Škoda Bike Open Tour 2023 - populárna séria oslavuje 10 rokov

Tradičná séria maratónov Škoda Bike Open Tour štartuje už tento mesiac. Na čo všetko sa pri jeho „okrúhlinách“ môžeme tešiť?

Šesť tradičných kôl, „profíci“ aj hobby pretekári a rôznorodosť jednotlivých kôl. Škoda Bike Open Tour je u nás už stálicou a podujatia tejto série sú medzi cyklistami veľmi obľúbené. Dokazujú to aj minuloročné preteky, kedy sa účasť na niektorých kolách merala rádovo v stovkách.

Klasický koncept i nové trate

Oproti minulému roku, kedy sa odohralo v rámci tejto série päť podujatí, sa môžeme tešiť na „navrátilca“. Celý ohňostroj naháňačiek, „dupania“ do kopca a rýchlych zjazdov totiž odpálime už 29. apríla v Svätom Jure. Malokarpatskými trailami aj šotolinou nás prevedie Škoda Svätojurský MTB maratón. Po niekoľkých ročníkoch, ovplyvnených covidom, tak opäť zavítame aj na juh Slovenska blízko Bratislavy.

Toto kolo je totiž jedno z mála, ktoré má samostatnú gravel trať a kategórie.
Odtiaľ sa presunieme do Rajeckých Teplíc. Už 20. mája sa odohrá jeden z najrýchlejších a zároveň i najobľúbenejších maratónov série, a síce Škoda MTB maratón Rajecké Teplice. Ten býva typický najmä nekonečnými úsekmi po šotoline a zvážniciach. Prostredie Lúčanskej Malej Fatry sa však za námahu zvykne odvďačiť krásnymi výhľadmi a jedinečnou atmosférou. Minulý rok sa tu o tom, že nie vždy všetko vyjde ako má, presvedčil aj taký špecialista na maratóny, akým je náš Imro.

Rajecke_Teplice
Preteky v srdci národného parku? Škoda Slovenský raj nám ukazuje, že sa to dá. Na týchto pretekoch sa 10. júna opäť stretnú pravoverní bikeri, navyše budú „okorenené“ prítomnosťou milovníkov štrkoletov. Toto kolo je totiž jedno z mála, ktoré má samostatnú gravel trať a kategórie. Predsa len, trate sú stavané najmä na rýchlosť, ktorú na vlastnej koži okúsil minulý rok aj Glevo.

Slovenský raj
Kraj viníc, lipicanov, zubrov i tajomného pohoria Tribeč bude 24. júna hostiť Škoda MTB cyklomaratón Topoľčianky. Množstvo „singlov“, horská prémia k hradu Hrušov, pretavená do titulu kráľa a kráľovnej Hrušova, či ostré stojky – toto je overená dlhoročná tradícia tohto maratónu. Pred rokom sa tu konali aj MSR v maratóne, o priebehu maratónu si môžeš prečítať v tomto článku.

Topolčianky
Samotná organizácia pretekov je každoročne na vysokej úrovni...
Škoda MTB maratón Levočské vrchy, konajúci sa 15. júla, sľubuje skvelú atmosféru už od samého začiatku. Štart je totiž situovaný priamo v historickom centre Levoče, kde sa veľakrát k fandeniu pridávajú aj okoloidúci Levočania. Trať vedie podľa dobrého zvyku majoritne po zvážniciach, no to zďaleka neznamená, že tu chýbajú technické úseky, stačí si spomenúť na ostrý padáčik v zjazde... O svojom zážitku s ním sa nerozpísal nik iný, ako domáci „drtič“, Glevo.

Levočské vrchy
Celá séria už tradične vyvrcholí na Škoda HORAL MTB maratóne. Ten sa odohrá 12. augusta a prevedie nás okolím Svitu. Podtatranská bodka síce pred niekoľkými rokmi prišla o svoju legendu, Kráľovu hoľu, no zďaleka jej to neuberá na atraktivite ani náročnosti.

Horal

Eco-friendly preteky pre každého

Na sérii ŠBOT je pekné, že sa vždy snaží myslieť na každého: od tých najmenších cez športovo založené rodiny, nováčikov a dlhoročných „harcovníkov" až po e-bikerov. Každý si vždy dokáže nájsť trať vyhovujúcu svojmu zameraniu a o ideálnej dĺžke. Samotná organizácia pretekov je každoročne na vysokej úrovni, nechýba chillout zóna pre rodiny s deťmi, miesto na umytie bicykla a jeho následne uschovanie, stánky s občerstvením, sprievodný program... je cítiť, že sa organizátori snažia byť otvorení hocikomu.

umyvarenchillout

A že sa na „zelené“ preteky iba nehrajú, dokazuje aj množstvo využitých separovateľných materiálov. Od štartových čísiel na špagátoch cez kompostovateľný riad až po textilné vrecká, ekologický prístup si našiel cestu do každého zákutia.

ECO friendly

Tradičný partner a jeho podpora

Škoda je známa hádam každému „fandovi“ cyklistiky, koniec koncov, vídať ju na množstve profi pretekov, ktoré korunuje Tour de France. Pod svojím patronátom už dlho drží aj túto sériu a podporuje ju ako organizačne a mediálne, tak aj materiálne. Bohatá tombola po každom podujatí je už snáď samozrejmosťou, veľkým lákadlom je možnosť vyhrať víkendový pobyt či Škodu Enyaq iV na týždeň vo finálnom losovaní.

Hlavna Cena
Prvé okrúhliny tejto série opäť prinesú množstvo príbehov a zážitkov, driny, no i krásnych výhľadov a prírody. Jednotlivé preteky nájdeš aj v našom MTBIKER kalendári. Budeš pri tom? My áno.

Fotografie: welovecycling.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?

ŠKODA Svätojurský MTB maratón

calendar_today 29.04.2023
format_list_numbered 1. kolo - Škoda Bike Open Tour
label MTB maratón
place Svätý Jur (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: ŠKODA MTB cyklomaratón Topoľčianky - zábava v ideálnych podmienkach

Reportáž: ŠKODA MTB cyklomaratón Topoľčianky - zábava v ideálnych podmienkach

Z môjho pohľadu ponúkajú Topoľčianky najzábavnejšiu a najtechnickejšiu trať z celej série ŠKODA BIKE OPEN TOUR, a to sa mi opäť potvrdilo.
Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Obľúbený maratón sa vrátil po vynútenej trojročnej prestávke a je rovnaký, ak nie ešte lepší, ako si ho pamätáme. Moje zážitky, očistené od blata, som sa rozhodla spísať v krátkom článku.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
keyboard_arrow_up