Zdroj: http://sportingcommunities.edwardswan.com/

Austrálčan Cadel Evans sa stal víťazom utorkovej 4. etapy cyklistických pretekov Tour de France z Lorientu do Mur de Bretagne, ktorá merala 172,5 km. Žltý dres lídra celkovej klasifikácie si udržal Nór Thor Hushovd, ktorý finišoval na 6. mieste. Evans zdolal v záverečnom cieľovom stúpaní v takticky vedenej koncovke Alberta Contadora a Kazacha Alexandra Vinokurova.

V celkovom poradí je zatiaľ druhý s odstupom 1 sekundy za Hushovdom, tretí je Luxemburčan Fränk Schleck so štvorsekundovým mankom. Peter Velits nechýbal v popredí medzi najlepšími, do cieľa napokon prišiel s odstupom 8 sekúnd za víťazom na 32. mieste. V celkovom poradí patrí slovenskému jazdcovi HTC-Highroad 13 sekúnd za Hushovdom 12. priečka. Predtým bol pätnásty.

Aj utorňajšia etapa, ktorá sa išla v Bretónsku, mala očakávaný scenár a rozhodovalo sa až na záverečných dvoch kilometroch s 15-percentným stúpaním. Už v neutrálnej zóne v ľahkom daždi spadlo niekoľko cyklistov, ďalší sa ocitli na zemi aj po ostrom štarte. Už po necelých 5 km sa pokúsil o druhý únik v priebehu štyroch dní Jeremy Roy a postupne sa k Francúzovi pridali aj Gorka Izagirre Insausti (Euskatel), Imanol Erviti (Movistar), Johnny Hoogerland (Vacansoleil) a Blel Kadri (AG2R). Pätica jazdila pred pelotónom vyše 160 km, jej snaženie sa však 4 km pred cieľom skončilo. Maximálne si vytvorila päťminútový náskok (28 km), pri ktorom bol Erviti virtuálnym lídrom. Pelotón jazdil takticky a rozhodovalo sa v náročnom závere, ktorý priniesol bitku veľkých mien. Ako prvý nastúpil 1300 m pred cieľom Alberto Contador, jeho útok však zachytili súperi. Napokon 250 m pred cieľom vyšiel nástup Evansovi, ktorý odrazil aj ďalší útok Contadora a na páske bol o galusku vpredu.

Evans z tímu BMC Racing sa v utorok tešil z prvého víťazného prejazdu páskou v kariére na Tour de France, v roku 2007 ho dodatočne vyhlásili za víťaza časovky namiesto diskvalifikovaného Vinokurova. Austrálčan mal počas etapy dvakrát defekt, vďaka tímovým kolegom sa dotiahol späť do pelotónu a napokon sa radoval z úspechu.

„Aj vzhľadom na podmienky som začal veľmi pokojne. Musím poďakovať tímu za podporu a skvelú prácu. Dnešné víťazstvo síce nemá vplyv na celkovú klasifikáciu. Mal som šancu na žltý dres, ale po tomto priebehu etapy som veľmi spokojný s víťazstvom. Žltý dres som už mal v minulosti na sebe, teraz som zažil aj etapové prvenstvo," povedal Evans v cieli v prvom televíznom rozhovore.
Hushovd mal podľa predpovedí prísť v utorok o žltý dres, ale záverečný kopec zvládol nad očakávanie dobre a svoje postavenie lídra napokon úradujúci majster sveta obhájil.

Výsledky - Tour de France 2011:

4. etapa (Lorient - Mur de Bretagne, 172,5 km): 1. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing 4:11:39 h, 2. Alberto Contador Velasco (Šp.) Saxo Bank Sungard, 3. Alexander Vinokurov (Kaz.) Astana, 4. Rigoberto Uran (Kol.) Sky, 5. Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 6. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo, 7. Fränk Schleck (Lux.) Leopard Trek, 8. Samuel Sanchez (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 9. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 10. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack všetci čas ako víťaz, ... 32. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +8 s
Poradie po 4. etape: 1. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo 13:58:25 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +1 s, 3. Fränk Schleck (Lux.) Leopard Trek +4, 4. David Millar (V. Brit.) Garmin-Cervelo +8, 5. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack +10, 6. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +10, 7. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky, 8. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 9. Andy Schleck (Lux.) Leopard Trek, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek všetci +12, ... 12. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +13

Van de Walle ako prvý odstúpil z Tour
Belgický cyklista Jürgen van de Walle sa stal prvým jazdcom, ktorý odstúpil z 98. ročníka Tour de France. Cyklista tímu Omega Pharma-Lotto nenastúpil na štart utorňajšej 4. etapy z Lorientu do Mur de Bretagne v západnom Francúzsku. Od pádu v sobotňajšej etape mal Van de Walle problémy so slabinami. Na Tour de France pokračuje ešte 197 cyklistov.

[Foto na úvode: http://sportingcommunities.edwardswan.com/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up