Cyklobus už aj v Dunajskej Strede

Mesto Dunajská Streda a SAD Dunajská Streda, a.s. sa rozhodlo vyjsť v ústrety cyklistom a vytvorili na trase Dunajská Streda – Gabčíkovo autobusovú cyklolinku. Špeciálne upravený cyklobus bezpečne dopraví cyklistov, turistov a korčuliarov zo zastávky pri mestskom úrade Dunajská Streda na cyklotrasy začínajúce pri vodnom diele Gabčíkovo.

Autobus bude premávať od 4. júna 2011 až do 25. septembra 2011 počas víkendov a sviatkov v hodinových intervaloch. Cena cestovného bude jedno euro.
Počet cyklistických trás na Slovensku aj v pohraničných oblastiach stále narastá, ale niekedy je problematické a hlavne nebezpečné dostať sa na bicykli ku konkrétnej trase. Aj preto vznikla spoločná myšlienka mesta Dunajská Streda a SAD Dunajská Streda, a.s. vytvoriť cyklolinku, ktorá dovezie cyklistov, turistov a korčuliarov na bezpečné cyklotrasy vhodné aj pre športovcov na kolieskových korčuliach. Takouto oblasťou je vodné dielo Gabčíkovo, kde je cca 200 km cyklochodníkov smerujúcich do Čičova, Vojky nad Dunajom, Šamorína, Čuňova, Bratislavy, Győru a pre náročnejších napojenie na cyklotrasy do Neusiedlu am See resp. na Dunajskú cyklocestu Viedeň – Passau. „Dôvodom vzniku cyklolinky bolo nielen priblíženie cyklotrás pre ľudí, ktorí nemajú možnosť dopraviť sa k nim autom, ale aj zaistiť bezpečnosť a vyvarovať sa kolíziám, zraneniam, či dokonca úmrtiam na cestách. Pretože práve cyklisti sú najviac ohrozenou skupinou účastníkov cestnej premávky,“ vysvetľuje Michal Humeník, predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti SAD Dunajská Streda, a.s..

Mesto Dunajská Streda finančne podporilo myšlienku cyklolinky, aby sa „Dunajskostredčania mohli bezpečne dostať na cyklotrasy, zároveň chceme podporiť aj turizmus. Nový cyklobus určite vyskúšam aj ja s mojou rodinou,“ hovorí primátor mesta Dunajská Streda Zoltán Hájos.

Špeciálne upravený cyklobus, ktorý je technicky prispôsobený na prepravu bicyklov, je prvým na Slovensku. Jeho interiér je rozdelený na časť pre bicykle a časť pre cestujúcich. Pre obyvateľov a návštevníkov Dunajskej Stredy ho vyrobila SAD Dunajská Streda s finančným príspevkom mesta Dunajská Streda. V cyklobuse je možné prepraviť až 24 bicyklov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up