Aktéri projektu "Na bicykli deťom" vyzbierali takmer 5000 eur

Aktéri projektu "Na bicykli deťom" vyzbierali takmer 5000 eur

Medzinárodný česko-slovenský charitatívny projekt "Na bicykli deťom, Na kole dětem", do ktorého sa v dňoch 8. až 18. júna zapojilo niekoľko známych osobností z Česka a Slovenska, priniesol prvé výsledky. Organizátori a cyklisti vyzbierali finančné prostriedky pre onkologicky choré deti vo výške takmer päťtisíc eur. Aj vďaka tejto sume sa mohol zrealizovať prvý regeneračný pobyt pre choré deti a ich rodičov v Tatranskej Lomnici, ktorý ťažko skúšaným deťom priniesol radosť a ich obetavým rodičom zaslúžený oddych.

"Životné príbehy týchto malých bojovníkov sú často nepredstaviteľné, a preto každá možnosť spríjemniť im ich boj s ťažkou chorobou je našou zodpovednosťou," povedal bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý tiež s týmto pelotónom prešiel určitý úsek z naplánovaných jedenástich etáp z Ašu do Novej Sedlice. Organizátori projektu vyjadrili spokojnosť s celospoločenským prijatím myšlienky a viac ako 1619 km, ktoré počas tejto charitatívnej akcii prešli, budú chcieť budúci rok určite prekonať.
Druhý ročník projektu Na bicykli deťom odštartoval v najzápadnejšom meste ČR v Aši, pelotón v priebehu jedenástich dní prekonal trasu 1635 kilometrov. Cieľom nedávno skončeného 2. ročníka bola najvýchodnejšia slovenská obec Nová Sedlica. Trasa cyklistického maratónu bola rozdelená do 11 etáp, pričom v cieľových mestách Košice, Banská Bystrica, Bratislava boli odovzdané miestnym oddeleniam onkológie darčeky pre deti a ich mamičky. Tento unikátny česko-slovenský projekt sa realizoval pod záštitou ministra financií Ivana Mikloša, podporila ho aj Bratislavská župa. Cieľom projektu je podľa predsedu OZ Deťom pre život Miroslava Bílika osloviť verejnosť v Česku i na Slovensku a spojiť všetkých, ktorí chcú pomôcť onkologicky chorým pacientom a ich rodinám.
"Liečba onkologicky chorých pacientov si vyžaduje veľmi nákladné spôsoby, na ktorých pokrytie peniaze zo štátneho rozpočtu mnohokrát nestačia," tvrdil Miroslav Bílik, ktorý zároveň uviedol, že výťažok z lanského premiérového ročníka venovali trom nemocniciam na Slovensku a trom v Čechách (Košice, Banská Bystrica, Bratislava, Brno, Olomouc a Praha, pozn.).
Na čele medzinárodného pelotónu aj tento rok jazdil svetoznámy cyklista a osemnásobný majster sveta v jazde na vysokom bicykli Josef Zimovčák, ktorý akciu zaštítil svojimi športovými a životnými skúsenosťami. Časť trasy po Slovensku absolvovalo aj viacero známych osobností z kultúrneho či športového života. Spevák Martin Babjak, herec Ivan Vojtek ml., slovenskí reprezentanti v hokeji Miroslav Lažo a Peter Podhradský, reprezentant Slovenska v dráhovej cyklistike Jozef Žabka, trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, ktorí v sobotu a v nedeľu na ME 2011 v Španielsku vybojovali zlato v C2 a bronz v hliadke 3xC2, a v pondelok už išli v pelotóne z Bratislavy do Piešťan. V Trenčíne sa k účastníkom pridali aj cyklista Ján Valach, ako aj hokejisti Marián Gáborík, Marcel Hossa, Richard Lintner, Andrej Nedorost a Ján Pardavý.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Made in Slovakia - bike pre sestru

Made in Slovakia - bike pre sestru

Postaviť bike? Super nápad! Odkedy som si dal do hlavy túto myšlienku, nemohol som sa jej zbaviť.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
keyboard_arrow_up