Zdroj: © Deiki

Slovenský pohár MTB DH 2011 je usporiadaný ako seriál pretekov a vypisovanie jednotlivých kôl sa riadi platnými športovo-technickými predpismi SZC (ďalej ŠTP SZC). Tento Súťažný poriadok (ďalej "SúP") upresňuje ŠTP SZC a je záväzný pre všetkých účastníkov SP DH 2011 (organizátorov, rozhodcov, trénerov, pretekárov, atď. …)

1. VŠEOBECNÉ ZÁSADY

1.1 Usporiadateľom Slovenského pohára MTB DH je Slovenský Zväz Cyklistiky.

1.2 Slovenský pohár MTB DH 2011 je usporiadaný ako seriál pretekov a vypisovanie jednotlivých kôl sa riadi platnými športovo-technickými predpismi SZC (ďalej ŠTP SZC). Tento Súťažný poriadok (ďalej "SúP") upresňuje ŠTP SZC a je záväzný pre všetkých účastníkov SP DH 2011 (organizátorov, rozhodcov, trénerov, pretekárov, atď. …)

1.3 Organizáciou a technickým zabezpečením je poverený cyklistický oddiel (klub) na základe vlastnej písomnej požiadavky, ktorú predloží komisii SZC MTB-DH do konca septembra roku predchádzajúceho konanie sa samotného preteku a to na adrese dh@cyklistikaszc.sk a na základe zmluvy, ktorú TO podpíše so SZC a to najneskôr do 31.3.2011.

1.4 Technický organizátor - riaditeľ preteku (ďalej "TO") má povinnosť vypracovať návrh rozpisu (propozície) súťažného kola. Tento návrh zašle najmenej 4 týždne pred konaním preteku na adresu dh@cyklistikaszc.sk. Schválený rozpis obdrží po odsúhlasení osobou poverenou ŠTK SZC ( Športovo - technická komisia ).

1.5 Výsledky z jednotlivých kôl SP DH je TO povinný zaslať najneskôr do 10 dní po skončení
pretekov formou elektronickej pošty na adresu szc@cyklistikaszc.sk a info@cyklistikaszc.sk

1.6 Tento súťažný poriadok upravuje podmienky hodnotenia Slovenského pohára na horských
bicykloch.

1.7 Ak tento súťažný poriadok nestanovuje inak, tak platia športovo - technické predpisy SZC pre MTB 2011, ktoré sú uvedené v Súťažné pravidlá Slovenského zväzu cyklistiky - Horská cyklistika (MTB).

1.8 TO je zodpovedný za dodržanie všetkých všeobecne záväzných predpisov týkajúcich sa organizovania športových podujatí. Zodpovedá aj za dodržanie športovo – technických predpisov platných v SZC a za dodržanie zmluvných podmienok zakotvených v zmluve medzi SZC a TO.

1.9 K zaisteniu bezpečnosti všetkých zúčastnených je usporiadateľ povinný
zabezpečiť:
- minimálne jednu sanitku v priestore cieľa, alebo jedno vozidlo HSsS - HZ a prítomnosť
minimálne jedného odborného lekára po celú dobu trvania preteku vrátane oficiálneho
tréningu, ktorý prebieha v sobotu a nedeľu.
- bezpečnostný systém tak, aby v ktoromkoľvek mieste trate bol možný zásah zdravotníckej
pomoci (HZS) do max. 5 minút.

1.10 Odporúča sa, aby sa TO poistil proti zodpovednosti voči tretím osobám.

1.11 TO zabezpečí priestor v depe pretekov pre tímové stany tým klubom, ktoré písomne zašlú žiadosť, obsahujúcu potrebné metre štvorcové, na adresu organizátora a na adresu dh@cyklistikaszc.sk po zverejnení propozícií. Najneskôr však 7 dní pred daným pretekom. Kluby, ktoré nemajú rezervovaný priestor u TO, budú parkovať mimo vyhradeného územia pre zahlasené kluby.

1.12 TO zabezpečí vypáskovanie, vyznačenie a ochranu kritických miest do piatku pred SP DH pretekom, aby bola trať k dispozícii pre členov komisie na kontrolu bezpečnosti trate ešte pred zahájením samotného oficiálneho tréningu v sobotu ráno a vytvorí priestor komisii na prehodnotenie organizácie a trate po prvom oficiálnom treningu (sobota).

1.13 Neuskutočnenie pretekov zaradených do seriálu SP MTB DH 2011 musí TO oznámiť najneskôr 30 dní pred ich plánovaným termínom na dh@cyklistikaszc.sk.

1.14 Na súťaž môže byť použitý len taký bicykel, ktorý spĺňa bezpečnostné a technické požiadavky pravidiel SZC pre MTB a Športovo-technických predpisov SZC pre MTB.

1.15 Pretekár musí byť vybavený predpísanými ochrannými pomôckami podľa platných pravidiel SZC pre MTB a Športovo-technických predpisov SZC pre MTB.

