Zdroj: AlbertoContadorNotebook.com

Cyklista Alberto Contador na piatkovej tlačovej besede v Palma de Mallorca vyhlásil, že si nie je vedomý akéhokoľvek užívania nedovolených podporných prostriedkov a za svoju česť a nevinu bude bojovať až do konca. Päťnásobný víťaz pretekov zo série Grand Tours práve na tlačovke jeho tímu Saxo Bank mal zaujať oficiálne stanovisko k jeho ročnému potrestaniu za pozitívny test na klenbuterol počas minuloročnej Tour de France, kde sa stal tretíkrát celkovým víťazom. Aj sa tak stalo.

"Mám desať dní na odvolanie sa voči trestu a spolu so svojimi právnikmi urobím všetko preto, aby sme poukázali na spravodlivosť," uviedol Contador a na svoju obhajobu reálne dodal: "Viem, že som príkladom pre mnohých a aj z tohto dôvodu sa považujem za čistého. Nikdy som nič nedovolené neužíval. Môžem to povedať otvorene a s hlavou hore." V protiklade s konaním Contadora a jeho tímu právnikov je vyjadrenie šéfa RFEC Juana Carlosa Castaňa, ktorý akoby chcel varovať Contadora pred využitím práva na odvolanie sa do 10 dní od vynesenia verdiktu. Podľa Castaňa by mohlo byť postúpenie kauzy Športovému arbitrážnemu súdu (CAS) v Lausanne pre španielskeho cyklistického velikána kontraproduktívne. RFEC informovala Contadora o výsledku disciplinárneho konania už v stredu, verejnosti ho však neoznámila a nechala to na vyjadrenie jazdca. Španiel sa napokon rozhodol verdikt odtajniť. V Contadorovej vzorke našli antidopingoví komisári 21. júla počas voľného dňa na Tour de France stopy po zakázanom klenbuterole. Rodák z Madridu sa od prevalenia kauzy obhajoval tým, že látka sa dostala do jeho tela neúmyselne v hovädzom mäse, ktoré zjedol počas pretekov.

Španieli vystríhajú Contadora pred odvolaním
PUIGPUNYENT 28. januára (SITA, Reuters) - Odvolanie Alberta Contadora proti návrhu ročného zastavenia činnosti za pozitívny nález na klenbuterol z Tour de France 2010 by mohlo španielskemu cyklistovi viac ublížiť ako pomôcť. Myslí si to prezident Španielskej cyklistickej federácie (RFEC) Juan Carlos Castaňo, ktorý svojím vyhlásením akoby chcel varovať Contadora pred využitím práva na odvolanie do 10 dní od vynesenia verdiktu. Podľa Castaňa by mohlo byť postúpenie kauzy Športovému arbitrážnemu súdu (CAS) v Lausanne pre Contadora kontraproduktívne. "Ak sa Contador obráti na CAS, všetko by sa tým len skomplikovalo a v konečnom dôsledku zhoršilo," uviedol Castaňo pre španielsku štátnu televíziu.
RFEC informovala Contadora o výsledku disciplinárneho konania v stredu, verejnosti ho však neoznámila a nechala to na vyjadrenie jazdca. Španiel sa napokon rozhodol verdikt odtajniť. "Alberto Contador v stredu dostal potvrdenie o návrhu na ročný dištanc od španielskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení cyklistovho hovorcu. Viac však päťnásobný víťaz pretekov Grand Tours zatiaľ o prípade nepovedal, vyjadrí sa na piatkovej tlačovej konferencii o 16.00 h v Palma de Mallorca.
V Contadorovej vzorke našli antidopingoví komisári 21. júla počas voľného dňa na Tour de France stopy po zakázanom klenbuterole. Rodák z Madridu sa od prevalenia kauzy obhajoval tým, že látka sa dostala do jeho tela neúmyselne v hovädzom mäse, ktoré zjedol počas pretekov.

