ponúka Severný a Južný okruh.

Severný okruh – Biela stopa Sever nás počas cca 25 kilometrov prevedie cez tunel, Václavák, chatu Cabanku, Kordícke sedlo, Pramene, chatu Obrázok, Sedlo Dirháb a opäť cez Václavák a tunel na Štadión. Až 30 metrový Gergelyho tunel, cez ktorý vedie Severný okruh, bol vybudovaný ako skratka, spájajúca Banskú Bystricu a Kremnicu. Je to jeden z najznámejších tunelov v Kremnických vrchoch, ktorý ponúkal dopravu rúd do Kremnickej mincovne, počas druhej svetovej vojny poskytol cestu na dopravu zlata a cenností z Kremnice do Banskej Bystrice. Ak sa chcete vybrať na Severný okruh, no skrátený, je možnosť ísť po chatu Cabanku (7 km), stredná trasa Severného okruhu nás prevedie cez Pramene a strednou zvážnicou na Václavák (11 km) a Králický Severný okruh dlhý 21 km nás od chaty Obrázok nasmeruje na Králickú dolinu a cez Václavák späť na Štadión.


Južná, 16 kilometrová trasa smeruje na Králické sedlo, Pod Zlatou studňou (odkiaľ sa vieme dostať na Králiky), Tri kríže, chatu Hostinec, ktorá zvykne bývať cez víkendy otvorená a ponúka niečo na zahriatie, Zolovu chatu a Skalku. Ak sa chceme vybrať na Bielu stopu – Juh, čaká nás 20 kilometrov bežkovačky, pričom trasa je tá istá ako Južná 16 kilometrová trasa, avšak medzi Hostincom a Zolovou chatou nás čaká ešte Slobodné.


Ak sú štartovým bodom Králiky, môžeme sa vybrať okolo Chaty nad Tajovom do Kordík (5 km), cez Tichú, odbočku na tunel a Kordícku zvážnicu do Kordík (8,5 km), na Hostinec (cca 7 km), na Skalku (6 km), smerom na Malachov a Horné Pršany (12 km) či pokrúžiť si na športovom areáli. Aj z Kordíkov máme viacej možností, kam sa dá ísť: či sa už dostať na Skalku cez Kordícke sedlo a tunel (cca 9 km), do Králikov alebo cez Kodrícku zvážnicu a odbočku na tunel až na Skalku (9 km).


Poslednou možnosťou, kam sa vybrať v okolí Skalky na bežky, je zvoliť si vlastnú trasu a trošku sa pomotať. Lebo veď spontánne výlety a rozhodnutia priamo na križovatkách sú niekedy tie najlepšie. Nech sa vyberiete kdekoľvek, nebudú chýbať krásne výhľady. Z jednotlivých trás vidno až k Sitnu, Kľaku, Krížnej, Baníkovu, Prašivej, Ďumbieru, Kráľovej holi, Klenovskému Vepru a Poľane. Bežkovačku si môžete spríjemniť krátkym posedením v altánkoch a prístreškoch, ktoré sú skoro na každej trase, či posedieť si a občerstviť sa buď priamo na Skalke, v Hostinci (ak je práve otvorený), alebo v dedinských reštauráciách.


Biela stopa

Skalku možno poznáte aj vďaka Bielej stope, najstarším pravidelne organizovaným masovým vytrvalostným behom na lyžiach na Slovensku. História Bielej stopy siaha až do roku 1974 pri príležitosti 30. výročia SNP, keď na štarte stáli len muži a čakala ich 51 km trať. O rok neskôr boli zapojené už aj ženy a ich trať mala 23,7 km. Neskôr sa kategórie rozšírili aj na juniorov, juniorky, dorast, žiactvo a bola možnosť vybrať si rôznu dĺžku trate.

V súčasnosti je súčasťou podujatia beh mužov a žien, beh priamych účastníkov SNP a „Malá Biela stopa“ – preteky žiakov a dorastencov. Sobota je charakteristická behom voľnou technikou na 25 a 50 km a nedeľa klasickou technikou na 30 km. Štart aj cieľ je vždy na lyžiarskom štadióne Skalka. Tento rok čaká Skalku jubilejný 50. ročník Bielej stopy prvý marcový víkend.


Tak kedy to bude na Skalku?

Či ísť priamo na Bielu stopu, alebo sa vybrať na bežkovačku, je len na vás. Avšak, o kvalite a úprave tratí sa dozviete priamo na stránke Bielej stopy.


Pevne verím, že sa vyberiete na Skalku, ktorá je charakteristická svojím vysielačom a necháte sa vtiahnuť do raja bežkárov, vyberiete si trasu vášmu srdcu najbližšiu a užijete si plnými dúškami zimnú atmosféru.


Zhrnutie:

  • Názov: bežkársky areál Skalka
  • Lokalita: Kremnické vrchy
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Parametre: okruhy rôznej dĺžky – možnosť rôznych kombinácií
  • Trvanie: podľa chuti
  • Typ: okruhy rôznych dĺžok a obtiažností
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovisko na Skalke, Králikoch, Kordíkoch, autobus do Králikov, Kordíkov
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Chceš zažiť bežkovanie v srdci Nízkych Tatier, pokochať sa nádhernými výhľadmi a pritom si poriadne zamakať? Bežkárske trate Čertovica toto všetko ponúkajú.
Biele samoty - bežkovanie na Kysuciach

Biele samoty - bežkovanie na Kysuciach

Poďme sa pozrieť na Kysuce zapadnuté snehom. Berme to nie ako pozvánku na konkrétne bežkárske trasy, ale ako pozvánku do čarovného regiónu.
Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up