Pozvánka: L'Etape Czech Republic 2023 - bitka o štartovné

Najlepšie podujatia sa často dopredu vypredajú, v prípade L'Etape Czech Republic ma to neprekvapuje. Šanca na štart tento rok ešte je, prípadne si zaistite ten budúci.

Na podujatia, kam sa aj osobne chystám, zvyknem písať pozvánky. Som rád, že pomôžem organizátorom so zaplnením kapacít. Ak chceme, aby maratóny a preteky prežili, musia na ne chodiť ľudia. Preto mi ako z iného sveta pripadali niektoré zahraničné podniky, na ktoré bola o štartovné takmer bitka. Po spustení registrácie trvalo pár minút, kým sa vypredali a určite ste už počuli aj o tombole, o miestenky sa losovalo.

Prečo o tom hovorím práve na tomto mieste? L´Etape Czech Republic by Tour de France (LECZ) je v tomto momente takmer vypredaný, zostávajú posledné voľné miesta na krátku trasu. Vyzerá to, že už aj v tomto ohľade sme takmer dobehli vyspelejší západ.

Areál pretekov L´Etape Czech Republic

Nový trend?

... aj bežný amatér môže zažiť atmosféru Tour de France.
V množnom čísle píšem zámerne, české podujatia beriem tak trochu ako domáce, reálie mi prídu stále veľmi podobné. Ďalší dôvod, prečo obe republiky hádžem do jedného koša je, že s vypredaným štartovným sa stretávame už aj na Slovensku. Kvalitné podujatia s históriou vedia vypredať svoju kapacitu. Ale nebojte sa, tento článok má zmysel čítať aj ďalej, minimálne vám spravím chuť na LECZ 2024 a na záver prezradím, ako si poistiť štart na budúci rok.

Cyklista v drese zladený so svojím bicyklom

Pevné miesto

Je osviežujúce, že pri akcii tohto druhu už nemusím vysvetľovať výšku štartovného, ako to bolo v začiatkoch. Cyklisti a cyklistky majú o takýto charakter podujatia záujem a dokazujú to tým, že sa naň vracajú. A ja nie som výnimka, na LECZ som sa sľúbil aj tento rok, a to som za bežných okolností lenivý na preteky cestovať aj v rámci Slovenska.

Čo nás čaká?

Charakter podujatia zostáva nezmenený. Hlavná myšlienka spočíva v tom, že aj bežný amatér môže zažiť atmosféru Tour de France (TDF). Na základe svojich troch účastí môžem potvrdiť, že nejde len o marketing alebo plané sľuby organizátorov. Rozdielov oproti bežnému cyklistickému maratónu pre verejnosť je veľa. Začína to kvalitným servisom pri registrácii, pokračuje to veľkorysým zabezpečením na mieste štartu a cieľa. Pri všetkých svojich účastiach som mal tesne pred štartom zimomriavky, kto pozeráva TDF, určite si spomenie na typickú znelku, ktorá hrala na pódiu aj nám amatérom.

Pretekári L´Etape Czech RepublicL´Etape Czech Republic

Kto chodí na preteky častejšie, vie, že úplne vylúčená doprava na celej trase nie je v našich končinách bežná, klobúk dole, že sa toto organizátorom LECZ podarilo. A dokonca v Prahe! Ďalšia vec, ktorá nie je samozrejmá, sú diváci na celej trase, nejde len o náhodných okoloidúcich. Často sú vyzbrojení nápismi a, ako by povedali naši susedia, „rachtačkami”. Páči sa mi, že organizátor na nich tiež myslí a pred pretekármi pôjde reklamná kolóna, ktorá im bude rozdávať malé darčeky. Presne ako na TDF.

Vysmiaty pretekár, vedľa neho fanúšik, ktorý ho povzbudzuje

Hovoril som o vrtuľníkoch a mám ich

Pri reporte z iného maratónu som písal o tom, že nám nad hlavami chýbali už len vrtuľníky a mali by sme pocit ako profíci v TV prenose. Prešlo pár dní a ja som sa dozvedel, že LECZ vybavili aj takýto detail. Som zvedavý, či mi stúpnu watty, keď ich započujem. Hovorí sa tomu Pavlov reflex?

Malí fanúšikoviaFanúšikovia L´Etape Czech Republic

Trasy takmer bez zmeny

Aj tento rok sa štartuje zo Strahovského štadióna v Prahe a na rovnakom mieste bude aj cieľ. Vlani som si vyskúšal, že štart s následným zjazdom nebol problematický, každý dostal potrebný čas na nájdenie si svojho miesta. Dojazd je logicky do kopca, posledné stúpanie dá zabrať. Našťastie nie je príliš prudké a na svoje si prídu nielen vrchári. Čo sa deje medzi štartom a cieľom, to už je iná pesnička.

