PRO MSN 1.3 SEDLO - sedlo, ktoré zvládne ťažké zaobchádzanie

Enduro použitie, masívne materiály a karbón. Bude to však pre drsnú jazdu naozaj stačiť?

Výrobca PRO má v ponuke 10 sediel pre MTB, z toho MSN 1.3. je vyrobené priamo pre enduro disciplínu.

MSN – čo je to za názov?

Názov pozostáva z troch písmen, a to:
  • M – disciplína alebo jazdecký štýl – mountainbike
  • S – dĺžka sedla, v tomto prípade je sedlo krátke – short
  • N – pozícia jazdca, v tomto prípade neutral – neutrálna

Sedlo

Požiadavky enduro jazdca – treba kvalitné sedlo?

Keďže som jazdec, ktorý preferuje jazdu skôr z kopca ako do kopca, sedlo nebude komponent č. 1 na bicykli, ktorý potrebujem mať dokonalý. Na enduro bicykli sa však trávi veľa času v sedle, či už som na bežnom výjazde 2 - 3 hodiny, alebo na pretekoch 3 - 5 hodín. Celodenné výjazdy taktiež nie sú výnimkou. Avšak, som zvyknutý jazdiť bez vložky. Nie je to pre dlhé sedenie na sedle úplne najlepšie, avšak vložka mi, bohužiaľ, prekáža.

Tým pádom by som nadviazal na požiadavky, ktoré od sedla ako enduro jazdec vyžadujem:

... pre enduro jazdcov, pre ktorých je dôležité, aby im pri jazde z kopca nezavadzalo.
Materiál a odolnosť: Na pretekoch sa mi raz stalo, či už pri páde, alebo v krízovej situácii, že som zlomil sedlo. Áno, nestáva sa to každú jazdu, ale keď sa to už stane, potrebujete to riešiť za pochodu, čo nie je úplne najlepšia voľba. Budete radi, ak preteky dojazdíte. Sedlo je pri jazde z kopca „prekážka", o ktorú sa jazdec neustále opiera a ktorá dostáva zabrať, aj keď sa to tak nezdá.

PRO MSN 1.3 SEDLO
Tvar sedla a výrezy: Pri sedlách, ktoré som mal na svojom enduro bicykli, bolo mojím najväčším problémom znecitlivenie citlivých partií. Nech som mal akúkoľvek dobrú pozíciu pri šliapaní a dokonale nastavené sedlo, tento problém som mal pri 90 % sediel, ktoré som skúšal. Pokiaľ sa vám to tiež stalo, určite viete, že to nie je nič príjemné.

Materiál sedla a hmotnosť

Sedlo sa dodáva v dvoch verziách šírky, a to 142 mm a 152 mm, ktoré som testoval. Jeho hmotnosť sa v závislosti od šírky líši, buď váži 255 g, alebo 275 g. Koľajnice sedla sú z ocele a konštrukcia sedla je z plastu, pričom je vystužená karbónom. Materiál poťahu je PU alebo polyuretán.

PRO MSN 1.3 SEDLO

Sedlo v praxi

Ideme na to, prvý výjazd. Na prvý pocit ma prekvapilo, ako mi dobre sadlo. Polstrovania na sedle PRO je viac ako na bežných sedlách, ktoré som predtým mal, no na pocit je tvrdšie. Dal som ho vyskúšať aj dvom spolujazdcom, ktorí si taktiež pochvaľovali tvar, no na druhej strane tiež spozorovali, že sedlo je tvrdšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Tu som si dal otázku – bude sedlo rovnako komfortné aj pri dlhších výjazdoch?

Vybral som si na test pár kopcov, či už s miernejším, alebo prudším stúpaním. Pri strmších stúpaniach ma príjemne prekvapilo, ako zadná časť sedla svojím tvarom podopierala moje telo, pričom ma držala pri šliapaní na mieste.

PRO MSN 1.3 SEDLO na bicykli
Sedlo je robené pre enduro jazdcov, pre ktorých je dôležité, aby im pri jazde z kopca nezavadzalo.
Životnosť sedla, ak ho jazdec pri nejakom páde nezlomí, bude na vysokej úrovni.
Keďže mám najdlhšiu teleskopku, aká sa do sedlovej rúrky môjho biku zmestí, no zároveň dosť vysoko pretŕča, tak mám sedlo celý čas medzi stehnami. Čím je teda menšie, tým je to z môjho pohľadu pre zjazd lepšie a kontaktu so sedlom je menej. Sedlo PRO je rozmermi veľmi podobné ako to, ktoré som mal na biku predtým, takže žiadny problém som nespozoroval. Špička sedla nie je príliš dlhá a potešilo ma, že je dostatočne obalená materiálom aj z bokov.


PRO MSN 1.3 SEDLO
Rovnako som ešte model MSN 1.3 otestoval na dlhom výjazde (4 - 5 hod.), kde bola tvrdosť polstrovania dostatočne mäkká na to, aby som nespozoroval žiadne bolesti, a to aj bez výstelky. Za celú dobu som taktiež nespozoroval znecitlivenie partií, čo ma veľmi potešilo. Otvor v sedle, ako spomína výrobca pre drenáž a rovnako aj pre zníženie tlaku na citlivé miesta, sa osvedčil.

Pre koho je sedlo vhodné?

Pre všetkých jazdcov, ktorí chcú mať kvalitné sedlo za primeranú cenu – keď zoberieme do úvahy materiály, prepracovanie a kvalitu sedla. Životnosť sedla, ak ho jazdec pri nejakom páde nezlomí, bude na vysokej úrovni. Pokiaľ potrebujete sedlo, ktoré má dobrý anatomický tvar a pri jazde z kopca vám nebude prekážať, model MSN 1.3 môžem za seba odporučiť. Naviac, toto sedlo môžete testovať až 30 dní a vrátiť, ak nesadne.

Určite sa dajú nájsť aj lacnejšie alebo drahšie alternatívy enduro sediel, no to záleží od výberu a požiadaviek daného jazdca. Na MTBIKER shope ho nájdete za 118 €, pričom MOC je 139 €, no výsledná cena záleží aj od úrovne zákazníckeho účtu. Ak hľadáte niečo univerzálnejšie, sedlo PRO Stealth Sport AF za 84,99 € môže byť tým správnym riešením. Prípadne kratšie sedlo s dobrými recenziami je aj PRO Stealth Offroad za 149,90 €. Toto sedlo testoval aj náš Imroman.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Moab Hip Pack 4 – vrecká vo vreckách

Test: VAUDE Moab Hip Pack 4 – vrecká vo vreckách

Existuje veľa spôsobov, ako počas jazdenia prepraviť servis, jedlo alebo oblečenie. Časom každý príde na to, čo mu pri jazdení chýba a, naopak, čo so sebou ťahá zbytočne.
Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Shimano predstavilo nedávno nový modelový rad topánok pre gravity disciplíny. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako dopadne tretra pri solídnom teste v teréne?
Test: FOX Transfer SL – ľahká ako pierko so zvukom delovej gule

Test: FOX Transfer SL – ľahká ako pierko so zvukom delovej gule

Aj keď nejde o úplnú novinku, stále je to jedna z najľahších teleskopických sedloviek na trhu. A práve preto si zaslúži pozornosť.
keyboard_arrow_up