Zdroj: Profimedia

Ak niekto doteraz pochyboval o kvalite ženskej cyklistiky, Strade Bianche opäť potvrdilo, že si ženy zaslúžia pozornosť, ktorá sa im v poslednom období dostáva.

Jedna z najkrajších jednorazoviek v Taliansku, so štartom pri pevnosti Fortezza Medicea a cieľom na námestí Piazza del Campo v Siene, priniesla všetko, čo náročný divák od cyklistiky očakáva – úniky, útoky, súboje do posledného milimetra a dokonca aj splašeného koňa.

Preteky dostávajú špecifický nádych aj tým, že sa na nich zúčastňujú taktiež špecialistky na cyklokros. Šancu bojovať s najlepšími im dáva 8 gravelových úsekov s celkovou dĺžkou 31 kilometrov. Naopak, pre špecialistky na cestu hovorí 136 kilometrov s prevýšením 2 000 metrov.


Puck Pieterse – FENIX-Deceuninck

V každom článku sa vám budem snažiť bližšie predstaviť vybrané cyklistky. V tom predchádzajúcom o prvej jarnej klasike som sa venovala hlavne Annemiek van Vleutenovej a Lotte Kopeckej, od ktorých sa očakávajú najvýraznejšie výsledky. V spojitosti so Strade Bianche som však stavila na mladú Puck Pietersovú z tímu FENIX-Deceuninck.

20-ročná Holanďanka sa špecializuje na cyklokros a horskú cyklistiku. Medzi elitu vstúpila v sezóne 2018 – 2019, keď prvýkrát v kariére vybojovala titul národnej šampiónky v cyklokrose medzi juniorkami, o rok sa jej to podarilo aj v celoeurópskej konkurencii. V roku 2022 si obliekla dúhový dres svetovej šampiónky do 23 rokov. Tento rok dokonca skončila na majstrovstvách sveta medzi ženami druhá za krajankou Fem van Empelovou.

Pre Pietersovú to boli vôbec prvé cestné preteky. Nenahrávalo jej ani dokonalé počasie, pre ktoré nemohla naplno ukázať svoju vycibrenú cyklokrosovú techniku. Jej výkon to však neovplyvnilo a Holanďanka ukázala, že aj v takom mladom veku už má potrebnú vytrvalosť aj smerom k takýmto dlhým jednorazovkám. Veď posúďte sami – v konkurencii tých najlepších cyklistiek skončila šiesta za piatou majsterkou sveta Annemiek van Vleutenovou! A pri preťatí cieľovej pásky sa tešila zo všetkých najviac. Vyrastá nám nový Mathieu van der Poel medzi ženami?


Naháňanie Kristen Faulknerovej

...keď jej redaktor na mieste oznámil, že v tesnom finiši vyhrala. Odpovedala mu na to jednoducho: „OK.“
Toľko „predstavovačky“, poďme späť k samotným pretekom. Do odvážneho úniku sa pustila už 32 kilometrov pred cieľom Američanka v drese Jayco, Alula Kristen Faulknerová, ktorá má na svojom konte okrem iného aj dve etapové víťazstvá na Gire a je veľmi silná aj v časovke. 30-ročná jazdkyňa si na súperky vypracovala sľubný minútový náskok, ktorý sa, ako prvá, rozhodla stiahnuť Demi Volleringová z SD Worx. Tej však v stíhacej jazde veľmi nepomohol splašený kôň, ktorý sa utrhol a bežal pred Holanďankou dlhšie, ako si asi predstavovala.



Neželaný hosť nakoniec nezvládol jednu zákrutu a mierne sa „vysypal“, ale dočítala som sa, že je v poriadku a už sa teší na 10. ročník týchto pretekov. To sa v skupine prenasledovateliek začali tiež diať veci – na atak Lotte Kopeckej absolútne nevedel zareagovať Movistar s van Vleutenovou a Lippertovou, ktorý v druhých pretekoch za sebou vyhorel. Kopecká sa spojila s Volleringovou a toto tímové duo sa dalo na honbu za vedúcou pretekárkou.

Bez vysmiatych fotografií na cieľovej páske

Obe pretekárky sa v cieli objali, pogratulovali si a na otázky novinárov odpovedali, že na prvom mieste je tím.
Kilometer pred cieľom pretekárky SD Worx Američanku dobehli. Počas stúpania na Svätú Katarínu, ktoré má miestami sklon aj 16 %, nie je veľmi ľahké vymeniť si pár slov a dohodnúť sa na víťazke, to uznávam, ale finiš bol predsa len mierne klesavý. „Kameň-papier-nožnice" sa však nekonali, ako sme to videli na etapových pretekoch Okolo Slovinska medzi tímovými kolegami z UAE, Tadejom Pogačarom a Rafalom Majkom. Holanďanka s Belgičankou si to rozdali v nekompromisnom špurte až na cieľovú pásku.


Súdiť, či bolo pre tím dobré, dať pretekárkam v závere voľnú ruku, sa neodvážim. Pokojne rozprúďte diskusiu vy v komentároch. Mne sa tento krok ako divákovi páčil. Veď aj Volleringová v popretekovom rozhovore priznala, že najprv nevedela, čo má robiť a nakoniec si predstavila, že je na tréningu a dala do toho všetko. Najviac ma však pobavila jej prvotná reakcia, keď jej redaktor na mieste oznámil, že v tesnom finiši vyhrala. Odpovedala mu na to jednoducho: „OK.“ Tímové pódium doplnila tretia Faulknerová.


Obe pretekárky sa v cieli objali, pogratulovali si a na otázky novinárov odpovedali, že na prvom mieste je tím. SD Worx dosiahol na druhej klasike double, s čím nemôže byť nespokojný. Ako tento rozporuplný finiš ovplyvní tímového ducha do ďalšieho priebehu sezóny, uvidíme.


SD Worx má každopádne veľmi silné cyklistky, ktoré zatiaľ nepoznajú chuť prehry. Som zvedavá, ako sa im bude dariť na etapových pretekoch a či sa Movistar zo slabšieho úvodu sezóny otrasie.

[Foto na úvode: Profimedia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
barcasuch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Omloop Het Nieuwsblad - prvá jarná klasika pre Lotte Kopeckú

Omloop Het Nieuwsblad - prvá jarná klasika pre Lotte Kopeckú

Cyklistická sezóna sa rozbieha už aj v Európe a do kolotoča World Tour naskočili všetky ženské esá tejto sezóny.
Jarné klasiky a etapáky 2023 (2. časť) - stále na plný plyn

Jarné klasiky a etapáky 2023 (2. časť) - stále na plný plyn

Klasikárska časť sezóny pokračovala až do začiatku mája. Aké ďalšie prekvapenia nám priniesla?
Jarné klasiky a etapáky 2023 - opäť na plný plyn (1. časť)

Jarné klasiky a etapáky 2023 - opäť na plný plyn (1. časť)

Jarná časť profi sezóny sa nám už pekne rozbehla a dočkali sme sa pekných súbojov. Ako dopadol očakávaný súboj Pogačara s Vingegaardom, zažila teleskopická sedlovka opäť svoju chvíľu slávy a podaril sa Alaphilippovi ďalší kotrmelec?
keyboard_arrow_up