Pretekári pri poli plnom divých makov
Je to dobrá šanca, ako sa zorientovať a vychytať detaily...
Trasy sú veľmi podobné minulému roku, hlavné nástrahy zostali nezmenené. Na výber je dlhá, stredná a krátka trasa, detaily vrátane GPX sú na stránkach podujatia. Ja som si pozrel aj video so Zdenkom Štybarom na ich YouTube, minulý rok som mal česť ísť mu aj v háku.

L´Etape Czech Republic 2023Pretekári

Voda a jedlo podľa chuti

Kvalitná organizácia sa pozná aj podľa takzvaných bufetov. Aj pre amatérov je ideálny scenár, keď za jazdy dostanú bidon od podávača. Väčšina z nich bojuje o výsledok, a tak zastavovanie neprichádza do úvahy. Na LECZ to minulý rok fungovalo špičkovo, pekné fľaše sponzora ŠKODA som po vypití daroval divákom. Presne ako to robia profíci.

Občerstvenie na L´Etape Czech Republic

Nech je cyklistiek ešte viac!

Našťastie už neplatí, že cyklistika je najmä mužský šport. LECZ ide tomuto trendu naproti. Samozrejmosťou je vyhlásenie ženských kategórií, dokonca majú aj zvýhodnené štartovné. Negatívna diskriminácia sa dobieha tou pozitívnou. Ženy a cyklistiky nájdu ďalšie informácie na stránke L´Etape Femmes. Možno vďaka tejto aktivite sa podarí zbúrať zažité predsudky o súťažnej cyklistike.

PretekárkaŽenská pretekárka

Šikovným patrí svet

Ako som spomínal v úvode, posledné voľné miesta sú už len na krátkej trase. Všetky informácie sú na webe, celková kapacita LECZ je ohromných 3 000 miest. Komu by sa zdala krátka vzdialenosť málo zaujímavá, ale na akcii ešte neštartoval, tak odporúčam nešpekulovať a pokojne začať práve ňou. Je to dobrá šanca, ako sa zorientovať a vychytať detaily, o to pohodovejší môže byť budúci ročník. A potom už smelo aj na najdlhšej trati. Účastníci predchádzajúceho ročníka majú dokonca aj zľavu zo štartovného na ten budúci.

Víťazka L´Etape Czech Republic Femme
Komu je teraz ľúto, že nestihol registráciu na dlhšie trasy v tomto roku, tak odporúčam zapísať sa hneď po spustení tej novej, zvyčajne to je chvíľu po skončení aktuálneho ročníka. Áno, je to skoro rok dopredu, ale ak chce mať cyklista alebo cyklistka istotu, toto je to najlepšie riešenie. Napadá mi aj druhá možnosť, ale tú nemám potvrdenú, možno aj celkový víťaz dostane divokú kartu. Ale to prvé riešenie mi príde jednoduchšie a asi aj menej náročné.


Cyklovýlet

Do Prahy cestujem už deň vopred, nech som ráno pekne čerstvý. Dúfam, že sa nám podarí pekný videoreport. V sobotu sa teším do večernej Prahy, akciu L´Etape Czech Republic by Tour de France beriem viac ako spoločenské podujatie a výlet, než ako preteky. Všetko si chcem užiť a nikam sa nechcem ponáhľať. Samozrejme, počas pretekov sa budem.

Web a YouTube podujatia som už spomínal, novinky sa dajú sledovať aj na ich Instagrame.
Zdroj fotografií: letapeczech.cz
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Letné mesiace nám dávajú o sebe vedieť vysokými teplotami a s nimi pokračujú aj maratóny v rôznych kútoch Slovenska.
Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

„Klasický“ Sereďmaratón je už nejaký čas za nami a medzičasom sa rozbehla jeho, o niečo jednoduchšia, alternatíva.
L'Etape Czech Republic 2023 - začiatok ako TDF, koniec ako Fantozzi

L'Etape Czech Republic 2023 - začiatok ako TDF, koniec ako Fantozzi

Napriek tomu ako som tento rok dopadol, trvám na všetkých spomenutých veciach vo videu. Cyklista nemusí takéto podujatie vyhrať, hlavnou odmenou sú zážitky.
keyboard_arrow_up