RFEC navrhla Contadorovi ročný dištanc, definitíva neskôr

Španielska cyklistická federácia (RFEC) rozhodla o návrhu na uloženie ročného dištancu víťazovi Tour de France Albertovi Contadorovi, ktorý mal pozitívny nález na klenbuterol. V stredu neskoro večer to potvrdil hovorca španielskeho jazdca. Contador má momentálne desať dní na odvolanie proti verdiktu, ktorého konečná a definitívna podoba bude známa až 9. februára. Samotný cyklista tímu Saxo Bank môže dokonca navrhnúť aj iné riešenie prípadu. Ak bude ročný dištanc oficiálny, Španiel príde o svoje prvenstvo na Tour de France 2010. Vavrín celkového víťaza by tak pripadol Andymu Schleckovi.
"Contadora sme informovali o návrhu na trest. Federácia ho oficiálne nemohla zverejniť, pretože ide len o návrh a nie o konečné riešenie. Alberto má teraz desať dní na odvolanie. Po tejto lehote sa stretne s našou súťažnou komisiou, preberú všetky argumenty a definitívne príjmu konečné riešenie," povedal prezident RFEC Juan Carlos Castano, ktorý očakáva, že proti konečnému verdiktu sa pravdepodobne odvolá Medzinárodná cyklistická únia, Svetová antidopingová agentúra alebo samotný jazdec na Športový arbitrážny súd. Až ten potom vydá finálne rozhodnutie.
RFEC informovala Contadora o výsledku disciplinárneho konania v stredu, verejnosti ho však neoznámila a nechala to na vyjadrenie jazdca. Španiel sa napokon rozhodol verdikt odtajniť. "Alberto Contador v stredu dostal potvrdenie o návrhu na ročný dištanc od španielskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení cyklistovho hovorcu. Viac však päťnásobný víťaz pretekov Grand Tours zatiaľ o prípade nepovedal, vyjadrí sa na piatkovej tlačovej konferencii o 16.00 h v Palma de Mallorca.
V Contadorovej vzorke našli antidopingoví komisári 21. júla počas voľného dňa na Tour de France stopy po zakázanom klenbuterole. UCI informovala Španiela o pozitívnom náleze 24. augusta 2010, správa sa však dostala na verejnosť až 30. septembra. Rodák z Madridu sa od prevalenia kauzy obhajoval tým, že látka sa dostala do jeho tela neúmyselne v hovädzom mäse, ktoré zjedol počas pretekov. Experti Svetovej antidopingovej agentúry WADA navštívili mäsiarstvo aj bitúnok, z ktorého malo byť kontaminované mäso pochádzať, no napriek množstvu odobratých vzoriek nenašli ani stopu po klenbuterole. Španielovi hrozil maximálne dvojročný dištanc.
Contador všetky obvinenia odmieta. Pri svojej obhajobe odovzdal aj farmakologické správy, podľa ktorých 50 pg klenbuterolu nemá vplyv na zvyšovanie výkonnosti športovca. Rovnako predložil nové dôkazy, že za pozitívnym výsledkom je kontaminované mäso. Contador sa proti rozhodnutiu disciplinárnej komisie môže odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).
Dvadsaťosemročný Contador medzičasom zmenil dres, z Astany prestúpil do Saxo Bank a v súčasnosti s dánskym zoskupením trénuje na Baleárskych ostrovoch. Ak by trest vstúpil do platnosti, podľa španielskych médií by Contador mohol prísť len na plate o 3,1 milióna eur. Denník AS vyčíslil, že cyklista by musel automaticky vrátiť 70 % zo svojich príjmov v roku 2010. Podľa konkurenčného denníka Marca by však ročný trest nemusel obsahovať požiadavku na finančné sankcie.

[Foto na úvode: AlbertoContadorNotebook.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Už sa tešíte na nedeľnú etapu Tour?

Video: Už sa tešíte na nedeľnú etapu Tour?

V nedeľu čaká cyklistov cieľ v legendárnom Roubaix a na trase množstvo dláždených sektorov. A v pamäti mnohých stále zostali spomienky na rok 2014...
Sagan vyhral šprint a znížil stratu v boji o zelený dres, Alberto Contador odstúpil

Sagan vyhral šprint a znížil stratu v boji o zelený dres, Alberto Contador odstúpil

Prvý zo štyroch dojazdov do kopca na 103. ročníku cyklistickej Tour de France ovládol Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin. Dumoulin v záverečnom zmoknutom stúpaní 9. etapy predviedol parádne vyše 10 km dlhé sólo a zvíťazil s náskokom 38 sekúnd pred portugalsko-poľským duom Rui Costa (Lampre-Merida) - Rafal Majka (Tinkoff). Štvrtý prišiel do cieľa Španiel Daniel Navarro z Cofidisu (+1:39 min). Peter Sagan skončil na 61. mieste s odstupom 21:01 min, ale vyhral šprintérsku prémiu a výrazne si polepšil v boji o zelený dres.
Na TdF tranzitná etapa - historická pre žltého Sagana, ktorý kritizuje nedostatok rešpektu či rozumu

Na TdF tranzitná etapa - historická pre žltého Sagana, ktorý kritizuje nedostatok rešpektu či rozumu

Na Tour de France čaká na cyklistov v najbližších troch dňoch najmä únavný boj s časom. Prvá z trojice najdlhších etáp 103. ročníka povedie z Granville do Angers, meria 223,5 km, a na jej štarte krátko pred poludním sa odohrá historický okamih - slovenský cyklista Peter Sagan sa oblečie do žltého dresu lídra priebežnej celkovej klasifikácie.
keyboard_arrow_up