Zdroj: Steephill.tv

Slovenský cyklista Peter Sagan zvíťazil v sobotňajšej 8. etape na pretekoch Okolo Švajčiarska. Dvadsaťjedenročný talent bol najrýchlejší spomedzi 30 jazdcov, ktorí sa odpojili od hlavného pelotónu približne 25 km pred cieľom.

V záverečnom špurte 167,3-km dlhej etapy si Sagan vynikajúcim finišom vybojoval svoj druhý triumf na týchto pretekoch, ktorých vyvrcholenie sa uskutoční v nedeľu na trati 32,1 km dlhej časovky v okolí mesta Schaffhouse. Saganov triumf zároveň znamenal aj to, že si žilinský rodák zaistil modré tričko v bodovacej súťaži.
Peter Sagan sa v etapovej koncovke presadil pred Austrálčanom Matthewom Harleym Gossom a Britom Benom Swiftom. Cyklista tímu Liquigas má v ôsmich etapách na Okolo Švajčiarska vynikajúcu bilanciu 2 víťazstvá, 1 druhé miesto a 2 tretie priečky, pre straty v horských etapách však figuruje celkovo na 50. mieste. Lepší zo Slovákov je v celkovom hodnotení Peter Velits, ktorému patrí 40. pozícia. Martin Velits, ktorého bolo vidieť v sobotu pri veľkej snahe pracovať pre tím HTC-Highroad, je zatiaľ na 87. priečke. "Bola to veľmi náročná koncovka. Na poslednom kilometri mi veľmi pomohol tímový kolega Daniel Oss. Som veľmi spokojný s druhým víťazstvom i tričkom za bodovaciu súťaž. Tento týždeň som dosiahol veľké úspechy," povedal po etape pre AFP Sagan.
Vo vedúcej skupine figuroval aj Talian Damiano Cunego, ktorý si udržal žlté tričko vedúceho pretekára. Pred záverečnou časovkou má v celkovom poradí pred Stevenom Kruijswijkom z Holandska náskok 1:36 min. Tretí je obhajca celkového prvenstva Fränk Schleck.

Výsledky - Okolo Švajčiarska:

8. etapa (Tübach - Schaffhausen, 167,3km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 3:52:00 h, 2. Matthew Harley Goss (Aus.) HTC-Highroad, 3. Ben Swift (V. Brit.) Sky, 4. Koldo Fernandez (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 5. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo, 6. Jose Joaquin Rojas Gil (Šp.) Movistar všetci čas ako víťaz, ... 71. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +1:43 min, 77. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +1:56.
Poradie po 8. etape: 1. Damiano Cunego (Tal.) Lampre - ISD 31:01:49 h, 2. Steven Kruijswijk (Hol.) Rabobank +1:36 min, 3. Fränk Schleck (Lux.) Leopard Trek +1:41, 4. Levi Leipheimer (USA) RadioShack +1:59, 5. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +2:11, 6. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +2:38, ... 40. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +37:15, 50. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +44:06, 87. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +1:08:05.

Sagan na Tour nemyslí, chce sa zlepšovať
Slovenský cyklista Peter Sagan je jednou z najväčších hviezd 75. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec tímu Liquigas-Cannondale vyhral pod Alpami dve etapy, raz bol druhý a dvakrát tretí. Sagan sa druhýkrát vo Švajčiarsku presadil v sobotňajšej 8. etape, keď predviedol výborný finiš. Pred nedeľňajšou časovkou je už istým víťazom bodovacej súťaže šprintérov. Na pretekoch WorldTour už nazbieral 20 bodov do svetového rebríčka UCI, doteraz mal na svojom konte 2 body z podujatia Paríž - Nice.
"Bola to veľmi náročná koncovka, pripravil som si dobrú pozíciu. Na poslednom kilometri mi veľmi pomohol tímový kolega Daniel Oss. Som veľmi spokojný s druhým víťazstvom i tričkom za bodovaciu súťaž. Tento týždeň som dosiahol veľké úspechy," povedal po etape pre AFP Sagan a pre internetovú stránku podujatia dodal: "Dokázal som si ušetriť sily v piatkovej etape, cítil som sa preto dobre. V závere sme v jednom z kopcov utrhli Cavendisha i niektorých ďalších kvalitných špurtérov a aj vďaka aktivite tímov Leopard a Garmin sa už skupiny nespojili."
Sagan ukázal vo Švajčiarsku svoj veľký talent. Vyhral horskú etapu, dokázal sa presadiť aj v špurtérskych koncovkách. "Využil som každú možnosť, ktorú mi preteky ponúkli. Prežívam úspešné obdobie, ale nemôžem zaspať na vavrínoch. Určite chcem ešte výkonnostne rásť," povedal pre Velochrono Sagan.
Preteky Okolo Švajčiarska sú pre mnohých aj generálkou na Tour de France. Na trojtýždňové francúzske dobrodružstvo zatiaľ 21-ročný Slovák nepomýšľa, aj keď vo viacerých európskych médiách sa už objavili špekulácie, že by mohol na pretekoch štartovať. Tour de France však v predsezónnych plánoch Sagana a Liquigasu nefigurovala, premiéru na podujatí Grand Tour by mohol mať v závere leta na španielskej Vuelte. "Nie, na Tour de France nebudem štartovať. Dúfam, že to skúsim na Vuelte," potvrdil Peter Sagan.

[Foto na úvode: Steephill.tv]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up