Obhliadnutie za Svetovými pohármi MTB XCO v Amerike

V pondelok v noci sa vrátila slovenská mini výprava z amerického kontinentu. Pretekári Michal Lami a František Lami sa zúčastnili dvoch zámorských kôl seriálu Svetového pohára MTB XCO. Po nádejných vystúpeniach na európskych kolách SP v Anglicku a v Nemecku – Michal bodované 58 a 54. miesto v kategórii muži elite a František 19. a 17. miesto v kategórii juniori - sa pri menšej účasti európskych pretekárov očakával štedrejší prísun bodov do olympijskej kvalifikácie štátov i do rebríčkov jednotlivcov.

Na technicky náročnej trati v kanadskom Mont Sainte Anne sa Michal po dobrom štarte už v druhom kole pohyboval okolo 50. miesta a stále sa posúval dopredu. Sklamanie prišlo po páde v technickej kamenistej pasáži. Zdeformované predné koleso mu bránilo v ďalšej jazde (rovnaký osud
na tom istom mieste postretol viacerých pretekárov). Michal sa nevzdal, odbehol takmer polku kola s bicyklom v rukách a po výmene kolesa v depe sa pokúšal unikať pred motocyklistom uzatvárajúcim pole pretekárov. Tretie kolo však znamenalo stop a Michal bol stiahnutý z trate na základe pravidla 80%. Výsledné umiestnenie na 71. mieste je pre Michala sklamaním.

František v kategórii juniorov mal za ciel umiestnenie v bodovanej 15, čo mu v predchádzajúcich dvoch štartoch v Európe tesne uniklo. Od štartu išiel do vedenia, počas prvých kôl sa držal v prvej štvorke. Ešte v nájazde do posledného kola mal šancu na pódiové umiestnenie.

Pri stíhaní pretekára z Kanady, jazdiaceho na tretej pozícii, nasledoval pád na rovnakom mieste, ktoré sa stalo osudným aj jeho bratovi. Osmička na prednom kolese mu našťastie neznemožnila pokračovať v jazde a neohrozila výsledné výborné 4. miesto.

V americkom Windhame menej technicky náročná trať ponúkala Michalovi šancu na reparát. Štart sa podaril, Michal každé kolo vylepšoval svoju pozíciu. V treťom kole, keď sa pohyboval okolo 40. miesta prišla smola v podobe defektu. Opäť nasledoval známy scenár: beh do depa a výmena kolesa. Preteky tentokrát dokončil s plným počtom kôl na bodovanom 54. mieste, čím vyrovnal svoje doterajšie najlepšie umiestnenie v SP. Škoda defektu. Ukázalo sa, že Mišo má na viac ako vyjadruje jeho umiestnenie v aktuálnom svetovom rebríčku.

František začal opatrnejšie. Prvé kolo sa držal okolo piateho miesta. Najrýchlejším časom v druhom kole zo všetkých pretekárov dohnal stratu na vedúcu skupinku a tretie kolo odjazdil na jej čele. V stúpaní v poslednom kole mu prišlo zle a preteky nakoniec dokončil na 6. mieste. Výborné výsledky ho vyniesli na aktuálne 10. miesto v individuálnom svetovom rankingu juniorov.

Bez problémov sa neobišiel ani návrat na Slovensko. Františkov bicykel medzi batožinou na letisku v Budapešti chýbal. Našiel sa po dlhých dvoch dňoch napätia na letisku vo Viedni, odkiaľ ho doručili priamo do Košíc. Nie je tak ohrozená obhajoba majstrovských titulov oboch bratov nastávajúci víkend na Majstrovstvách Slovenska MTB XC vo Valči. Prípadných záujemcov o účasť upozorňujeme, že program začína už v sobotu podvečer prvými neoficiálnymi Majstrovstvami Slovenska v šprintoch a pokračuje nedeľu od rána pretekami všetkých kategórií od najmenších až po elite ( http://www.skzniev.sk/mtb/ )
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Test: Prilba Alpina Roca – ľahká a priedušná enduro prilba, na ktorú sa rýchlo zvyká

Test: Prilba Alpina Roca – ľahká a priedušná enduro prilba, na ktorú sa rýchlo zvyká

Pri prvej návšteve bikeparku som rýchlo zistil, že klasická prilba nebude dobrý nápad. Preto som začal vyberať svoju prvú full face prilbu.
Reportáž: Bahenný kúpeľ pre Kráľa Šumavy

Reportáž: Bahenný kúpeľ pre Kráľa Šumavy

Príbeh o kúpaní na konci leta, pleťovej maske, sirupe zo žabieho slizu, výbere lepšej stopy a iných zaujímavostiach :D.
keyboard_arrow_up