Kráľovský maratón v lone prírody a histórie

Pred miliónmi rokov sa pôsobením minerálnych prameňov, tlaku a tepla, začali z hornádskej kotliny dvíhať vrstvy sedimentov, aby sa z nich postupom času vytvaroval jeden z najväčších travertínových vrchov na Slovensku- Dreveník. Okolo neho tými istými silami vyrástlo zopár menších skalných súrodencov a vytvorili tak neopakovateľnú prírodnú scenériu, nečudo, že už v dobe kamennej si jednu z týchto skál vybrali ľudia na osídlenie...

Bralo trčiace vysoko nad okolím bolo natoľko inšpirujúce, že na ňom napokon vyrástol jeden z najrozsiahlejších hradov v Európe- Spišský hrad. Ani okolité kopce neostali nepovšimnuté, na jednom z menších- Sivej Brade, vzniklo cirkevné mestečko Spišská kapitula s charakteristickou katedrálou, s dvomi románskymi vežami a opevnením. Na východ od tohto zoskupenia prírodných a historických klenotov sa od severu na juh tiahne hradba kopcov s príznačným názvom Branisko. Pod týmito dominantami sa rozprestiera kraj, ktorí si partia nadšencov vybrala na organizovanie Kráľovského MTB maratónu.
Tento rok to bude už jeho 3.ročník a predposledný augustový víkend sa stáva pomaly tradičným pre toto vydarené športové podujatie, ktorého účastníci sa opäť majú na čo tešiť. Miesto štartu a cieľa sa nachádza pod travertínovou kopou Sobotisko, v obci Granč-Petrovce. Tri naplánované trate svojimi dĺžkami ponúknu vyžitie všetkým výkonnostným kategóriám bikerov.
Ani pretekári na najkratšej trati nebudú ukrátení o skvelé výhľady do okolia, prejazdy lúkami a lesmi, malebnými dedinkami s množstvom povzbudzujúcich divákov. Budú takmer na dotyk bralám horolezeckého eldoráda- Dreveníka, aj hradným múrom Spišského Hradu, vychutnajú si tak čaro prírody aj magickú prítomnosť histórie. Z hľadiska bikerského na nich čaká striedanie viacerých povrchov, výdatné a osviežujúce brody, lúčne aj lesné stúpania aj zjazdy, a to všetko v koncentrovanej podobe 25-tich kilometrov.

Kralovsky Maraton
Polmaratónci okúsia tie isté miesta, navyše sa v Dúbrave odpoja, aby sa cez Slatvinu a Vojkovce prepracovali k hlavnému stúpaniu dňa na južný hrebeň Braniska a jeden z jeho najvyšších vrcholov, 1139m vysokú Sľubicu. Posledné stovky metrov pred vrcholom budú mať možnosť povoleného dopingu v podobe množstva všadeprítomných malín. Kamoš v hnedom kožuchu sa snáď nenahnevá, keď mu z nich trochu ubudne, no ak by ste ne neho náhodou narazili, radšej sa s ním nedávajte do reči" title=". Tí najrýchlejší zrejme nebudú strácať čas prírodnou občerstvovačkou, keďže na vrchole Sľubice je pre nich naplánovaná horská prémia. Okrem toho, že vrchol ponúka neopakovateľný pohľad z vtáčej perspektívy na krajinu, ktorou sa vinie veľká časť trate, je to aj jedno z najvyhľadávanejších miest pre paragliding na Slovensku. Odmenou za vynaložnú námahu bude bikerom parádny zjazd nasledovaný technickým singláčom v hustom smrekovom poraste. Nasledovať bude lesný traverz a po ňom ďalší zjazd až do Dúbravy. Záverečné kilometre budú patriť lúkam, trasa privedie pretekárov do Žehry a odtiaľ popod Dreveník a Sobotisko do cieľa.

Najzdatnejší a najodvážnejší jazdci na maratónskej trati si to naozaj užijú naplno. Vychutnajú si prakticky všetky najzaujímavejšie úseky dvoch kratších tratí, a okrem toho sa môžu pripraviť na riadnu porciu stúpaní a zjazdov a ďalších zaujímavých miest. Trasa sa bude ťahať viac na sever, po tom, čo sa po zhruba 20km odpojí od najkratšej trate, zbehne popod dialnicu do Korytného a následne bude stúpať cez Poľanovce a ďalej lesnou cestou, spestrenou brodmi kým sa nedostane do sedla. Tam sa trasa zvrtne popri stajni a lesom, raz hore, raz dole, privedie maratóncov do doliny Svinky. Stúpanie bude pokračovať, po pravej strane sa bude otvárať výhľad na lúku, a keď budete mať šťastie, môže Vám jazdu spríjemňovať pohľad na pasúce sa kravy, alebo ovce. Trať sa znova stočí doprava a my budeme traverzovať popod Patriu a s postupným naberaním výšky prídeme až do sedla pod Zvolanskou. Výšku, ktorú sme postupne naberali takmer 20km teraz stratíme ani nie za 5. Zjazd nás privedie na šarišskú stranu Braniska popod dialnicu, kde bude časový limit a pripravené zberné vozidlo. Tým, čo to stihnú do pol druhej, neostane nič ako absolvovať aj zvyšok trate" title=". Tá bude znovu naberať výšku, aby sa zhruba v polovici stúpania na Sľubicu spojila s 50km traťou a ruka v ruke s ňou dorazila do cieľa. Aj na maratóncov je na vrchu pripravená horská prémia, hoci budú mať v nohách už vyše 60km. Celkovo sa maratónci budú musieť popasovať s 82km poctivého terénu.

