Mondraker - španielske novinky do novej sezóny

Mondraker má v novej sezóne veľké ambície na vrcholovej úrovni, no nezabúda ani na súťaživých nadšencov, trailových či víkendových jazdcov. Pozrite si spolu s nami novinky z horúceho Alicante.

Chrono DC

V novej sezóne za názov Chrono pribudli dve písmená - „DC“. Zbehlejší cyklisti tušia, že ide o skratku, ktorá znamená Down Country. V stručnosti ide o zábavnejšiu a pohodlnejšiu geometriu XC bicyklov.

Mondraker ju priniesol už dávnejšie celoodpruženými modelmi, teraz sa však dostala aj medzi „HT-čka“, čo z nich robí ešte viac univerzálne bicykle, ako sa hovorí - na všetko. Hlavový uhol má 68,5° a dopĺňa ho kratšia zadná stavba. Vybavený je rovnako ako štandardné Chrono 29” kolesami, ale aj teleskopickou sedlovkou a väčším zdvihom 120 mm.

Dostupnejšia verzia označená ako Chrono DC je vybavená vidlicou RockShox Judy, pohonom a brzdami SRAM SX, resp. SRAM Level. Ostatné komponenty pochádzajú od samotného výrobcu pod označením ONOFF. Obutý je v plášťoch so šírkou 2,4” od Maxxis a jeho hmotnosť je 13,8 kg. Druhý model v ponuke má rovnaké parametre a hlavným rozdielom je odpružená vidlica FOX 32 Rhythm a následne aj o čosi nižšia hmotnosť, ktorá dosahuje 13,1 kg.

Cena DC verzie začína na 1 849,99 € a nájdete ho na tomto odkaze.

Mondraker Chrono DCMondraker Chrono DC R

Chrono

Stálica a dá sa povedať, že klasika v ponuke 29” športových hardtailov Mondraker. Nápadná geometria so zalomenou hornou rámovou rúrkou nesie jasný podpis výrobcu a „netuctovosť“. Mimo spomínaných DC modelov nájdeme ešte ďalších päť verzií Chrono. Tvoria ich dva hliníkové a tri karbónové modely, všetky sú osadené jednoprevodníkom. Základný hliníkový rám dopĺňa dvanásťrýchlostná sada SRAM SX Eagle a vidlica Judy so zdvihom 100 mm. Obutý je v plášťoch Maxxis Rekon 29 x 2,4”.

Základný karbónový model Chrono Carbon je v podstate, okrem samotného rámu, totožný so svojím hliníkovým „súrodencom“. Najlepšiu výbavu ponúka Chrono Carbon RR, kde nájdeme kombináciu SRAM NX a GX Eagle sád, doplnené ľahkou vidlicou FOX 32 Float Step Cast a ľahšími odolnými kolesami Mavic Crossmax SL. Cena Chrono modelov začína na MOC 1 499,99 €. Nájdete ich na tomto odkaze.

Mondraker ChronoMondraker Chrono Carbon R

Podium

S Mondraker Podium rovno na pódium. Tieto bicykle sú určené hlavne pre ambicióznych bikerov, ktorí od bicykla očakávajú nízku hmotnosť, skvelé ovládanie a zároveň aj odolnosť. Samotný rám Podium váži iba 800 gramov. Podium Carbon je poháňaný sadou SRAM GX, nechýbajú ľahké kolesá Mavic Crossmax s plášťami Maxxis Rekon Race so šírkou 2,35” a vidlicou RockShox SID SL Base so zdvihom 100 mm. O bezpečné a rýchle zastavenie sa starajú brzdy SRAM Level TL.

Táto výbava je nasledovaná stredným stupňom výbavy, modelom Podium Carbon R s odpružením od FOX Racing a radením kombinovaným z komponentov SRAM GX a X01. Karbónové kolesá Mavic Crossmax roztočíte kľukami Truvativ Stylo Carbon. Samozrejmosťou sú boost osi vpredu aj vzadu a hmotnosť je necelých 9 kg. Najvyššia výbava, teda model Podium Carbon RR SL, poskytuje ešte viac top komponentov a je osadená elektronickým radením SRAM XX1 AXS. Suma, za ktorú si tento pretekársky špeciál môžete zaobstarať, začína na 4 399,99 €. Nájdete ho na tomto odkaze.

