Pozvánka: Race through Slovakia - najväčšia tohtoročná výzva

Nie každý môže byť šprintér, len zopár cyklistov môže mať KOM/QOM na kopci za domom, avšak všetci dokážeme jazdiť ďalej, vytrvať a posunúť vlastné hranice.

Aj o tom je nultý ročník vytrvalostných cyklistických pretekov po najkrajších cestách Slovenska. Race through Slovakia sú cyklistické vytrvalostné preteky, počas ktorých sa jazdkyne a jazdci môžu spoliehať len na vlastnú silu, schopnosti a využívať iba služby, ktoré sú prístupné každému účastníkovi. Ide o koncept pretekov, ktorý na Slovensku doteraz chýbal. Cyklistky a cyklisti počas neho prekonajú približne tisíc kilometrov, na ktorých ich čaká šesť povinných úsekov. Trasu medzi nimi si tvoria sami.

Race through Slovakia

Propozície a trasa

Trasa vedie cez najkrajšie miesta na Slovensku, ale mimo veľkej premávky. Trať obsahuje 6 povinných úsekov, ktoré musí prejsť každý pretekár a zvyšok trate medzi týmito bodmi si pretekárky a pretekári zvolia sami. Preteky štartujú 6. mája 2023 o 9:00 v Bratislave na nádvorí Pradiarne 1900 pri predajni MTBIKER a Isadore.

Túto dĺžku zvolili organizátori z dôvodu väčšej atraktivity pre menej skúsených vytrvalcov...
Prvý úsek, na začiatku ktorého bude až pod Červený most všetkých sprevádzať doprovod mestskej polície, povedie známymi karpatskými cestami v blízkosti Bratislavy a bezpečne cyklistov vyvedie z hlavného mesta. V Borinke sa začína naostro, odtiaľ už musia mať súťažiaci naplánovanú vlastnú trasu až po povinný segment, ktorý začína v obci Košeca a končí v Čičmanoch.

Jazda najkrajšími cestami Slovenska

Tretí povinný úsek je jediný, ktorý je situovaný mimo Slovenska. Zavedie vás do Poľska a poskytne vám nezvyčajný pohľad na Vysoké Tatry z ich severnej strany. Ďalším veľmi zaujímavým úsekom bude Kojšovská hoľa, ktorá bude najvyšším položeným miestom na trase. Vrchol sa nachádza vo výške 1 246 m n. m.

Koniec piateho úseku sa nachádza pri prečerpávacej vodnej elektrárni Čierny Váh. Okrem toho, že spoznáte zaujímavé technické dielo, tak sa vám ukáže výhľad na Vysoké Tatry, Liptovskú Maru a obce Východná či Hybe. Posledný úsek sa nachádza medzi obcami Čierny Balog a Hriňová a unaveným nohám dá opäť zabrať. Od neho sa súťažiaci a súťažiace už budú len ponáhľať do cieľa v Bratislave.


Relive: trasa Čierny Balog a Hriňová

Výzva, ktorú môže skúsiť každý

Trasa zahŕňajúca všetky úseky by mala byť dlhá približne 1 000 kilometrov. Vo svete vytrvalostných cyklistických pretekov ide o pomerne krátky event. Túto dĺžku zvolili organizátori z dôvodu väčšej atraktivity pre menej skúsených vytrvalcov, ktorí majú záujem si vyskúšať takýto formát pretekov. Pre skúsenejších „harcovníkov” to môže poslúžiť ako dobrý tréning na iné preteky. V našom regióne sa jazdí napríklad náročný Three Peaks Bike Race, ktorý máva bežne okolo 2 200 kilometrov alebo Race through Poland s dĺžkou približne 1 600 kilometrov.

Iba za použitia vlastných síl

Dôležité je povedať, že ide o takzvaný selfsupport event. Počas celých pretekov môžete využívať len služby, ktoré môže využiť každý iný pretekár alebo pretekárka. To znamená, že sa nesmiete ubytovať napríklad u rodiny alebo kamarátov, alebo si dať voziť veci v aute. Mali by ste byť schopní postarať sa sami o seba. Ak vám jazdenie sólo až tak „nevonia”, organizátori Race through Slovakia pripravili aj kategóriu pre dvojice. Z vášho dobrodružstva sa tak môže stať skvelý zážitok s vaším parťákom alebo parťáčkou.

Race through Slovakia má za cieľ osloviť nielen pretekárov a pretekárky, ktoré sa budú biť o bedňu víťazov, ale aj jazdcov, ktorí si dajú event ako osobnú výzvu a pokúsia sa posunúť svoje hranice ďalej. Vítaní sú, samozrejme, aj všetci tí, ktorí budú bojovať počas pretekov najmä sami so sebou. Aj preto nie je časový limit na dojazd do cieľa. Organizátori však budú čakať posledných pretekárov len do začiatku afterparty, ktorá sa uskutoční 12. mája v Bratislave, takže ak ju nechcete zmeškať, musíte preteky dokončiť v limite 7 dní.

Race through Slovakia je dobrodružstvo a skvelý zážitok

Vidíme sa v cieli

Usporiadatelia by radi vytvorili na Slovensku zaujímavé preteky, ktoré si budú dávať lokálne cyklistky a cyklisti, ale aj športovci zo zahraničia, pravidelne do kalendára. Aj preto je registrácia na preteky bezplatná a otvorená každému, kto bude rešpektovať pravidlá a podujatie si príde užiť. Prihlásiť sa dá do 16. apríla do polnoci.

Viac informácií sa dozviete na webstránke pretekov alebo na ich Instagrame, alebo Facebooku.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Race through Slovakia

calendar_today 06.05.2023 - 12.05.2023
label Preteky jednotlivcov
place Bratislava (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Race through Slovakia - nultý ročník prvých vytrvalostných pretekov na Slovensku

Reportáž: Race through Slovakia - nultý ročník prvých vytrvalostných pretekov na Slovensku

Vytrvalostné cyklistické preteky, ktoré svojou dĺžkou približne 1000 km lákajú nielen skúsených jazdcov a jazdkyne, ale aj nováčikov v tejto disciplíne.
Vytrvalostné preteky Race through Slovakia spúšťajú registráciu do druhého ročníka

Vytrvalostné preteky Race through Slovakia spúšťajú registráciu do druhého ročníka

Tisíc kilometrov, šesť povinných úsekov najkrajšími cestami Slovenska. To sú v skratke vytrvalostné preteky Race through Slovakia, ktoré si v máji 2023 skúsilo viac ako päťdesiat cyklistov a cyklistiek.
Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu 2023 - na „samotě“ u lesa

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu 2023 - na „samotě“ u lesa

„Zavretý“ medzi ihličnanmi, výhľady na nekonečné lesy, len ty, tvoj bicykel a kopec. Vitajte na Kasárňach.
keyboard_arrow_up