Novinky od obra - Giant modely pre rok 2023

Maratón, trail, enduro, rýchlosť, zábava. Giant stíha pokrývať všetko a pre rok 2023 si pripravil niekoľko nových modelov v rôznych stupňoch výbavy.

Giant Talon 0

Modelový rad Talon ocenia najmä začiatočníci a mierne pokročilí jazdci, keďže ponúka širokú škálu pohonov a odpruženia. Na samom vrchole stojí Talon 0, pohodlné XC-čko vystavané na hliníkovom ráme a určené pre jazdu v ľahkom teréne. I keď patrí do nižšej cenovej kategórie, nezaostáva ani za drahšími súrodencami, minimálne čo sa týka moderných trendov. Posed aj geometria kráčajú s dobou, nehovoriac o širokých „rajdoch" a krátkom predstavci – s trochou skúseností sa určite nebude brániť ani trailu.

Zaujímavosťou je prispôsobenie geometrie a komponentov veľkosti rámu. S jeho rastúcou veľkosťou sa mení zdvih vidlice z 80 na 100 mm, šírka riadidiel od 730 až po 780 mm, dokonca sa dá zvoliť veľkosť kolies, pričom 27,5-palcové prevedenie je možné ešte pri veľkosti L. Talon 0 je nacenený na 1 179 € a kompletné informácie o ňom nájdete na stránke výrobcu.

Giant Talon 0

Giant Fathom 29 2

Milujete traily, no zároveň vyžadujete od bicykla nízku údržbovosť a jednoduchosť? Giant Fathom sa radí práve do tejto kategórie. Ponúka agresívnu trailovú geometriu so 75° uhlom sedlovej rúrky a 66° uhlom hlavového zloženia, ktoré kombinujú efektívnosť vo výšľapoch a istotu v zjazdoch. Základom je tuhý hliníkový rám, ktorý toho zvládne veľa, pomáha mu 130 mm vidlica z dielne Giantu.

Krátka zadná stavba napovedá, kde bude Fathom doma. Veľmi užitočným detailom je teleskopická sedlovka, opäť vlastnej výroby. Po jej spustení nadol má jazdec pod sebou omnoho viac miesta na manévrovanie s bicyklom a tlmenie nerovností telom. Na bicykli je osadená kombinácia plášťov Maxxis Minion DHF o šírke 2,5“ vpredu a Maxxis Aggressor v rovnakej šírke vzadu. Oba je možné prerobiť na „bezduše“ a sú pripravené pozdvihnúť jazdné vlastnosti tohto trailového stroja. Jeho cena je 1 439 € a so špecifikáciou i geometriou ho nájdeš na stránke výrobcu.

Giant Fathom 29 2

Giant XTC Advanced SL 29 1

„Ix-té-céčko“ je ľahučký karbónový hardtail, na ktorom pofičíte s vetrom o preteky. Moderný XC bike, ktorý je ako stvorený pre „bomby“ do kopca. Stavia na ráme Pro-level Advanced Sl, čo je najľahší MTB rám, aký kedy Giant vyprodukoval. Použitie karbónu sa odrazilo jednak na jeho ľahkosti a jednak aj na tuhosti a efektívnom prenose sily.

Komponenty boli volené tak, aby napomáhali pri rýchlej jazde do kopca, no zároveň nespomaľovali pri zjazdoch. Preto tu napríklad nájdeme ľahšiu verziu vidlice RockShox SID s prívlastkom SL, kompletne osadené „XT-čko“ s karbónovými kľukami Praxis, karbónové kolesá, rýchle maratónske plášte Maxxis Rekon Race, no napríklad aj teleskopickú sedlovku, ktorá je pri zjazdoch na HT veľkým plusom. Cena takto osadeného bicykla je 5 099 € a všetko o ňom nájdete na stránke výrobcu.

Giant XTC Advanced SL 29 1

Giant Reign 1

Modely z radu Reign sú stavané najmä na rýchlu jazdu dole kopcom cez rockgardeny, korene, gapy. Kombinácia 170/160 mm zdvihu všetko krásne vyžehlí, koniec koncov, aj samotný systém Maestro je rokmi ostrieľaný „mazák“, ktorý absolvoval množstvo pretekov na EWS. Geometriu bicykla je možné čiastočne regulovať pomocou Flip Chipu, ktorým sa mení hlavový uhol, uhol sedlovej rúrky i výška stredu.

Toto navyšuje komplexnosť a univerzálnosť bicykla – vždy sa dá prispôsobiť trati, ktorá pred vami stojí. V neposlednom rade je tu možnosť osadenia menšieho zadného kolesa, čiže mullet prevedenie. Práve menšie zadné koleso dodáva bicyklu spolu s krátkou zadnou stavbou obratnosť, zatiaľ čo väčšie predné koleso umožňuje lepšiu priechodnosť terénom a stabilitu v priamom smere. O osadení teleskopickej sedlovky a vodítka reťaze sa pri tejto enduro mašine ani nemusíme baviť... Reign ako taký je dostupný v niekoľkých stupňoch výbavy, tento konkrétny kúsok nájdete aj s jeho špecifikáciou na stránke výrobcu.

