V sobotu v Žiline o tituly majstrov SR i pohárové body

V sobotu 20. augusta sa v Žiline uskutočnia majstrovstvá Slovenska v tzv. olympijskom triatlone (1,5 km plávanie - 40 km cyklistika - 10 km beh). V meste pod Dubňom sa domáci šampionát koná už tretíkrát v rade. Na štarte bude chýbať jeden z favoritov mužskej kategórie Richard Varga, ktorý bude v tom čase bojovať na majstrovstvách sveta v šprint triatlone vo švajčiarskom Lausanne.

V kategórii mužov bude titul obhajovať Pavel Šimko. Ten je s piatimi zlatými majstrovskými medailami historicky najúspešnejším slovenským triatlonistom. Pri Vargovej neúčasti bude práve on TOP kandidátom na najjagavejší kov. Nebude to však mať jednoduché. Do Žiliny sa chystajú všetci poprední slovenskí pretekári a Šimko má v nohách minulotýždňový štart na ME v polovičnom Ironmane (1,9 km lávanie - 90 km cyklistika - 21,1 km beh - skončil na 10. mieste - pozn.). Azda jeho najvážnejším konkurentom bude nestarnúci Andrej Orlický, ktorý má vo svojej zbierke už osem medailí z domácich šampionátov (bilancia 3-3-2). Ďalšími adeptmi na pódium pre medailistov budú Karol Džalaj či Tomáš Jurkovič. Reálnu šancu na popredné umiestnenie majú aj Pavol Šurda, Martin Matúšek, Jozef Tomašovič, Gregor Fotul a iste aj mladý Šimon Žáčik. Na štarte pravdepodobne bude aj "Američan" sťahujúci sa na Slovensko Lukas Siska, ktorý vlani obsadil 4. miesto.

V kategórii žien pred rokom svoj druhý titul v rade získala Barbora Listopadová, v Žiline však s veľkou pravdepodobnosťou nebude štartovať. Hlavnými kandidátkami na uvoľnený trón by mohli byť Zuzana Vojteková, Martina Bábelová, Silvia Blahová či Svetlana Lipárová. S výnimkou Vojtekovej si z tohto kvarteta na domáce majstrovské zlato nesiahla doteraz ani jedna triatlonistka.

O majstrovské tituly na rovnakej trati budú bojovať aj veteráni. Pre juniorské vekové kategórie sú pripravené trate s polovičnými objemami (0,75 km plávanie - 20 km cyklistika - 5 km beh). Súťaže sa v Žiline začínajú o 12.00 h, kedy sa v rámci pretekov Slovenského pohára do vody Vodného diela Žilina vrhnú juniorky, o desať minút neskôr zaznie štartový výstrel pre juniorov. Ženy majú štart svojich majstrovských pretekov naplánovaný na 15.00 h, muži začnú plávať s desaťminútovým odstupom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Komunitná jazda v Žiline – šliapni do pedálov s tvárami MTBIKER

Pozvánka: Komunitná jazda v Žiline – šliapni do pedálov s tvárami MTBIKER

Pri príležitosti otvorenia novej predajne v Žiline organizujeme komunitnú jazdu pre všetkých MTB nadšencov.
Pozvánka: Mesiac jún - leto začína nabitým kalendárom

Pozvánka: Mesiac jún - leto začína nabitým kalendárom

Jar máme takmer za sebou a dúfajme, že už aj teploty budú viac letné. Nabitý kalendár značí, že v júni sa bude vo veľkom pretekať.
Pozvánka: Detská tour Petra Sagana – veľké finále je tu

Pozvánka: Detská tour Petra Sagana – veľké finále je tu

Kde inde by malo byť finále, ako v rodnom meste bratov Saganovcov?
keyboard_arrow_up