Holanďan Johnny Hoogerland mohol bojovať o prvenstvo v nedeľňajšej etape cyklistickej Tour de France, napokon však bol rád, že vôbec prišiel do cieľa. Necelých 36 km pred cieľom bol v úniku s ďalšími štyrmi jazdcami, keď vodič jedného zo sprievodných vozidiel nezvládol riadenie a zostrelil na zem Španiela Juana Antonia Flechu, cez ktorého letel aj Hoogerland. Video

Zatiaľ čo cyklista tímu Sky zostal ležať doudieraný na zemi, Holanďan v službách Vacansoleil-DCM preletel vzduchom do priekopy k plotu z ostnatého drôtu. Obaja boli riadne dobití, ale v pretekoch napokon pokračovali. Po etape však museli vyhľadať lekárske ošetrenie. Oboch vyhlásili za najaktívnejších jazdcov nedele a navyše Hoogerland vďaka prvenstvu na štyroch zo šiestich horských prémií získal aj bodkovaný dres najlepšieho vrchára.


Po odovzdaní dresu sa Hoogerlandovi v mene organizátora Amaury Sports Organization (ASO) ospravedlnil športový riaditeľ pretekov Jean-Francois Pescheux, podľa ktorého sa stala škandalózna vec. "Mám dostatok škrabancov, ale myslím si, že to nebude zlé. Prežíval som to veľmi emocionálne. Ste na Tour de France, máte na dosah dres najlepšieho vrchára a chcete vyhrať etapu, keď vás zastaví stupídna vec," hovoril po etape pre viaceré médiá Hoogerland.

Skupina, v ktorej Holanďan jazdil, mala vyše päťminútový náskok. "Letiac som zbadal ostnatý drôt a zrazu som bol na ňom. Pozrel som sa na svoje nohy a zistil som, že môžem ďalej jazdiť. Myslel som si, že mám len jednu tržnú ranu, napokon až v cieli som zistil, že ich je oveľa viac," popisoval Hoogerland, ktorého vo zvyšku Tour pravdepodobne čaká hojenie rán.

Aj napriek zraneniam by chcel cyklista Vacansoleil-DCM ubrániť svoje tričko najlepšieho vrchára. "Mohol by z toho byť škandál, ale nemyslím si, že to treba robiť. Môžem sa hnevať, ale nikto nič neurobil naschvál. Viem, že budem cítiť veľkú bolesť, chcem sa však rýchlo zotaviť. Stále žijem. Wouter Weylandt na Gire nemal toľko šťastia," pripomenul Hoogerland.

Vodiča vylúčili z Tour de France
Tesne pred nedeľňajším incidentom Christian Prudhomme informoval prostredníctvom vysielania Radio Tour všetky vozidlá, že prednosť majú na úzkych cestách automobily tímov, ktoré zabezpečujú jazdcov. Vodič vozidla francúzskej televízie toto varovanie nerešpektoval, snažil sa päťčlennú skupinu predbehnúť a zapríčinil nehodu, keď zrazu nečakane zmenil smer svojej jazdy. "Radio Tour by mal mať naladené každý a rešpektovať jeho pokyny. Vozidlo Francúzskej televízie nerešpektovalo upozornenie a snažilo sa predbiehať automobil tímu Europcar, ktorý podával občerstvenie Thomasovi Voecklerovi. Výsledkom bola nepríjemná nehoda. Takéto správanie je netolerovateľné," povedal Prudhomme, ktorý sa ospravedlnil aj tímom a jazdcom.

Za incident sa ospravedlnila aj Francúzska televízia, ktorá opätovne poučila vodičov svojich vozidiel, aby rešpektovali všetky bezpečnostné pravidlá.

Flechu sklamal vodič auta Francúzskej televízie
Španielskeho cyklistu tímu Sky Juana Antonia Flechu, ktorého v nedeľu na Tour de France "zostrelil" sprievodný automobil Francúzskej televízie, sklamal vodič, ktorý sa mu za nehodu neprišiel ani ospravedlniť. "Sklamalo ma to. Keby však prišiel, asi by som s ním ani nehovoril. Osobne sa mi neospravedlnil ani nikto z Francúzskej televízie," povedal pre denník El País Flecha.

Vedenie UCI sa pozrie na dôvody pádov
Vedenie Medzinárodnej cyklistickej federácie (UCI) sa chce pozrieť na dôvody častých pádov v prvých deviatich etapách tohtoročnej Tour de France. "UCI bude skúmať, čo bolo príčinou pádov," vyjadril sa Philippe Chevallier, zástupca organizátora "Le Tour".

"Dôkladne sa pozrieme na parametre, ktoré mohli ovplyvniť pády ako výstroj, počet jazdcov a výber ciest," doplnil Chevallier. Mnoho jazdcov sa sťažuje na šírku ciest, na zbytočnú konkurenciu v pelotóne, kde každý chce vyradiť svojho najväčšieho rivala a na správaní samotných cyklistov. Výnimkou nebola ani 9. etapa, keď po pádoch museli odstúpiť až šiesti jazdci pre zranenia. Kolíziám sa nevyhli ani takí velikáni ako Bradley Wiggins, Alexandre Vinokourov a Jurgen van den Broeck.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
keyboard_arrow_up