Pozvánka: GreenWay Slovak E-Bike Cup - nový slovenský pohár v elektrobicykloch

Rozvoj elektrobicyklov vidno aj v našich končinách a po vzore majstrovstiev sveta tu máme prvý ročník slovenského pohára v kategórii E-MTB XCO.

V minulom roku sa konali majstrovstvá sveta vo francúzskom Les Gets, kde o dúhový dres bojoval aj Peter Sagan. Táto súťažná kategória sa pomaly usadila na najvyšších súťažiach pod hlavičkou UCI a postupne sa začala dostávať aj do národných súťaží. Slovenský zväz cyklistiky (SZC) v tomto smere nechce zaháľať a naopak naskočil včas do rozbehnutého vlaku. Ak vás zaujíma, ako to môže vyzerať v príprave na tento druh pretekov, vo videu nižšie nájdete odpoveď od samotných reprezentantov.


Bitka o dres majstra Slovenska prebehne 29. júla v Oslanoch.
Doposiaľ sme túto kategóriu nemali zaradenú v kalendári, ale v roku 2023 sa to zmení. Myšlienka podobného formátu je tu už dlhšie. Stojí za ňou Matúš Radosa a tento rok sa ju podarilo zrealizovať. Vo svete sa už uskutočnila bitka o dúhové tričko viackrát a podobne sa rozvíja aj svetový pohár v tejto kategórii. SZC sa rozhodol vytvoriť slovenský pohár v E-MTB cross country kategórii, ktorý bude pozostávať zo štyroch kôl a majstrovstiev Slovenska.

GreenWay Slovak E-Bike Cup

Miesta pretekov

Premiérové otváracie kolo sezóny nás čaká v polovici apríla v Turčianskych Tepliciach (15. 4. 2023) a hneď nasledujúci víkend 23. apríla v Drozdove. Po kratšej pauze budeme 20. mája pokračovať v Rajeckých Tepliciach. Štvrté kolo nás čaká 22. júla v Poráči. Bitka o dres majstra Slovenska prebehne 29. júla v Oslanoch. Prvé štyri kolá budú prebiehať popri ostatných podujatiach v horskej cyklistike a MSR budú samostatnou udalosťou len pre elektrobicykle.

Trate a kategórie

Samotné trate sa prevažne budú zhodovať s tými v klasickej súťaži horskej cyklistiky, ale niektoré budú obsahovať alternatívne úseky. Napríklad ako zaradenie ťažšieho stúpania, kde nebude stačiť len dobrá technika a bude potrebné použiť aj elektromotor.

E-MTB cross country
Premiérový ročník bude obsahovať len mužskú a ženskú kategóriu. V nich sa budú môcť zúčastniť licencovaní jazdci z kategórie junior, U23, elite a masters. V rámci majstrovstiev Slovenska sa budú okrem mužov a žien samostatne vyhodnocovať aj kategórie juniorov a junioriek.

Slovenský pohár v E-MTB cross country Slovenský pohár v E-MTB cross country

Plány do budúcna

V budúcnosti chce Slovenský zväz cyklistiky otvoriť možnosť aj pre viacero kategórií a tiež pre hobby jazdcov. Tento rok budú iba MSR zaradené do UCI kalendára, ale snahou organizátorov a SZC bude uchádzať sa o čo možno najvyššie kategórie UCI kalendára pretekov na Slovensku.

Ak vás zaujali tieto informácie a chceli by ste sa dozvedieť viac, navštívte stránky Slovenského zväzu cyklistiky a v kalendári nájdete aj propozície a možnosť prihlásenia sa na prvé kolo v Turčianskych Tepliciach.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MSR v e-MTB XCO 2023 - hviezdny štartový rošt

Pozvánka: MSR v e-MTB XCO 2023 - hviezdny štartový rošt

E-biky si nachádzajú svoje miesto aj v XCO. Do Greenway Slovak E-bike Cup-u sa pomestili aj majstrovstvá Slovenska v tejto disciplíne.
Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Leto už budeme mať o pár týždňov oficiálne za sebou, ale pretekový kalendár rozhodne nekončí.
Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
keyboard_arrow_up