Organizátori pre všetky trate pripravujú aj ďalšie lahôdky, ako prejazd popri malebnom kostolíku v Žehre, jazda nádhernou lipovou alejou pod Dreveníkom, a možno aj nejaké prekvapenie, akým bol napríklad prejazd nádvoriami Spišského hradu pri prvom ročníku Kráľovského MTB maratónu.

V cieli bude všetkých účastníkov čakať tradičná tombola a občerstvenie, ktorého súčasťou budú aj bryndzové halušky, jedny z najlepších, aké vôbec môžete ochutnať. Pre najlepších maratóncov a pomaratóncov sú pripravené finančné odmeny, na svoje si prídu prví desiati z dlhej a prví traja zo strednej trate v celkovom poradí. Pre najlepšie trojice v každej kategórii budú prichystané poháre a diplomy. Prví 50-ti z najdlhšej trate, ktorí dorazia do cieľa v časovom limite, budú odmenený praktickou cyklistickou vestou s logom tretieho ročnka tohto podujatia.
Kvalita organizácie, ktorou si Kráľovský MTB maratón získal za prvé 2 ročníky priazeň bikerov, sľubujú zážitok, na ktorý sa bude v dobrom dlho spomínať. Ja sám sa po absolvovaní minulého ročníka teším na tento a verím, že sa tam stretneme v čo najhojnejšom počte. Kompletné propozície Kráľovského MTB maratónu sa môžete dozvedieť na stránke www.kralovskymaraton.sk
Takže dojazdenia na Spiši, milí spolubikeri" title="
Martin „muffin“ Nehrebeczký

Kralovsky Maraton
Termín: 21. august 2010 (sobota)

Miesto: Granč Petrovce – futbalový štadión

Usporiadateľ:
Športový klub Pegas, Bratislavska 44, 040 11 Košice

Telefón: +421 917 343 847
+421 907 238 223
+421 903 642 206

V spolupráci s
obec Granč Petrovce
obec Dúbrava
obec Vojkovce
obec Slatvina
obec Žehra
obec Šindliar
obec Vyšný Slavkov
obec Široké
Slovenské Národné Múzeum
Správa Národného Parku Slovenský Raj

Charakteristika:
Tretí ročník vytrvalostného preteku určeného pre vyznávačov horskej cyklistiky. Pretek je zaradený do CYKLOMARATON-skej MTB série (CMS) pre rok 2010. Profil a šírka trate vo veľkej miere umožňujú ja zdu v skupinkách. Povrch trate: asfalt 15%, šotolina 15%, lesná cesta so spevneným povrchom 70%.

Trate:
„100ka“ (82 km/2990 m ) - horská prémia – Sľubica
na tejto trati je stanovený časový limit prejazdu na 47 km - vjazd do tunela Branisko (viď. mapa+profil trate). Pretekár musí prejsť týmto bodom najneskôr o 13:30 hodine. Po tomto limite usporiadateľ nezaručuje zabezpečenie trate. V mieste časového limitu bude zabezpečený odvoz do priestoru štart/cieľ (Granč Petrovce).

„50ka“ (52 km/1650 m) - horská prémia - Sľubica

„25ka“ (23 km/590 m)

