Zdravotný stav športovcov a preventívne prehliadky

Milí športovci, vzhľadom k tomu, že sa pohybujem aj pracovne aj ako hobbík (alebo hobbíčka... ) pri športe, nedá sa mi nevyjadriť aj k zdravotnému stavu športovcov a hlavne prevencii, na ktorú sa mi zdá veľa športovcov zabúda.....

Ako sa každý z nás stará o svoje zdravie? Čo robí každý z Vás pre svoj výkon? Samozrejme športujeme, trénujeme – každý podľa svojich možností, ale bolo by dobré si uvedomiť, že prvoradé pre absolvovanie vysokých tréningových záťaži, následne aj pretekov a zvládnutie tohto náročného procesu je aj starostlivosť o seba a svoje zdravie.

Ak športujete alebo sa pripravujete na preteky - hoci aj amatérske, samozrejme bez ohľadu na vek a kategóriu – čiže počnúc od žiackych kategórií, až po tie veteránske a tie obzvlášť – potom Vám nestačí len bežné vyšetrenie v pokoji.

Preventívna telovýchovnolekárska prehliadka Vám poskytne informácie o tom, ako pracuje váš organizmus v zaťažení. Odhalí patologické reakcie organizmu na záťaž, teda tie signály, ktoré nie sú v kľude zaznamenané. V rámci preventívnej telovýchovnolekárskej prehliadky sa robí aj športová diagnostika, čím sa môžu presne určiť optimálne tréningové zóny (vyjadrené srdcovou frekvenciou, záťažou na bicykli, tempom behu a pod.), diagnostikovať vašu kondíciu a odporučiť adekvátnu záťaž, primeranú veku a kondícií.

Hoci je náhle úmrtie športovca pomerne zriedkavá udalosť (výskyt od 1:200 000/rok až 1:15 000/rok) v závislosti od veku, je to vždy udalosť neočakávaná, tragická a často medializovaná. Keď neberieme do úvahy úrazovú príčinu, tak ochorenie srdca zapríčiňuje až 80% prípadov takýchto náhlych úmrtí. Ide hlavne o vrodené alebo dedičné štrukturálne a aj funkčné abnormality srdcovocievneho systému. Fyzická aktivita potom býva urýchľujúcim faktorom náhleho úmrtia športovca v dôsledku vzniku významnej poruchy srdcového rytmu, ktorá vzniká na poškodenom srdci. Mnohé tieto ochorenia nemajú žiadne varovné príznaky a náhla smrť môže byť častokrát ich prvým a žiaľ aj posledným príznakom. U športovcov vo veku do 35 rokov je najčastejšou príčinou (40%) ochorenie, ktoré sa prejavuje chorobným zhrubnutím niektorých častí srdcového svalu (hypertrofická kardiomyopatia). Ďaľšou častou príčinou býva vrodená odchýlka tepien zásobujúcich srdcový sval a potom aj menej časté príčiny (predčasná ateroskleróza srdcových tepien, arytmie pri poškodení pravej komory, zápal srdcového svalu, prípadne vrodené poruchy elektrickej aktivity srdca atď)..

Ak má jedinec v blízkom príbuzenstve výskyt vážneho srdcového ochorenia, infarktu myokardu, náhleho úmrtia alebo významne zvýšeného krvného tlaku, hlavne v mladom veku je možné zrealizovať špecializované kardiologické vyšetrenie na vlastnú žiadosť športovca. Je to zvlášť potrebné u športovcov, ktorí majú niektoré z príznakov ako pocity nepravidelnej akcie srdca, bolesti na hrudníku, pocity nevysvetliteľnej dýchavice a únavy, závraty, alebo utrpeli náhlu stratu vedomia, prípadne mu pri lekárskom vyšetrení zistili srdcový šelest alebo zvýšenú hodnotu krvného tlaku.

Preto si myslím, že by bolo vhodné uvažovať o tom, že na pretekoch by nemal štartovať športovec od žiackeho veku až po veteránov, ktorý nemá základné vyšetrenia krvného obrazu, biochemických parametrov a aspoň EKG. Najlepšie je, ale zhodnotenie reakcie organizmu na záťaž pri kompletnom vyšetrení pri preventívnej telovýchovnej prehliadke.

Dlhodobé zanedbané zdravotné problémy a zanedbaná regenerácia bývajú veľmi často u mladších kategórii dôvodom zanechania športovej činnosti, u starších ukončenia veškerej

športovej činnosti. Pri vrcholovom tréningu by malo nastupovať už kompletnejšie a podrobnejšie sledovanie zdravotného stavu, so zabezpečím správnej životosprávy (aj čo sa týka stravy a doplnkovej výživy), aj rehabilitácie.

Podľa môjho názoru by bolo dobré si uvedomiť, že lepšou lekárskou starostlivosťou o zdravotný stav športovcov, ale aj zainteresovaným osobným prístupom, je možné zabezpečiť nielen lepšiu kvalitu tréningu a tým aj výkonov, ale aj zvýšenie kvality života jednotlivcov. Je teda úplne jedno, či ste začínajúci, aktívny, alebo končiaci športovec, rozhodujúce je, aby ste si svoj život užil v plnom zdraví s vylúčením čo najviac rizikových faktorov a nie len ho tak dožil...

MUDr.Katarína Bergendiová, PhD
Konziliárny lekár pre klinickú imunológiu a alergológiu pre TOP Team Slovenska
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
Video: Skryté poruchy srdca a športovanie - preventívna kontrola nielen cyklistu

Video: Skryté poruchy srdca a športovanie - preventívna kontrola nielen cyklistu

Stačí klasická preventívka, alebo je dobré ísť aj na kontrolu srdca. Ako taká kontrola prebieha, čo dokáže zistiť a koľko stojí?
Základný strečing pre cyklistu - znovuzrodenie po výjazde

Základný strečing pre cyklistu - znovuzrodenie po výjazde

Bolí ťa po jazde chrbát, krk alebo nohy? Strečing cyklistom pomáha, mám to odskúšané.
keyboard_arrow_up