Mondraker Podium Carbon RR SL

F-Podium

Moderné cross-country vyžaduje iný prístup k bicyklom, ako to bolo pár rokov dozadu. Vyššie zdvihy, ale aj teleskopická sedlovka či položenejšia geometria. To všetko nájdeme pri celoodpružených bicykloch F-Podium Carbon a Carbon R. Prvý z nich má výbavu SRAM SX/GX a odpruženie FOX Performance so zdvihom 110 mm vpredu a 100 mm vzadu. Druhým je potom F-Podium Carbon R osadený komponentami SRAM GX a X01 a pružením FOX Factory Kashima s rovnakými zdvihmi ako predošlý model. Odporúčaná cena tohto bicykla je 5 199,99 € a nájdete ho na tomto odkaze.

Mondraker F-Podium Carbon
Pomyselnú špičku XC bikov tvoria modely F-Podium Carbon DC, DC R a DC RR na 29” kolesách. Okrem vyšších zdvihov, 120 mm vpredu a 115 mm vzadu, už majú vo výbave aj teleskopickú sedlovku či elektronické radenie. Ide opäť o tzv. Down Country geometriu, ktorá je športová a zároveň zábavná. Celoodpružené modely F-Podium jazdia na systéme zadného odpruženia Zero Suspension System, ktorý zabezpečuje efektivitu šliapania s minimom pohupovania.

Na konštrukciu a uloženie uhlíkových vlákien má výrobca vlastné vývojové centrum a dodáva ho do bicyklov pod obchodným názvom Stealth Carbon. Vďaka tomu sú rámy ešte ľahšie a pevnejšie ako ich predchodcovia. Hmotnosti modelov F-Podium sa pohybujú medzi 11 až 13 kg. Cena DC verzie štartuje na 5 599,99 € a nájdete ju na tomto odkaze.

Mondraker F-Podium Carbon DC

Raze Alloy

Hliníkové celoodpružené bicykle nie sú odpísané. Stále je po nich veľký dopyt a Mondraker reaguje ponukou dvoch modelov - Raze a Raze R, vyrobených z tohto materiálu. Samozrejme nejde o „len tak nejaký“ hliník, ale o zliatinu z konštrukčných dielní samotného výrobcu. Označuje ju ako STEALTH ALUMINIUM. Raze stojí na odpružení 150 mm vpredu - RockShox 35 alebo FOX 36 Rhythm a 130 mm vzadu v podaní tlmiča FOX Float EVOL, zhodne pre oba modely. Zadné odpruženie pracuje so systémom ZERO SUSPENSION podľa filozofie Mondrakeru - s vynikajúcou absorpciou nárazov, agilitou a účinnosťou šliapania.

Pohon pri dostupnejšej verzii dodáva SRAM v podobe SX Eagle, v tej vyššej výbave je to kombinácia NX a GX Eagle komponentov. Obuté sú zhodne, v plášťoch Dissector a Aggressor od Maxxisu v bezdušovej verzii. Bowdeny a hadice sú vedené vnútrajškom rámu, čo zachováva uhladenosť a čistotu dizajnu. Vyraziť na traily s jedným z dvoch RAZE-ov môžete už od ceny 3 699,99 €. Kliknite na tento odkaz.

Mondraker RazeMondraker Raze R

Raze Carbon

Ku výraznejším zmenám pri karbónových trailových modeloch nedošlo, okrem farebného prevedenia a zmeny dodávateľa kolies. Ostávajú však stále aj tri verzie z pohľadu výbavy. V prípade Raze Carbon R nájdeme kombináciu tlmiča FOX Float DPS LV Evol Performance a vidlice FOX 36 29 Float Grip Evol so zdvihom 150 mm vpredu a 130 mm vzadu, zapletené kolesá Mavic CrossMax XL. Obuté sú do plášťov Maxxis Dissector vpredu a Aggressor vzadu. To všetko pri hmotnosti 13,5 kg.