„BKR“ Baby King Race (0,4 km/2 m)

http://www.kralovskymaraton.sk/trasy.html

Kategórie:
MD - Muži od 19 do 39 rokov, dlhá trasa (maratón)
SD - Muži (seniori) od 40 do 49 rokov, dlhá trasa (maratón)
VD - Muži (veteráni) 50 a viac rokov, dlhá trasa (maratón)
ŽD - Ženy od 19 rokov, dlhá trasa (maratón)
KtK - Kadeti od 15 do 16 rokov, krátka trasa (polmaratón)
KaK - Kadetky od 15 do 16 rokov, krátka trasa (polmaratón)
JrK - Juniori od 17 do 18 rokov, krátka trasa (polmaratón)
JaK - Juniorky-Kadetky od 15 do 18 rokov, krátka trasa (polmaratón)
MK - Muži od 19 do 39 rokov, krátka trasa (polmaratón)
SK - Muži (seniori) od 40 do 49 rokov, krátka trasa (polmaratón)
VK - Muži (veteráni) od 50 do 59 rokov, krátka trasa (polmaratón)
W2K - Muži (veteráni) nad 60 rokov, krátka trasa (polmaratón)
ZK - Ženy od 19 do 39 rokov, krátka trasa (polmaratón)
DK - Ženy (dámy) od 40 do 49 rokov, krátka trasa (polmaratón)
LK - Ženy (Lady) nad 50 rokov, krátka trasa (polmaratón).
MZ - mladší žiaci od 6 do 10 rokov, trať BKR
SZ - starší žiaci od 11 do 14 rokov, trať BKR

• trať „100ka“ - vyhodnocujú sa kategórie MD,SD,VD,ZD
• trať „50ka“ - vyhodnocujú sa kategórie MK,SK,VK,W2K,ZK,DK, Ja K,JrK,KaK,KtK
• trať „25ka“ - vyhodnocujú sa kategórie MK,SK,VK,W2K,ZK,DK,JaK,JrK,KaK,KtK
• trať BKR - vyhodnocujú sa kategórie MZ,SZ

Podmienkou na vyhodnotenie kategórie je účasť minimálne 5 štartujúcich v mužských kategóriách a 3 štartujúce v ženských kategóriách.

Prihlášky:

Poštou: Športový klub Pegas, Bratislavská 44, 040 11 Košice
On-line: www.kralovskymaraton.sk
E-mail: info@kralovskymaraton.sk

Prihlášky zaslané elektronicky musia byť pri prezentácii vlastnoručne podpísané.

U prihlásených mladších ako 18 rokov sa vyžaduje písomný súhlas zákonného zástupcu. O soby do 15 rokov smú absolvovať maratón len v sprievode zákonného zástupcu. Neplatí to v prípade trate BKR.

Štartovné:
Pre účastníkov Baby King Race (kategórie MZ,SZ) štartovné 0,-EUR

Pre všetky kategórie jednotné 12,- EUR do 31.5.2010 (s pamätným suvenírom)

Pre všetky kategórie jednotné 16,- EUR od 1.6.2010 do 8.8.2010 (s pamätným suvenírom)

Pre všetky kategórie jednotné 20,- EUR od 9.8.2010 (pamätný suvenír negarantujeme)

Prihlásenie je spojené s úhradou štartovného v stanovenom termíne.

Prihlásenie (zľavnené termíny) a vyplatenie v deň preteku sa neakceptuje. V tomto prípade platí štartovné 20,-EUR

Prihlášky sú platné len s priloženým potvrdením o zaplatení štartovného alebo kópiou potvrdenia o platbe bankovým prevodom.

Štartovné zahrňuje účasť na podujatí, meranie času, občerstvenie na trati, teplé jedlo a nápoj v cieli, darček od usporiadateľov, umytie bike-ov, sprchy, tombolový lístok, parkovné.

Úhrada:
Bankovým prevodom na účet v Tatra Banka č. ú.: 2621144524/1100, VS dátum narodenia v tvare DDMMRRRR, v hotovosti na mieste prihlásenia alebo poštovou poukážkou na adresu organizátora. Platba kreditnou kartou nie je možná.

Kralovsky Maraton
Prezentácia:
V sobotu, 21. 8. 2010 v priestore štartu od 7,00 hod. Ukončenie prezentácie je 30 min. pred štartom príslušného preteku!! Pri prezentácii obdržia účastníci pamätný suvenír, pokyny, kupón na stravu a nápoj, tombolový kupón, štartovné číslo, príchytky na číslo, čip, orientačnú mapku s popisom trate. Poplatok za stratu čipu je 50 EUR. Po odjazdení preteku je každý účastník povinný čip vrátiť.

Štart:
Granč Petrovce - futbalový štadión:
100ka 9:15,
50ka 10:30,
25ka 10:45,
BKR 11:00

Občerstvenie:
100 km – maratón – 6x , 50 km – 4x , 25 km – 2x .

Štart / Cieľ:
Granč Petrovce - futbalový štadión 48°59"42,5"N 20 °48"05,4"N

Výsledky:
Neoficiálne výsledky sa budú postupne zverejňovať na tabuli. Protesty podávajte bezprostredne po pretekoch, najneskôr do 7 dní od zverejnenia na internete.

Meranie času:
Meranie bude zabezpečovať firma KK Sport Timing čipovou technológiou. Poplatok za stratu čipu je 50 EUR. Po od ja zdení preteku je každý účastník povinný čip vrátiť.

