Zdroj: http://www.flickr.com/photos/oddne/3838031010/

Sedemnásobný víťaz cyklistickej Tour de France Lance Armstrong využíval služby talianskeho lekára Micheleho Ferrariho aj po roku 2004, v minulosti užil zakázanú látku HemAssist a viacerých svojich bývalých tímových kolegov priviedol k dopingu. To je ďalšia spŕška obvinení, ktoré v utorok zverejnil na svojej internetovej stránke časopis Sports Illustrated odvolávajúci sa na nemenované zdroje.

Talianski vyšetrovatelia údajne pri razii v dome Jaroslava Popoviča z Armstrongovho súčasného tímu RadioShack našli v počítači dôkazy o tom, že americké zoskupenie spolupracovalo s Ferrarim naposledy v roku 2009. Armstrong pritom už v roku 2004 vyhlásil, že prerušil vzťah s lekárom, ktorého v jeho vlasti odsúdili za podvod a zneužívanie svojej lekárskej licencie na predpisovanie zakázaných podporných prostriedkov. Viny ho zbavili až v roku 2006 po odvolaní. "Staré správy zo starých zdrojov snažiacich sa o zneváženie," komentoval tieto odhalenia Armstrongov hovorca Mark Fabiani.
Sports Illustrated sa podrobne venuje aj tvrdeniu Armstrongovho spolujazdca z roku 1995 Stephena Swarta, že Texasan nahovoril ďalších členov vtedajšieho tímu Motorola, aby svoju výkonnosť podporili užívaním EPO. "On bol podnecovateľom. Jeho slová nás všetkých povzbudili, aby sme to spravili," povedal Novozélanďan Swart, jeden z mnohých, ktorých Sports Illustrated vyspovedal.
Armstrongovu minulosť už niekoľko mesiacov preverujú americké federálne úrady. Konajú na podnet Floyda Landisa, ktorý ako dopingový hriešnik z Tour de France 2006 obvinil svojho bývalého kolegu a tím US Postal, že vytvorili prepracovaný systém užívania zakázaných látok. Landis v utorok oznámil koniec kariéry.
Armstrong v týchto dňoch absolvuje svoju rozlúčku s profesionálnou kariérou na neamerických cestách účasťou na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Pred stredajšou druhou etapou dostal aj nepríjemné otázky týkajúce sa obvinení Sports Illustrated. "Nemám k tomu čo povedať. Čítal som to, nie je tam nič," povedal 39-ročný veterán. Na ďalšie naliehanie pracovníka médií reagoval podráždene: "Človeče, to si taký hlúpy? Čomu z mojej odpovede nerozumieš?"

[Foto na úvode: http://www.flickr.com/photos/oddne/3838031010/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Dnes sa v rámci nášho historického seriálu prenesieme do 80-tych rokov 20. storočia. Predstavíme si amerického pretekára Grega LeMonda, ktorý dokonale demonštroval význam aerodynamiky v cyklistike.
Lance Armstrong a jeho budúcnosť

Lance Armstrong a jeho budúcnosť

Čo čaká tento rok Lanca Armstronga a čo vlastne „čierny bod“ v cyklistickej histórii momentálne robí?
Nezávislá reformná komisia svetovej cyklistiky: Armstrong bol chránenec UCI

Nezávislá reformná komisia svetovej cyklistiky: Armstrong bol chránenec UCI

Za éru nekontrolovaného dopingu, ktorej hlavným protagonistom bol Američan Lance Armstrong, nesie z veľkej časti zodpovednosť aj nesprávne vedenie svetovej cyklistiky v predmetných rokoch.
keyboard_arrow_up