Výbavovým medzistupňom je model Raze Carbon RR a vrcholom v ponuke je model Raze Carbon RR SL na karbónových kolesách Mavic CrossMax Carbon XL, s odpružením FOX Float Factory s úpravou Kashima a elektronickou sadou SRAM XX1 Eagle AXS. Suma, na ktorej začína základný model Raze Carbon R, je 6 799,99 € a nájdete ho na tomto odkaze.

Mondraker Raze Carbon RR SL

Foxy

All Mountain vyžaduje veľmi univerzálne bicykle, určené na zdolávanie trailov, technických prekážok, ale aj náročných hrebeňoviek a alpských cyklotrás. Ak hľadáte práve taký typ bicykla, potom práve pre vás je určený model Foxy, ktorý ponúka hneď dva hliníkové a tri karbónové varianty. Pre obe materiálové vyhotovenia platí rovnaká geometria, takže či už budete jazdiť hliníkový, alebo karbónový model, dostane sa vám zábavy a výkonu rovnako. Rám má moderne položenejší hlavový uhol, a to 66° a ponúka 160 mm a 150 mm zdvihu vpredu, resp. vzadu. Komponentová výbava začína na základnom dvanásťrýchlostnom SRAM SX a odpružení FOX, na vrchole naopak nájdeme elektronickú sadu XX1 Eagle AXS a odpruženie v réžii Öhlins.

Mondraker Foxy Carbon R

Superfoxy

Pokiaľ je disciplína enduro pre vás tá najbližšia, jazdíte bikeparky, ťažké traily a hlavne enduro preteky, Mondraker vám má čo ponúknuť. Konkrétne si môžete vybrať zo štyroch modelov. Dva hliníkové a dva karbónové majú zdvihy 170 mm vpredu a 160 mm vzadu. Na výber sú odpruženia od RockShox, FOX, ale aj Öhlins a ďalej napríklad položený hlavový uhol 65°. Zvyšok je v réžii dodávateľa pohonu SRAM od najnižšej SX verzie až po výbornú XO1. V tejto kategórii sú samozrejmosťou štvorpiestikové brzdy či objemné 2,5”, resp. 2,4” plášte, ktoré podržia bez kompromisov v každom teréne.

Mondraker Superfoxy Carbon RR

Mondraker aj Ondřej Cink

Vedeli ste, že v tomto roku bude za tím Primaflor-Mondraker-Genius jazdiť český elitný MTB cyklista Ondřej Cink? V tomto tíme sa už predstavil niekoľko rokov dozadu a 2023 bude patriť jeho návratu k tejto značke.

Ondřej Cink na bicykli Mondraker F-Podium Carbon
Ondřej je 6-násobný majster Českej republiky v horskej cyklistike XCO a majstrom sveta aj Európy v kategórii U23. Bude jazdiť na celoodpruženom bicykli Mondraker F-Podium Carbon DC RR alebo na hardtaili Podium Carbon RR SL.

Celú ponuku bicyklov Mondraker nájdete na tomto odkaze.

Autor fotografií: Mondraker
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny PR článok

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny

Máte už niečo natrénované a za sebou aj nejaké prvé súťažné skúsenosti? Narazili ste na limity svojho bicykla? Vyberte si u nás svoje nové pretekárske „náčinie“...
Celoodpružené enduro a XC modely - vývoj ide stále ďalej PR článok

Celoodpružené enduro a XC modely - vývoj ide stále ďalej

Veľmi populárne kategórie, ktoré sa niekedy vedia inšpirovať aj navzájom. Pozrime sa na niektoré zaujímavé modely pre sezónu 2022.
Enduro bicykle - svižne hore, rýchlo dole PR článok

Enduro bicykle - svižne hore, rýchlo dole

Drsný terén, ťažké zjazdy, ale aj potreba dostať sa na štart v časovom limite. No je to hlavne aj zábava a sloboda. A nadupané „stroje“ na dvoch kolesách.
keyboard_arrow_up