Technická pomoc:
V mieste štartu a cieľa a v priestoroch občerstvovacích staníc bude zabezpečená základná technická pomoc.

Ceny a odmeny:
Prví v absolútnom poradí na 100ke a 50ke získajú finančné odmeny nasledovne

100ka 1.miesto 200 EUR
2.miesto 100 EUR
3.miesto 60 EUR
4.miesto 50 EUR
5.miesto 45 EUR
6. miesto 40 EUR
7. miesto 35 EUR
8. miesto 30 EUR
9. miesto 25 EUR
10. miesto 20 EUR
50ka 1.miesto 100 EUR
2.miesto 70 EUR
3.miesto 40 EUR
Prví traja v kategóriách na všetkých tratiach získajú poháre a diplomy. Víťaz horskej prémie získa vecnú cenu, pre všetkých účastníkov je pripravená tombola vecných cien.

Odovzdanie cien je podmienené osobným prevzatím na stupňoch víťazov alebo v tombole.

Poistenie:
Účastníci sú povinní zabezpečiť si individuálne poistenie. V prípade potreby je účastník povinný preukázať sa Preukazom poistenca zdravotnej poisťovne. Organizátor nepreberá zodpovednosť za škody na majetku alebo na zdraví súvisiace s účasťou na pretekoch, alebo cestou a pobytom v mieste ich konania.

Ubytovanie:
Organizátor nezabezpečuje ubytovanie. Možnosť stanovania na Spišskom salaši vo vyhradených priestoroch.

Doprava:
Organizátor nezabezpečuje dopravu na miesto štartu. Príjazd z Košíc po ceste 547 pred obcou Dobrá Vôľa odbočiť vpravo smer Žehra. Smer od Levoče po E50/18 odbočka Granč-Petrovce. Smer od Prešova po E50/18 odbočka za obcou Korytné smer Grač-Petrovce. Príjazd po diaľnici D1 odbočiť v zjazde Behárovce.

Šatne a sprchy:
V priestore štartu a cieľa. Šatne slúžia iba na prezlečenie, nie na odkladanie oblečenia a úschovu osobných vecí.

Umývanie bike-ov:
Vo vyhradených priestoroch vyznačených na orientačnom pláne pri prezentácii.

Podmienky účasti na preteku:
Dobrý zdravotný stav (doporučujeme lekársku prehliadku). Prihlásením pretekár potvrdzuje svoj dobrý zdravotný stav schopný dlhodobej záťaže!

Úhrada štartovného, dobrý technický stav bicykla, cyklistická prilba počas celého preteku . Zloženie prilby počas preteku je trestané diskvalifikáciou pretekára a zároveň vylúčením z tomboly.

Všetci pretekári sa zúčastnia podujatia na vlastné nebezpečie.

Preteky sa idú za každého počasia za plnej cestnej premávky. Účastník preteku musí dodržiavať pravidlá cestnej premávky a pokyny usporiadateľa.

Každý účastník pretekov nesie zodpovednosť za škody spôsobené na veciach a na zdraví svojom, organizátorov a tretích osôb.

V prípade opustenia preteku je pretekár povinný nahlásiť túto skutočnosť organizátorovi. Ak tak neurobí, znáša všetky následky spojené s hľadaním samotný pretekár.

Účastníci sa musia správať športovo a umožniť rýchlejším účastníkom, aby ich predbehli bez prekážania. Nebezpečné správanie akéhokoľvek druhu voči iným pretekárom vedie k okamžitej diskvalifikácii.
Mimo vyznačené občerstvovacie zóny je vyhadzovanie akýchkoľvek odpadkov prísne zakázané. Trasa vedie chráneným územím, preto buďte ohľaduplní k prírode a jej obyvateľom.

Pri nekonaní alebo prerušení podujatia z dôvodu "vyššej moci" prihlásený pretekár nemá žiadne právo na vrátenie peňazí.

Preteká sa podľa tohto rozpisu a pravidiel Cyklomaratónskej MTB série 2010.

Program:

Sobota 21.8.2010

7.00 začiatok prezentácie
9.15 štart 100ka
10.30 štart 50ka
10.45 štart 25ka
11.00 štart BKR ( Baby King Race)
13.00 Pasta party + prekvapenie
16.00 vyhlasovanie víťazov + Tombola
Organizátor si vyhradzuje právo vykonať zmeny v prípade potreby.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Kráľovský MTB maratón

calendar_today 21.08.2010
format_list_numbered 12. kolo - Cyklomaratónska séria
label MTB maratón
place Granč-Petrovce (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Jarná klasika vo Svätom Jure bude otváracím podujatím v rámci série Škoda Bike Open Tour. Čo nás čaká počas 15. ročníka?
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
keyboard_arrow_up