Giant Reign 1

Giant Stance 2

Klopenka, šprint, klopenka, dvojka, klopenka, lavica... tu je Stance ako doma. Jeho trailová geometria a zdvihy 130/120 mm z neho robia zábavného spoločníka na singletrackoch. Základom je hliníkový rám s interným vedením kabeláže a so systémom odpruženia FlexPoint, teda ide o jednočap. To zjednodušuje údržbu bicykla, Stance sa nemusí báť každodennej jazdy v akýchkoľvek podmienkach. O odpruženie sa stará vidlica vlastnej výroby s tlmičom SR Suntour Raidon, oboje „na vzduchu“.

Aby bol zážitok z trailu ešte intenzívnejší, je tu osadená teleskopická sedlovka a aj plášte o šírke 2,35“. Tie sú pripravené na bezdušové použitie – stačí naliať tmel. Plusom sú 29-palcové kolesá, hlavne pri flowtrailoch, kde nadobudnú lepšiu zotrvačnosť, ktorá ide ruka v ruke so zvyšujúcou sa rýchlosťou. Cena bicykla v tejto výbave je 2 199 € a všetky informácie o ňom nájdete na stránke výrobcu.

Giant Stance 2

Giant Trance X 29 1

„Viac zdvihu – viac zábavy“, týmto heslom sa riadi model Trance X, ktorý vychádza z trailového Trance a ponúka zdvihy 150/135 mm. Rám je vyhotovený z odľahčeného hliníka ALUXX SL, kombinovaného s karbónovým vahadlom. Práve na hornom vahadle je situovaný Flip Chip, umožňujúci zmenu geometrie a uhlov z Low na High. Kým poloha Low je určená skôr na agresívnu jazdu dole kopcom, poloha High ponúka viac cross-country geometriu. Za zmienku jednoznačne stojí aj systém odpruženia Maestro.

Keďže sa radí medzi virtuálne systémy, eliminuje pohupovanie pri šliapaní a prenos sily je aj pri šliapavých pasážach trailu maximalizovaný. Ťažkému terénu je prispôsobená aj voľba plášťov – Maxxis Minion DHF 2,5“ vpredu kombinovaný s Dissectorom 2,4“ vzadu, oba pripravené na bezdušové prevedenie a viac zábavy. Cena tohto modelu je 3 999 € a jeho kompletnú špecifikáciu nájdeš na stránke výrobcu.

Giant Trance X 29 1

Giant Anthem Advanced Pro 29 3

Na svoje si prídu aj maratónci, pre ktorých je určený modelový rad Anthem. Kombinuje v sebe všetky moderné XC trendy a je stavaný najmä na rýchlosť a ľahkosť. Na ráme bolo v porovnaní s predošlou verziou ušetrených 241 gramov a spevnený stred zlepšuje a zefektívňuje prenos sily z pedálov do kolies. Samotná geometria rámu s dlhým reach-om je stavaná najmä na jazdu smerom nahor a pre rýchlosť, no to neznamená, že na ňom pri zjazdoch nie je zábava – svedčí o tom napríklad krátka zadná stavba a položený hlavový uhol.

Ak sa bavíme o zdvihoch, doba prehovorila aj sem a na ťažké XC trate je Anthem lepšie pripravený vďaka zdvihom 110/100 mm so systémom odpruženia FlexPoint Pro. Veľkou výhodou Giant-u je, že pri danej cene už dokáže na bike osadiť karbónové kolesá vlastnej výroby, doplnené o univerzálne a rýchle plášte Maxxis Rekon Race o šírke 2,4“. S cenovkou 4 999 € a všetkými informáciami ho nájdete na stránke výrobcu.

Giant Anthem Advanced Pro 29 3
Samozrejme, toto je len zlomok ponuky Giant-u, bicykle sa v modelových radoch dajú zvoliť s lepšou či „ľudovejšou“ výbavou, ľahšie i ťažšie, tak, aby vyhovovali každému. Stačí navštíviť stránku výrobcu a vybrať si.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené bicykle Marin - zábava v každom teréne PR článok

Celoodpružené bicykle Marin - zábava v každom teréne

Prerobený a prestavaný model s modifikovanou geometriou, novými komponentmi či systémom pruženia. Aj to sľubuje tento kalifornský výrobca vo svojej ponuke pre rok 2023.
Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách PR článok

Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách

Bicykle Ghost sú už roky zárukou a zrkadlom nemeckej kvality a precíznej práce. Pre sezónu 2023 si prichystali najmä nové „fully“ a dobrodružné gravel bicykle.
 Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite PR článok

Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite

Giant len nedávno predstavil nové elektrobicykle v dámskom aj pánskom vyhotovení. Čím sú výnimočné oproti konkurencii?
keyboard_arrow_up