1.16 Pretekár predkladá pri registrácií k preteku platnú licenciu SZC. V prípade, že na licencii SZC nie je fotografia, tak je potrebný i ďaľší doklad totožnosti. Licencia musí byť podpísaná
a laminovaná. Prípadne vo vysokohorkých podmienkach je doporučené i úrazové poistenie
pre poskytnutie prvej pomoci Horskou službou.

1.17 Pretekár sa zúčastňuje preteku na vlastné nebezpečie a pri registrácií vypĺňa formulár o vlastnej zodpovednosti za úraz a škody spôsobené sebe samému i tretím osobám. Za pretekárov do 15 rokov podpisuje formulár rodič priamo pri prezentácií, príp. iný zákonný zástupca, ktorý preberá za pretekára zodpovednosť. V danom prípade musí byť uvedené splnomocnenie overené notárom.

1.18 Hlavného rozhodcu pretekov SP MTB navrhuje Komisia MTB DH.

1.19 Ďalších rozhodcov deleguje Komisia MTB DH na požiadanie TO.

1.20 Zabezpečovateľ časomiery pre SP DH 2011 bude výhradne VOS-TPK.

1.21 Štartovné pri pretekoch SP MTB DH je stanovené na 30,- eur pre kategórie Elite, Ženy, Juniori, Hardtail, Žiaci, Masters, Hobby full. Štartovné zahŕňa registráciu na pretek a vývoz pretekára po dobu dvoch dní /sobota, nedeľa/.

1.22 Víťazom SP sa stáva pretekár s najvyšším počtom dosiahnutých bodov, po odčítaní najhoršieho bodového výsledku (body sčítané zo semifinálovej a finálovej jazdy daného kola).

1.23 Pretekár môže byť hodnotený len v jednej kategórii, podľa veku pretekára, alebo podľa typu bicykla.

1.24 V priebehu sezóny, nie je možné prejsť z kategórie hobby do kategórie muži, juniori, masters a opačne. Pretekár kategórie hobby môže počas sezóny prestúpiť do kategórie hardtail a opačne, výlučne v prípade zmeny bicykla. Body, ktoré získal v pôvodnej kategórií mu však nebudu započítané do celkového hodnotenia. Túto zmenu je treba nahlásiť pri registrácií prítomnému rozhodcovi ako aj pracovníkovi, ktorý vykonáva registráciu. V prípade nenahlásenia zmeny bude pretekár diskvalifikovaný.

1.25 Majstrom SR sa môže stať len držiteľ licencie SZC. Majster Slovenska bude vyhlásený v kategóriách Muži, Juniori, Ženy, Žiaci, Masters a Hardtail.

1.26 Víťaz kategórie na MSR bude vyhlásený len vtedy, ak sa na štart semifinálového kola postavia najmenej piati súťažiaci z troch rôznych klubov.

1.27 V prípade rovnosti bodov rozhoduje:

a/ lepšie umiestnenie na MSR
b/ vyšší počet lepších umiestnení počas seriálu SP
c/ väčší počet absolvovaných kôl seriálu SP
d/ nižší vek pretekára ( u veteránov opačne )

1.28 V rámci vyhodnotenia najúspešnejšieho klubu SP DH 2011 budú brané do úvahy body max. piatich najlepších pretekárov jednotlivých klubov, bez ohľadu na kategóriu a následne násobené koeficientom kvalitatívnej úrovne danej kategórie.

1.29 Pretekári kategórie Hobby, ktorí obsadia prvé tri pódiové umiestnenia v celkovom hodnotení SP DH 2011, musia byť v nasledujúcom ročníku SP DH držitelmi licencie kategorie Muži Elite/Juniori.

1.30 Hlavný rozhodca, po vzájomnej dohode s traťovými rozhodcami a riaditeľom pretekov, može nepripustiť pretekára na štart, či už semifinálovej alebo finálovej jazdy, z disciplinárnych dôvodov.

2. KATEGÓRIE

2.1
Elite – ( 1992 a starší ) muži U23 a Elite
Ženy – ( 1996 a staršie ) 15 a viac rokov
Juniori – ( 1993 – 1996 ) 15 – 18 rokov
Žiaci – ( 1997 – 1999 ) 12 – 14 rokov
- štartovať môžu pretekári na bicykli s pevným i celoodpruženým rámom
Masters – ( 1981 a starší ) 30 a viac rokov
Hardtail - držitelia licencie:
Juniori ( pretekári na HT bicykli mladší ako 18 rokov ),
CPV (al. národný ekvivalent podľa špecifikácie UCI),
Jednodňová národná licencia
- štartovať môžu pretekári výhradne na bicykli s pevným rámom
Hobby - držitelia licencie:
CPV nad 18r. (al. národný ekvivalent podľa špecifikácie UCI)
Jednodňová národná licencia - nad 18r.

