Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste

E-bikov je dnes na trhu nepreberné množstvo. Nový Rift Zone E má však niečo, čo konkurencia dlhodobo ignoruje.

Analógový model Rift Zone je „známa firma” na poli s trailovými bicyklami. Dnešným dňom však k nemu pribúda aj alternatíva v podobe elektrifikovanej verzie s pridaným písmenom „E”. Na rozdiel od klasickej verzie, tá elektrická „nehrá” na drahé materiály ako karbón a naleštené top sady.

Ide čisto o pragmatické modely osadené komponentami s čo najlepším pomerom ceny, výkonu a výdrže. Zároveň vyslovene cítiť, že ten, kto nový Rift Zone E navrhoval, dokonale pozná potreby bežných smrteľníkov, ktorí chcú poctivý e-bike, ktorý zvládne takmer všetko už v setupe, s akým príde z továrne a zároveň ich finančne „nevyžmýka”.


Konštrukcia a geometria - všestranný univerzál

Základom všetkých troch modelov je hliníkový rám so zdvihom 140 mm, ktorý je rovnaký aj pre vidlicu. Kinematika zadnej stavby je starý dobrý a rokmi overený prepákovaný jednočap s vertikálnym umiestnením tlmiča. Ide o čistokrvné 29-iny bez možnosti voľby mullet setupu. Chod zadnej stavby je vyladený tak, aby bol bike citlivý na malé nerovnosti, no zároveň, aby zbytočne „nehúpal” pri šliapaní.


Krivka prepákovania je navrhnutá tak, aby sa priebeh chodu dal jednoducho ladiť, či už točítkami na tlmiči, alebo pridaním tokenov. Generátorom krútiaceho momentu sú motory Shimano EP6 a EP8, rovnako ako aj pohon a batérie, ktoré sa dajú z rámu jednoducho demontovať.

Samozrejmosťou je použitie UHD pätky a vnútrom vedená kabeláž. Nájdete tu aj robustnú ochranu spodnej rámovej rúry, ochranu rámu proti pretočeniu riadidiel, bezdušové plášte a aj výkonné 4-piestikové brzdy TRP Slate s 203 mm kotúčmi vo všetkých špecifikáciách.


Po stránke geometrie ide o trailový bike, ktorý sa nesnaží ohúriť extrémne položenou hlavou, ale skôr vsádza na optimálne hodnoty, ktoré zabezpečia univerzálnosť, či už smerom hore, alebo dole.

Hlava má uhol 65°, sedlovka 77°. Zadná stavba má 440 mm a reach vo veľkosti L činí slušných 485 mm. Sedlová rúra dlhá 425 mm (veľkosť L) pojme teleskopku so zdvihom 170 mm.


O krok napred pred konkurenciou

Raritným a veľmi šikovným ťahom je použitie ráfikových vložiek (tzv. insertov) Cush Core v kolesách už priamo vo výrobe. Odpadá vám tak ďalšia investícia a trápenie sa s inštaláciou do kolies. Jediná škoda je, že túto „fičuru” nedostal aj najdostupnejší model. S insertami Cush Core, ktoré inak medzi rečou patria k tým najlepším na trhu, používa Marin „bio-eko-raw” tmel vlastnej produkcie, nezabudlo sa ani na špeciálne ventilky určené pre použitie s insertami.


Modely, špecifikácie a ceny - trio vydarených

Základom v ponuke je model Rift Zone E (base) - s 85 Nm motorom Shimano EP6, 502 Wh batériou a pohonom Shimano Deore (10-rýchlostný), pruženie má na starosti duo RockShox 35 Silver R a tlmič X-Fusion O2 Pro R. Odporúčaná MOC je 4 999 €.


Prostredný model nesie označenie E1 a osadený je rovnako EP6 motorom Shimano. Je tu však batéria s vyššou kapacitou, a to 630 Wh. Pohonné ústrojenstvo nesie logo Shimano Deore (11 rýchlostí), odpruženie dodal RockShox, konkrétne vidlicu Pike a tlmič Deluxe Select. Cenovka je stanovená na 5 599 €.

Vrcholom ponuky je model E2, ktorý má ľahší motor Shimano EP8, 630 Wh batériu, pohon Shimano XT 11-rýchlostný, odpruženie FOX 36/Float X Performance Elite
a cenu 6 899 €.


Nové elektrifikované Mariny predstavujú zaujímavú voľbu pre tých, čo chcú radšej svižný univerzálny e-bike, než vysokozdvihové „tanky". Orientácia na praktické a spoľahlivé riešenia, decentný vzhľad s vyladenými detailmi a odolné komponenty sú rovnako dobrým argumentom, prečo siahnuť po tomto modelovom rade.

Pokiaľ vás nové modely Rift Zone zaujali, kompletnú špecifikáciu nájdete na stránkach výrobcu. Pr tých, ktorý uvažujú nad kúpou máme dobrú správu. Modely RIFT ZONE E očakávame skladom na prelome máj/jún 2023.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu PR článok

Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu

Ak hľadáš celoodpružený bicykel alebo elektrobicykel, určite nevynechaj ponuku značky Marin. Prekvapia nás v roku 2024 niečím novým alebo zaujímavým? Poď to zistiť.
Predstavenie: Orbea Wild - esencia úspechu

Predstavenie: Orbea Wild - esencia úspechu

Svet ebikov je taký, že buď idete cestou ťažkých a výkonných strojov, alebo pre hravosť a nižšiu hmotnosť musíte obetovať kapacitu batérie a nejaký ten točivý moment. Ibaže by nie!
keyboard_arrow_up