Bike hack - ochranná fólia na bicykel

Použitie fólie je lacné a rýchle riešenie na ochranu rámu pre všetky typy bicyklov. Ako na to?

Ak sa venujete cyklistike trochu viac, určite ste už zaregistrovali v ponuke e-shopov ochranné fólie určené na rám bicykla. Bežne sú v ponuke rôzne druhy, ako aj presné typy na váš model bicykla. V druhom prípade je cenovka značne vyššia a ja vám dnes v článku predstavím lacnejšie riešenie, ktoré zvládnete aj doma.

Čo budete potrebovať?

K samotnej aplikácii potrebujete čistiaci prostriedok, odmasťovač, nožnice a spomínanú ochrannú fóliu od značky 3M v šírke 100 milimetrov. Ja už mám fóliu nalepenú na bicykli 2 sezóny, a teda dnes sa zameriam na výmenu poškodenej časti. Najlepšie je tento úkon vykonať na novom bicykli po kúpe. Rám je čistý a pripravený na lepenie. Inak je potrebné najprv bicykel poriadne umyť.

Náradie potrebné k lepeniu ochrannej fólie na rám

Príprava

Vhodnou pomôckou bude aj montážny stojan, keďže v mojom prípade musím dať zadné koleso von z rámu. Bicykel som umýval už dávnejšie, takže tento krok preskočím a prejdem rovno k odstráneniu starej fólie. Tú som poškodil ešte v lete, keď som na výjazde utrhol prehadzovačku aj so 4 špicami. Cestou k autu mi krivé koleso s plášťom predralo fóliu na zadnej stavbe.

Odstránenie starej fólieOdtrhnutá prehadzovačka SHIMANO DEORE

Po odstránení starej poškodenej fólie nastriekam na miesto čistiaci prostriedok, nechám pôsobiť a zotriem handrou. Nejaké nečistoty ešte dodatočne dočistím kefou, aby bol povrch hladký. Ochrana v tomto prípade priniesla svoje ovocie a lak našťastie nie je poškodený.

Odstránená fólia
Najviac opotrebovaná je fólia na sedlovej rúre, kde nános špiny býva najväčší.
Ďalej je potrebné pripraviť nový kus ochrannej fólie. Starú fóliu použijem ako predlohu a pustím sa do strihania. Mohol by som použiť len klasický obdĺžnik, ale výrezy použijem pre lepšie lepenie v ohyboch. Takto viem fóliu lepšie napasovať na rám a vyvarujem sa vytvoreniu vzduchových bubliniek pod fóliou. Rohy zastrihnem do oblúka, aby lepšie držali na mieste a osobne si myslím, že to vyzerá aj krajšie. Keď máme všetko prichystané, môžeme sa pustiť do lepenia. Kým začnem, tak si dané miesto očistím odmasťovačom, určeným na bicykle od značky Kellys.

Hotová fólia pripravená na lepenieHotová fólia pripravená na lepenie

Lepenie

Ešte pred samotným lepením si na sucho vyskúšam, či mi všetko pasuje, a ako chcem fóliu nalepiť. Potom si kúsok fólie obnažím a začínam s lepením. Takto postupujem po celú dobu, až je ochranná fólia na mieste. Ja som pri lepení postupoval suchou metódou. Niektorí používajú mokrú metódu, kedy si nastriekate saponát zmiešaný s vodou na obnaženú fóliu a rám. Po priložení doladíte miesto nalepenia a gumovou škrabkou začnete od stredu ku kraju vytláčať vodu so saponátom. Tento spôsob je lepší pri lepení väčších kusov fólie, napríklad na spodnú rámovú rúru.


Skúsenosti

Ochrannú fóliu mám na bicykli nalepenú už druhú sezónu. Splnila teda moje očakávania a odolala predpokladaným nástrahám? Rovno odpoviem, že svoju úlohu splnila. Na mojom biku som ju použil na spodnej rámovej rúre, sedlovej rúre a zadnej stavbe. Pri zadnej stavbe som ju aplikoval na miesta, kde sa plášť pohybuje v blízkosti rámu. Jazdím celoročne, v každých podmienkach. Bicykel nemal núdzu o vodu, sneh a blato. Najviac opotrebovaná je fólia na sedlovej rúre, kde nános špiny býva najväčší. Tu sa už pomaly na okrajoch začína fólia odliepať, a teda časom bude zrelá na výmenu. Zadná stavba by bola tiež v poriadku, ak by som neprišiel o štyri špice vo výplete. Naopak, poškodenie na ráme som našiel na mieste, kde som fóliu nenalepil a pridával ju až dodatočne. Odlietavajúce kamene tu spravili svoje a na ráme sú viditeľné odbité kúsky laku v podobe bodiek.


Naopak, najhoršie bolo dať fóliu na kľuky. Toto miesto je dosť exponované a životnosť fólie bola nízka. Nakoniec som ju po druhom pokuse dal z kľúk dole. Okrem toho som ju nalepil v mieste hlavového zloženia, aby sa mi lak neodrel od bowdenov opierajúcich sa o rám. Taktiež na hornú rámovú rúru, ak by som náhodou nechtiac pretočil riadidlá pri manipulácii alebo páde.


Dúfam, že sa vám tento tip na dodatočnú ochranu páčil. Je to lacnejšia alternatíva, ktorú zvládnete aj doma a potrebujete akurát väčšiu dávku trpezlivosti, čas a celé vás to vyjde na niečo okolo 10 €. Ak niekto vyskúša doma nalepiť fóliu alebo už niečo podobné vyskúšal, budem rád, ak sa s nami podelí o svoje skúsenosti v komentároch. Viac detailov nájdete aj v galérii pod článkom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bicykel dlhšie čistý a krajší - WELDTITE Rapid Ceramic Shield

Video: Bicykel dlhšie čistý a krajší - WELDTITE Rapid Ceramic Shield

Ako funguje keramická ochrana laku? Voda sama steká dole po ráme a špina sa toľko nechytá? Vyskúšali sme to.
UDH pätka - čo je to a na čo je to dobré?

UDH pätka - čo je to a na čo je to dobré?

S tromi magickými písmenami UDH sa v poslednom roku stretávame podozrivo často. Viete však, čo znamenajú a čo sa za nimi skrýva?
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up