Zdroj: http://www.flickr.com/photos/magna/2274083201/

Americký cyklista Tyler Hamilton môže prísť po svojom dopingovom priznaní o zlatú medailu z olympijských hier 2004 v Aténach. Podľa viceprezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha teraz celý prípad preveria a rozhodnú, či Hamilton príde o olympijský triumf alebo nie. MOV má právo retroaktívne odobrať zlatú medailu, ak sa dokáže, že športovec počas kariéry dopoval. "Ak je nejaká možnosť na prešetrenie celého prípadu, potom ju využijeme," povedal Bach.

Hamilton sa v televíznom programe spoločnosti CBS "60 minút" priznal k užívaniu dopingu a obvinil z neho aj bývalého kolegu Lancea Armstronga. Podľa Hamiltona jeho slávny krajan v roku 1999 priamo počas Tour užíval EPO a to isté sa zopakovalo aj pred ročníkmi 2000 a 2001. Armstrong slávil úspechy nepretržite v rokoch 1999 - 2005. Pred rokom ho obvinil z dopingu aj ďalší jeho bývalý spolujazdec Floyd Landis, ktorý sa pod ťarchou dôkazov priznal k užívaniu testosterónu a prišiel o titul z Tour de France 2006. Hamilton tiež nemá čisté svedomie, po zisku zlatej medaily v časovke jednotlivcov na olympijských hrách 2004 v Aténach mal pozitívny nález, ale pre chybu laboratória nemohli overiť výsledok analýzou B-vzorky, preto nenasledoval trest. Ten prišiel až neskôr, keď ho pri inej príležitosti usvedčili z krvného dopingu. Odslúžil si dvojročný dištanc, ktorý mu vypršal v roku 2007.

Hamilton bol súčasťou tímu US Postal v rokoch 1995 - 2001, mal teda podiel na troch Armstrongových prvenstvách na Tour de France. "Videl som EPO v jeho chladničke. Viac ako raz som bol svedkom, ako si ho pichá injekciou. Všetci sme to tak robili. Vrátane mňa, a to veľa, veľakrát," povedal Hamilton reportérovi relácie Scottovi Pelleymu a pokračoval: "Armstrong bral to isté čo my, čo väčšina pelotónu. EPO, testosterón, transfúzia krvi..." Podľa neho Armstronga raz aj prichytili, a to na Okolo Švajčiarska v roku 2001.

Hamilton vrátil svoje olympijské zlato
LAUSANNE 20. mája (SITA, AP) - Americký cyklista Tyler Hamilton odovzdal svoju zlatú medailu z olympijských hier 2004 v Aténach americkej antidopingovej agentúre (USADA). Štyridsaťročný bývalý jazdec sa vo štvrtok v televíznom programe spoločnosti CBS "60 minút" priznal k užívaniu dopingu a obvinil z neho aj bývalého kolegu Lancea Armstronga. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa vyjadril, že by mohol rodákovi z Marbleheadu odobrať zlatú medailu z časovky jednotlivcov, no USADA v piatok už vydala oficiálne vyhlásenie, že Hamilton sa jej vzdal.
Hamiltona vyšetrovali už po jeho triumfe v Aténach, ale pre chybu laboratória nemohli overiť výsledok analýzou B-vzorky, preto nenasledoval trest. Ten prišiel až neskôr, keď ho pri inej príležitosti usvedčili z krvného dopingu. Odslúžil si dvojročný dištanc, ktorý mu vypršal v roku 2007. Jeho zlatá medaila prepadne zrejme Rusovi Viačeslavovovi Jekimovovi, ktorý bol v metropole Grécka

[Foto na úvode: http://www.flickr.com/photos/magna/2274083201/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
keyboard_arrow_up