Zdroj: MTBiker.sk - ilustračné foto

Bývajú obdobia, keď Vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj riadne pritlačiť. Slzy vám tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia sliznice a z nosa sa vytvorí vodovod. Alergia je nenápadný škodca, ktorý Vám dokáže znepríjemniť akýkoľvek outdoorový šport. Najprv sa len tak nenápadne prihlási raz za čas a postupom času svoje príznaky riadne pritvrdzuje.

Miesto toho, aby ste sa v prírode dobíjali jarným slniečkom, hltali prvé kilometre a vychutnávali si zvuky a vône jarnej prírody, prepadáte depresii, že kondícia nadobudnutá v zime zmizla niekam do nenávratna, že to stiahnutie, ktoré cítite na hrudníku tak skoro nepominie a uvažujete o tom, či má vôbec zmysel smrkať, keď to z nosa odkvapkáva samo.

Alergia je vlastne neprimeraná reakcia organizmu na látky, s ktorými sa väčšina z nás stretáva v bežnom prostredí, pričom nos a oči sú časti tela, ktoré alergia postihuje najčastejšie. Ale alergia nie je len otázkou alergie napríklad nosa a očí, ale je to jeden ucelený systém a postihuje celý organizmus, kedy môže prechádzať z jedného druhu alergie do druhého (ekzém, potravinová alergia, bronchiálna astma a iné). Pravdepodobnosť, že budete alergický, rastie s výskytom alergie v rodine, avšak rozšírenie alergií nie je dané len dedičnosťou, ale hlavne zmenami vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Ak sa tieto príznaky neliečia už v začiatkoch a alergická nádcha sa podcení, stav sa môže pomaly zhoršovať a môže sa vyvinúť bronchiálna astma, ktorou trpí až 30% pacientov s diagnózou alergickej nádchy.

Bronchiálna astma je charakterizovaná zápalom dýchacích ciest a vyššou bronchiálnou reaktivitou na rôzne podnety. U viac ako 50% pacientov je hlavným spúšťačom záchvatov bronchiálnej astmy alergén, ale veľmi často môže byť jedinou príčinou fyzická záťaž. Pri diferenciálnej diagnostike využívame hlavne funkčné vyšetrenia pľúc a rôzne špecializované diagnostické testy.

Čo teda robiť, keď je už diagnóza jasná? Treba si najmä uvedomiť to, že vlohy k alergii a astme sú celoživotné. Zo strany pacientov to chce spoluprácu a uvedomenie si, že ani subjektívne dobrý stav ešte nijako neznamená, že sám liečbu predčasne ukončí. V prednáške na konferencii „ABY ŠPORT NEBOLEL“ sa Vám pokúsim nadškrtnúť, ako sa vysporiadať s alergiou, prípadne s bronchiálnou astmou, poukázať na to, že správne individuálne „ušitá“ liečba obyčajne zabezpečuje bezpríznakové obdobie s možnosťou života vysokej kvality – čo znamená plnohodnotne pracovať, venovať sa svojim záujmom a športovať, dokonca aj na vrcholovej úrovni.

Informácie o konferencii a prihlášku nájdete na http://www.imunosport.sk alebo na FB – Aby šport nebolel.

MUDr. Katarína BERGENDIOVÁ, PhD.

Imunusport

[Foto na úvode: MTBiker.sk - ilustračné foto]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Prednášky z konferencie Aby Šport Nebolel sú online

Prednášky z konferencie Aby Šport Nebolel sú online

Prednášky, ktoré odzneli na konferenciii ABY ŠPORT NEBOLEL - sú k dispozícii na web stránke - http://www.imunosport.sk/#/prednasky - v dolnej časti stránky je pri každej prednáške tlačítko - STIAHNUŤ. Otvorené je už aj fórum, kde môžte napísať svoje postrehy, pripomienky, komentáre a jasnééé, že aj pochvaly... ;)
Existuje alergia na chlad?

Existuje alergia na chlad?

Pri vzniku a rozvoji alergií môžu hrať veľký význam, okrem iného, aj náhle zmeny teploty prostredia - ako napríklad chlad, ktorý pôsobí na vyplavovanie určitých látok, ktoré môžu vyvolávať klinické prejavy zvýšenej reaktivity na slizniciach horných, stredných, ale aj dolných dýchacích ciest, očných spojiviek, ale aj kože.
keyboard_arrow_up