2.2 PRETEKÁRI DO 18 ROKOV MUSIA BYŤ DRŽITEĽMI LICENCIE KATEGÓRIE ŽIAK KADET/JUNIOR A MUSIA MAŤ KLUBOVÚ PRÍSLUŠNOSŤ.

2.3 Jednodňovú národnú licenciu bez klubovej príslušnosti je možné v krajnom prípade vybaviť i v mieste konania, v deň konania preteku pri registrácií. Cena jednodňovej národnej licencie je stanovená na 3,-eur. Komisia MTB DH/4X stanovila príplatok vo výške 12,- eur za vybavenie licencie na mieste konania, čím celková cena za jednoďnovú národnú licenciu vybavovanú na mieste pretekov je 15,- eur.

3. BODOVANIE

3.1 Body za umiestnenie sa prideľujú podľa tejto tabuľky:

Bodovanie
3.2 Jazda semifinále: určuje poradie štartu vo finále a udeľuje body dvadsiatim najrýchlejšim do celkového hodnotenia pohára.

3.3 Jazda finále: určuje rozhodujúci čas pre celkové umiestnenie a udeľuje body do celkového hodnotenie pohára.

3.4 Pretekári budú musieť absolvovať jednu povinnú tréningovú jazdu počas ktorej prejdu štartom i cieľom bez zastavovania na trati. V prípade, že pretekár vynechá povinnú tréningovú jazdu, bude následne diskvalifikovaný. Pretekár sa musí uistiť, že komisár, pritomný na štarte i v cieli eviduje absolvovanie jeho tréningovej povinnej jazdy.

3.5 Pretekár sa može pohybovať na trati počas oficiálneho tréningu len s platným štartovným číslom upevneným na pretekárskom bicykly. V prípade porušenia daného nariadenia bude pretekár diskvalifikovaný na jedno kolo SP DH a v prípade opakovaného porušenia bude diskvalifikovaný z celého seriálu SP DH pre daný ročník. Je v záujme samotných jazdcov ohlásiť rozhodcom, alebo členom organizačného tímu, prítomnosť cyklistov na trati bez štartového čísla!

3.6 Každý pretekár musí prejsť cieľom kvalifikačnej jazdy a to do 20 min. od svojho prideleného štartovného času. V opačnom prípade bude diskvalifikovaný a nebude pripustený na štart finálovej jazdy.

3.7 Porušovanie značenia trate, čiže prechádzanie mimo vyznačeného územia trate počas meraných jázd, či nedodržanie pravidiel v prípade návratu na trať pri nechcenom vybočení, bude trestané napomenutím od hlavného rozhodcu ako i diskvalifikáciou pri opakovanom alebo hrubom porušení pravidiel.

3.8 Počas treningových jázd nesmú pretekári svojvoľne akýmkoľvek spôsobom upravovať trať pretekov a sú povinní opraviť PE pásku, ktorú porušili pri vybočení z trate.

3.9 V prípade extrémneho počtu pretekárov v kategórii Hobby a Hardtail, si hlavný rozhodca vyhradzuje právo upraviť počet pretekárov v uvedených kategóriach pre postup do finále.

3.10 Pre celkové hodnotenie SP DH sa bude z počtu pretekov škrtať jeden najhorší výsledok. Najhorším výsledkom sa rozumie, najnižši dosiahnutý súčet semifinálovej a finálovej jazdy.

4. KALENDÁR PRETEKOV SP DH 2011


Kalendar
5. MINIMÁLNE CENY A ODMENY (EURO)


Ceny a odmeny
6. ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

6.1 Prihlasovanie na preteky bude prebiehať na stránke http://www.bikemagazin.sk.
Registrácia bude prebiehať v mieste pretekov LEN v sobotu. Pretekári, ktorí sa neprihlásili cez internet budú platiť spracovatelský poplatok vo výške 10,- eur. V nedeľu nie je možná prezentácia ani na mieste konania pretekov!!!

6.2 Povinnosťou TO je najneskôr do 20 minút po skončení kategórie umiestniť na viditeľnom mieste (v kancelárii pretekov resp. v blízkosti cieľa) oficiálne poradie s podpisom hl. rozhodcu i riaditeľa pretekov. Za správne poradie a urýchlené zverejnenie zodpovedá hl. rozhodca a riaditeľ pretekov. Len po tomto zverejnení a 10 minútovej čakacej lehote môžu byť odovzdané ceny a poradie môže byť uvedené do zápisu o pretekoch (do výsledkov).

6.3 Tento súťažný poriadok je záväzný pre všetkých účastníkov pretekov v zjazde horských bicyklov v seriáli Slovenského pohára a Majstrovstiev SR v roku 2011 a technických organizátorov jednotlivých kôl. Nerešpektovanie SúP bude posúdené komisiou MTB DH, ktorá može udeliť finančnú pokutu do výšky 2000,- eur.

V Piešťanoch dňa 29.1.2011
Komisia SZC MTB DH/4X.

[Foto na úvode: © Deiki]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Vrchol pretekov už máme viac-menej za sebou, ale sezóna rozhodne nekončí.
Pozvánka: Mesiac jún - leto začína nabitým kalendárom

Pozvánka: Mesiac jún - leto začína nabitým kalendárom

Jar máme takmer za sebou a dúfajme, že už aj teploty budú viac letné. Nabitý kalendár značí, že v júni sa bude vo veľkom pretekať.
keyboard_arrow_up