Vplyv športu na odolnosť organizmu

Je všeobecne známe, že v poslednom období jedinci málo spia, nekvalitne sa stravujú, sú často stresovaní a majú nedostatočný pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu. Dôsledkom toho je znížená telesná zdatnosť, malá otužilosť, vyčerpanosť
a znížená odolnosť proti chorobám.

Opakom toho je zase intenzívny, dlhodobý a nepremyslený tréning bez dostatočnej regenerácie, pri čom môže dôjsť k úplnému vyčerpaniu imunitnej odpovede Vtedy vznikne predispozícia jedincov k recidivujúcim infekciám horných dýchacích ciest, chronickému únavovému syndrómu a vzniku dlhodobých víru-sových a parazitárnych infekcii. V tejto prezentácii Vám skúsime nadškrtnúť, ako získať dynamickú rovnováhu, ktorá je najdôležitejšia pri udržiavaní psychického a fyzického zdravia.

Pri vyčerpávajúcom fyzickom výkone dochádza k prechodnému zníženiu imunitnej odolnosti – tzv. OTVORENÉ OKNO – kedy klesajú na minimálne hodnoty NK bunky, zodpovedné za ochranu proti vírusovým infekciám. Toto obdobie zníženej imunitnej odopnosti môže trvať 3-12- 24 hodín po záťaži v závislosti od dĺžky a intenzity záťaže. Pri opakujúcom sa intenzívnom, dlhodobom zaťažení s nedostatočnou regeneráciou dochádza k prekrytiu otvorených okien a vyčerpaniu imunitnej odpovede.

Športovci môžu takéto oslabenie imunity znižovať hlavne postupným zvyšovaním množstva a intenzity tréningu s dostatočnou regeneráciou, čiže určitou adaptáciou imunitného systému na fyzické zaťaženie.

Na posilnenie imunity u pacientov s miernymi infekciami a k prevencii bežných nachladnutí sa môžu požívať preparáty ľahko dostupné v lekárni - napr. Imunoglukán. Je to látka prírodného pôvodu, patriaca do skupiny aktívnych polysacharidov – čo je vlastne unikátna zmes alfa a betaglukánov ako aj chitosanových a chitínových štruktúr. Okrem toho, v poslednom čase sa veľká pozornosť venuje aj črevnej mikroflóre a jej priaznivému ovplyvňovaniu tzv. probiotikami. Probiotiká sú živé kultúry mikroorganizmov– najčastejšie sú to Laktobacily, Bifidobaktery a iné, ktoré normalizujú črevnú flóru, pôsobia preventívne proti infekciám čreva a v dlhodobej štúdii má ich podávanie ochranný účinok aj proti alergiám.

Samozrejme ale alfou a omegou pre udržanie zdravia je zdravý životný štýl - to znamená- známych 5S - zdravá Strava, dostatok Spánku, Smiechu a Spokojný život v kruhu svojich blízkych, so všetkým, čo k tomu patrí.....

Autorka, MUDr. Katarína Bergendiová, PhD - lekárka olympijského tímu SR v Aténach, v Pekingu a vo Vancouveri. Bude prednášať o pôsobení športu na odolnosť organizmu na 1.odbornej konferencia pre rekreačných športovcov: ABY ŠPORT NEBOLEL.

Či ste začiatočník, alebo skúsený cyklista, určite existuje aspoň pár nezodpovedaných otázok, na ktoré hľadáte odpoveď. Označenie konferencia môže znieť príliš odborne na to, aby vzbudil váš záujem. Ale práve pre Vás pripravujeme 1. odbornú konferenciu pre rekreačných športovcov pod názvom „ ABY ŠPORT NEBOLEL“.

Cieľom konferencie je poskytnúť Vám teoretické a praktické rady o tréningu, stravovaní, pitnom režime, o chorobách srdcovo-cievneho a dýchacieho systému, ako sa vysporiadať s oslabeniami, zraneniami, opakujúcimi sa infekciami. Ukázať Vám, ako športovať, aby sa nepotvrdilo, známe heslo „Športom k trvalej invalidite“.

Okrem ďaľších prednášok, prezentovaných odborníkmi, ktorí športu rozumejú aj z praktickej stránky, sme pripravili pre Vás rôzne sprievodné akcie a darčekové balíčky. Keď už pre nič iné, tak kvôli všetkým tým bonusom sa oplatí prísť každému " title="
Prihláška a viac informácii nájdete na http://www.imunosport.sk.

Plagat
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Stretnutie s parašportovcami – naberte novú motiváciu

Pozvánka: Stretnutie s parašportovcami – naberte novú motiváciu

Spoznajte ľudí, ktorí sa napriek nepriazni osudu nevzdali a dokázali aj s hendikepom zabojovať a zvíťaziť.
5. ročník konferencie cyklistická doprava 2013 PR článok

5. ročník konferencie cyklistická doprava 2013

Srdečne pozývame všetkých priaznivcov cyklistickej dopravy, či už z pozície štátnej správy alebo samosprávy, dopravných projektantov, občianskych aktivistov na v poradí 5. ročník medzinárodnej odbornej konferencie cyklistická doprava 2013, ktorá sa uskutoční v Žiline.
Doplnené: Aby šport nebolel 2012 PR článok

Doplnené: Aby šport nebolel 2012

Či ste začiatočník, alebo skúsený športovec, určite existuje aspoň pár nezodpovedaných otázok, na ktoré hľadáte odpoveď a my sa Vám pokúsime priniesť objektívny pohľad aspoň na niektoré závažné problémy spojené so zdravím a športom.
keyboard_arrow_up