Zdroj: Flickr.com

Brit Mark Cavendish sa stal víťazom 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Carhaix do Cap Fréhel a merala 164,5 km. V hromadnom špurte pelotónu zdolal cyklista tímu HTC-Highroad Belgičana Philippa Gilberta, tretí finišoval Španiel José Joaquín Rojas Gil. V žltom tričku lídra pretekov zostal aj naďalej Nór Thor Hushovd, ktorý má pred Austrálčanom Cadelom Evansom minimálny jednosekundový náskok.

Slovenský cyklista Peter Velits prišiel do cieľa v pelotóne na 68. mieste, celkovo mu patrí 12. priečka s odstupom 13 sekúnd na Hushovda. Velits v stredu pripravoval šprint pre Cavendisha. "Vedeli sme, že to bude pre všetkých náročný záver. Na konci sme mali situáciu pod kontrolou, boli sme dostatočne konsolidovaní. V predchádzajúcich etapách nám nevyšlo načasovanie koncovky, tentoraz sme nechceli ísť do finiša príliš skoro. To bolo dôležité pre dnešný úspech," povedal v prvej televíznej reakcii Peter Velits.
Stredajšiu 5. etapu poznačilo množstvo pádov a veľká nervozita v pelotóne. Na zemi sa ocitli obhajca prvenstva Alberto Contador, ďalej Sylvain Chavanel, Robert Gesink, Bradley Wiggins, Tom Boonen, po páde sa Tour skončila pre Slovinca Janeža Brajkoviča. Už po štyroch kilometroch sa vytvorila na čele štvorčlenná skupina, v ktorej boli Španiel José Ivan Gutierrez (Movistar) a trio Francúzov Tristan Valentin (Cofidis), Sebastien Turgot (Europcar) a Antony Delaplace (Saur-Sojasun). Gutierrez pokúšal svoje šťastie už druhýkrát na 98. ročníku, v úniku bol aj v 3. etape. Na 50. km mal náskok 6 minút, potom sa začal zmenšovať. Na pobreží Atlantického oceána 25 km pred cieľom už boli vpredu Jeremy Roy a Thomas Voeckler, pelotón ich mal na dosah. Napokon sa rozhodovalo v hromadnom špurte, kde pripravovali pozíciu pre Marka Cavendisha jeho tímoví kolegovia z HTC-Highroad. V dramatickej koncovke to nevyzeralo na úspech Brita, napokon však tesne pred páskou prešpurtoval Philippa Gilberta. Cavendish dosiahol celkovo šestnáste etapové prvenstvo na Tour.
"Dnes to nebol šprint, ktorý by mi vyhovoval. Ukázali sme, že máme skvelý tím. Aj v predchádzajúcich etapách sme išli veľmi dobre, ale načasovanie finišu nebolo ideálne. Záver bol dnes veľmi nervózny, aj keď som sa na chvíľu stiahol zo špice, stále som veril, že to môžem zvládnuť. Dnes som využil svoje skúsenosti, vyviezol sa za inými," povedal Cavendish.

Výsledky - Tour de France:

5. etapa (Carhaix - Cap Fréhel, 158 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) HTC-Highroad 3:38:32 h, 2. Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 3. José Joaquín Rojas Gil (Šp.) Movistar, 4. Tony Gallopin (Fr.) Cofidis, Le Credit En Ligne, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky, 6. André Greipel (Nem.) Omega Pharma-Lotto, 7. Sébastien Hinault (Fr.) AG2R La Mondiale, 8. William Bonnet (Fr.) FDJ, 9. Daniel Oss (Tal.) Liquigas-Cannondale, 10. Thor Hushovd (Nór.) Team Garmin-Cervelo, ... 68. Peter Velits (SR) HTC-Highroad všetci čas ako víťaz
Poradie po 5. etape: 1. Thor Hushovd (Nór.) Garmin-Cervelo 17:36:57 h, 2. Cadel Evans (Aus.) BMC +1 s, 3. Fränk Schleck (Lux.) Leopard Trek +4, 4. David Millar (V. Brit.) Garmin-Cervelo +8, 5. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack +10, 6. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +10, 7. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +12, 8. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +12, 9. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +12, 10. Andy Schleck (Lux.) Leopard Trek +12, ... 12. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +13.

[Foto na úvode: Flickr.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up